Si busqueu Olla de recapte a la Viquipèdia, trobareu que parla d'una recepta similar a l'Escudella i carn d'olla. Que no se m'enfadi ningú però a Catalunya per Olla de recapte entenem una olla de verdures més similar a l'excepcional Escudella catxaruda. És a dir, que de tall no se'n posa gens. Ni ossos, ni gallina, ni botifarra, ni res de res. Verdura, verdura i més verdura.

De fet, aquest plat és dels més austers que us podeu trobar, vaja, el que vulgarment diríem ranxo. Aquesta és una d'aquelles olles que antigament era molt habitual veure a la taula d'una família modesta, juntament amb l'amanida, el pa de pagès i el porró de vi. Un plat d'aquells que repudiava quan era petit i veia als meus pares menjar-lo, però que ara, amb el pas dels anys, he aprés a gaudir-lo. Com sempre, i deixant de banda el debat de si avui dia és un luxe o no, si voleu gaudir de l'autèntic sabor de la verdura, jo us recomano utilitzar productes ecològics i de proximitat.

Ingredients

400 g de mongetes bullides

300 g de patates tallades a trossos regulars

1/2 kg de bledes tallades a tires

1/2 kg de tronxos de carxofa bullits

2 grans d'all picats

1 culleradeta de pebre vermell

1 fulla de llorer

aigua

sal

Variants:

A l'olla de recapte hi podeu afegir tot el que vulgueu: arròs, bacallà, etc.

Al final de la cocció s'hi poden posar unes gotes de vinagre

Preparació
1.
olla recapte pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
olla recapte pas2
3.
olla recapte pas3

Les patates, vermelles, per bullir.

4.
olla recapte pas4

Les pelem...

5.
olla recapte pas5

... i les tallem a trossos grans.

6.
olla recapte pas6

Seguidament rentarem bé les bledes. Com passa també amb els espinacs, acostumen a tenir sorra entre les fulles i cal netejar-les a consciència.

7.
olla recapte pas7

La part més blanca de l'arrel la retirarem. Un cop netes les bledes...

8.
olla recapte pas8

les tallarem a tires, sense massa miraments tampoc.

9.
olla recapte pas10

Partirem el cor en quatre trossos. 

10.
olla recapte pas11

Ja podeu posar aigua a escalfar. No massa, només cal que gairebé cobreixi tots els ingredients. Si us passeu amb l'aigua el caldo us sortirà massa aigualit i gens agradable al paladar.

11.
olla recapte pas12

Ara, pelem els alls...

12.
olla recapte pas13

... i els trinxem. 

13.
olla recapte pas14

Quan l'aigua arrenqui el bull hi abocarem les bledes...

14.
olla recapte pas15

i al mateix temps les patates...

15.
olla recapte pas16

i les carxofes.

16.
olla recapte pas17

Ho taparem i ho deixarem fer uns 25-30 minuts.

17.
olla recapte pas18

En paral·lel, posarem una mica d'oli d'oliva en una paella amb dues fulles de llorer.

18.
olla recapte pas19

Abans que se'ns cremi el llorer, hi abocarem l'all trinxat...

19.
olla recapte pas20

i pràcticament de seguida, ja que l'all es torra molt ràpid, hi tirarem també el pebre vermell.

20.
olla recapte pas21

Una culleradeta serà més que suficient.

21.
olla recapte pas22

Li donem un parell de voltes i ja podem apagar el foc. Ho reservem.

22.
olla recapte pas23
23.
olla recapte pas24

Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció abocarem el sofregit que hem fet dins l'olla.

24.
olla recapte pas25

Si encara és calent, farà una certa reacció, però no tingueu por.

25.
olla recapte pas26

Salem la nostra olla i deixem continuar la cocció.

26.
olla recapte pas27

Quan faltin pràcticament 5 minuts per acabar incorporarem la mongeta cuita i rectificarem de sal.

27.
olla recapte pas28

Ja podem apagar el foc i deixar que reposi uns 15-20 minuts.

28.
olla recapte pas29

Passat aquest temps els sabors s'intensifiquen i es fusionen més.

29.
olla recapte pas30

I ja la podeu servir.

30.
olla recapte pas31

La servim molt calentona.

31.
olla recapte pas32

Com us comentava, tot i ser un plat fet amb verdura no deixa de ser contundent, més propi de l'hivern.

32.
olla recapte pas33

Si consumiu l'Olla de recapte recent feta trobareu tot el sabor de les verdures, tot i que la sopa no estarà massa concentrada. A l'endemà el midó haurà fet la seva feina i la salseta haurà lligat més. Per a gustos, colors, oi?

33.
olla recapte pas34

Tothom a dinar!

34.
olla recapte pas35

Bon profit!

35.
olla recapte pas36

I per beure...