Si busqueu Olla de recapte a la Viquipèdia, trobareu que parla d'una recepta similar a l'Escudella i carn d'olla. Que no se m'enfadi ningú però a Catalunya per Olla de recapte entenem una olla de verdures més similar a l'excepcional Escudella catxaruda. És a dir, que de tall no se'n posa gens. Ni ossos, ni gallina, ni botifarra, ni res de res. Verdura, verdura i més verdura.
De fet, aquest plat és dels més austers que us podeu trobar, vaja, el que vulgarment diríem ranxo. Aquesta és una d'aquelles olles que antigament era molt habitual veure a la taula d'una família modesta, juntament amb l'amanida, el pa de pagès i el porró de vi. Un plat d'aquells que repudiava quan era petit i veia als meus pares menjar-lo, però que ara, amb el pas dels anys, he aprés a gaudir-lo. Com sempre, i deixant de banda el debat de si avui dia és un luxe o no, si voleu gaudir de l'autèntic sabor de la verdura, jo us recomano utilitzar productes ecològics i de proximitat.
400 g de mongetes bullides
300 g de patates tallades a trossos regulars
1/2 kg de bledes tallades a tires
1/2 kg de tronxos de carxofa bullits
2 grans d'all picats
1 culleradeta de pebre vermell
1 fulla de llorer
aigua
sal
Variants:
A l'olla de recapte hi podeu afegir tot el que vulgueu: arròs, bacallà, etc.
Al final de la cocció s'hi poden posar unes gotes de vinagre
Preparem tots els ingredients.
Les patates, vermelles, per bullir.
Les pelem...
... i les tallem a trossos grans.
Seguidament rentarem bé les bledes. Com passa també amb els espinacs, acostumen a tenir sorra entre les fulles i cal netejar-les a consciència.
La part més blanca de l'arrel la retirarem. Un cop netes les bledes...
les tallarem a tires, sense massa miraments tampoc.
Partirem el cor en quatre trossos.
Ja podeu posar aigua a escalfar. No massa, només cal que gairebé cobreixi tots els ingredients. Si us passeu amb l'aigua el caldo us sortirà massa aigualit i gens agradable al paladar.
Ara, pelem els alls...
... i els trinxem.
Quan l'aigua arrenqui el bull hi abocarem les bledes...
i al mateix temps les patates...
i les carxofes.
Ho taparem i ho deixarem fer uns 25-30 minuts.
En paral·lel, posarem una mica d'oli d'oliva en una paella amb dues fulles de llorer.
Abans que se'ns cremi el llorer, hi abocarem l'all trinxat...
i pràcticament de seguida, ja que l'all es torra molt ràpid, hi tirarem també el pebre vermell.
Una culleradeta serà més que suficient.
Li donem un parell de voltes i ja podem apagar el foc. Ho reservem.
Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció abocarem el sofregit que hem fet dins l'olla.
Si encara és calent, farà una certa reacció, però no tingueu por.
Salem la nostra olla i deixem continuar la cocció.
Quan faltin pràcticament 5 minuts per acabar incorporarem la mongeta cuita i rectificarem de sal.
Ja podem apagar el foc i deixar que reposi uns 15-20 minuts.
Passat aquest temps els sabors s'intensifiquen i es fusionen més.
I ja la podeu servir.
La servim molt calentona.
Com us comentava, tot i ser un plat fet amb verdura no deixa de ser contundent, més propi de l'hivern.
Si consumiu l'Olla de recapte recent feta trobareu tot el sabor de les verdures, tot i que la sopa no estarà massa concentrada. A l'endemà el midó haurà fet la seva feina i la salseta haurà lligat més. Per a gustos, colors, oi?
Tothom a dinar!
Bon profit!
I per beure...