Si busqueu Olla de recapte a la Viquipèdia, trobareu que parla d'una recepta similar a l'Escudella i carn d'olla. Que no se m'enfadi ningú però a Catalunya per Olla de recapte entenem una olla de verdures més similar a l'excepcional Escudella catxaruda. És a dir, que de tall no se'n posa gens. Ni ossos, ni gallina, ni botifarra, ni res de res. Verdura, verdura i més verdura.
De fet, aquest plat és dels més austers que us podeu trobar, vaja, el que vulgarment diríem ranxo. Aquesta és una d'aquelles olles que antigament era molt habitual veure a la taula d'una família modesta, juntament amb l'amanida, el pa de pagès i el porró de vi. Un plat d'aquells que repudiava quan era petit i veia als meus pares menjar-lo, però que ara, amb el pas dels anys, he aprés a gaudir-lo. Com sempre, i deixant de banda el debat de si avui dia és un luxe o no, si voleu gaudir de l'autèntic sabor de la verdura, jo us recomano utilitzar productes ecològics i de proximitat.
400 g de mongetes bullides
300 g de patates tallades a trossos regulars
1/2 kg de bledes tallades a tires
1/2 kg de tronxos de carxofa bullits
2 grans d'all picats
1 culleradeta de pebre vermell
1 fulla de llorer
aigua
sal
Variants:
A l'olla de recapte hi podeu afegir tot el que vulgueu: arròs, bacallà, etc.
Al final de la cocció s'hi poden posar unes gotes de vinagre
![olla recapte pas1 olla recapte pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/11/22/olla-recapte-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![olla recapte pas2 olla recapte pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/11/49/olla-recapte-pas2.jpeg)
![olla recapte pas3 olla recapte pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/11/76/olla-recapte-pas3.jpeg)
Les patates, vermelles, per bullir.
![olla recapte pas4 olla recapte pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/12/24/olla-recapte-pas4.jpeg)
Les pelem...
![olla recapte pas5 olla recapte pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/12/51/olla-recapte-pas5.jpeg)
... i les tallem a trossos grans.
![olla recapte pas6 olla recapte pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/12/78/olla-recapte-pas6.jpeg)
Seguidament rentarem bé les bledes. Com passa també amb els espinacs, acostumen a tenir sorra entre les fulles i cal netejar-les a consciència.
![olla recapte pas7 olla recapte pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/13/05/olla-recapte-pas7.jpeg)
La part més blanca de l'arrel la retirarem. Un cop netes les bledes...
![olla recapte pas8 olla recapte pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/13/32/olla-recapte-pas8.jpeg)
les tallarem a tires, sense massa miraments tampoc.
![olla recapte pas10 olla recapte pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/13/86/olla-recapte-pas10.jpeg)
Partirem el cor en quatre trossos.
![olla recapte pas11 olla recapte pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/14/25/olla-recapte-pas11.jpeg)
Ja podeu posar aigua a escalfar. No massa, només cal que gairebé cobreixi tots els ingredients. Si us passeu amb l'aigua el caldo us sortirà massa aigualit i gens agradable al paladar.
![olla recapte pas12 olla recapte pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/14/70/olla-recapte-pas12.jpeg)
Ara, pelem els alls...
![olla recapte pas13 olla recapte pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/15/00/olla-recapte-pas13.jpeg)
... i els trinxem.
![olla recapte pas14 olla recapte pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/15/27/olla-recapte-pas14.jpeg)
Quan l'aigua arrenqui el bull hi abocarem les bledes...
![olla recapte pas15 olla recapte pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/15/54/olla-recapte-pas15.jpeg)
i al mateix temps les patates...
![olla recapte pas16 olla recapte pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/15/81/olla-recapte-pas16.jpeg)
i les carxofes.
![olla recapte pas17 olla recapte pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/16/08/olla-recapte-pas17.jpeg)
Ho taparem i ho deixarem fer uns 25-30 minuts.
![olla recapte pas18 olla recapte pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/16/35/olla-recapte-pas18.jpeg)
En paral·lel, posarem una mica d'oli d'oliva en una paella amb dues fulles de llorer.
![olla recapte pas19 olla recapte pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/16/83/olla-recapte-pas19.jpeg)
Abans que se'ns cremi el llorer, hi abocarem l'all trinxat...
![olla recapte pas20 olla recapte pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/17/10/olla-recapte-pas20.jpeg)
i pràcticament de seguida, ja que l'all es torra molt ràpid, hi tirarem també el pebre vermell.
![olla recapte pas21 olla recapte pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/17/37/olla-recapte-pas21.jpeg)
Una culleradeta serà més que suficient.
![olla recapte pas22 olla recapte pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/17/64/olla-recapte-pas22.jpeg)
Li donem un parell de voltes i ja podem apagar el foc. Ho reservem.
![olla recapte pas23 olla recapte pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/17/91/olla-recapte-pas23.jpeg)
![olla recapte pas24 olla recapte pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/18/18/olla-recapte-pas24.jpeg)
Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció abocarem el sofregit que hem fet dins l'olla.
![olla recapte pas25 olla recapte pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/18/45/olla-recapte-pas25.jpeg)
Si encara és calent, farà una certa reacció, però no tingueu por.
![olla recapte pas26 olla recapte pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/18/93/olla-recapte-pas26.jpeg)
Salem la nostra olla i deixem continuar la cocció.
![olla recapte pas27 olla recapte pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/19/20/olla-recapte-pas27.jpeg)
Quan faltin pràcticament 5 minuts per acabar incorporarem la mongeta cuita i rectificarem de sal.
![olla recapte pas28 olla recapte pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/19/47/olla-recapte-pas28.jpeg)
Ja podem apagar el foc i deixar que reposi uns 15-20 minuts.
![olla recapte pas29 olla recapte pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/19/74/olla-recapte-pas29.jpeg)
Passat aquest temps els sabors s'intensifiquen i es fusionen més.
![olla recapte pas30 olla recapte pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/20/01/olla-recapte-pas30.jpeg)
I ja la podeu servir.
![olla recapte pas31 olla recapte pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/20/28/olla-recapte-pas31.jpeg)
La servim molt calentona.
![olla recapte pas32 olla recapte pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/20/55/olla-recapte-pas32.jpeg)
Com us comentava, tot i ser un plat fet amb verdura no deixa de ser contundent, més propi de l'hivern.
![olla recapte pas33 olla recapte pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/20/82/olla-recapte-pas33.jpeg)
Si consumiu l'Olla de recapte recent feta trobareu tot el sabor de les verdures, tot i que la sopa no estarà massa concentrada. A l'endemà el midó haurà fet la seva feina i la salseta haurà lligat més. Per a gustos, colors, oi?
![olla recapte pas34 olla recapte pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/21/09/olla-recapte-pas34.jpeg)
Tothom a dinar!
![olla recapte pas35 olla recapte pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/21/36/olla-recapte-pas35.jpeg)
Bon profit!
![olla recapte pas36 olla recapte pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/57/21/63/olla-recapte-pas36.jpeg)
I per beure...