Un plat fàcil de fer i amb el que sempre quedes bé. Les orades, si són salvatges, són més bones i més gustoses. Però el més important de tot és la cocció, no les heu de fer més de 10-15 minuts. Per tant, el llit de patates amb ceba i tomàquet l'haurem de preparar prèviament. Un plat de festa maco que entra pels ulls i un plat molt bo que el podeu fer tots vosaltres per què no requereix massa experiència en cuina. Veiem tot el procés d'elaboració, que no té cap misteri.
2 orades preparades pel forn (netes i amb un tall/marca al mig)
2 patates
1 ceba
4 tomàquets madurs
Pebre vermell dolç
All i julivert picat
1 got de vi blanc
Oli d'oliva
Sal
Variants:
Hi podeu incorporar un parell de cullerots de brou de peix durant la cocció de les patates
Es pot completar la guarnició amb cloïsses i/o gambes o escamarlans
![orada al forn patates pas1 orada al forn patates pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/43/64/orada-al-forn-patates-pas1.jpeg)
Primer prepararem les patates. Utilitzarem patates blanques que van millor pel forn. Si són ecològiques, encara millor. Aneu a comprar al mercat i no al súper, no em cansaré de dir-ho.
![orada al forn patates pas2 orada al forn patates pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/43/91/orada-al-forn-patates-pas2.jpeg)
Les pelem i les tallem a rodanxes grosses.
![orada al forn patates pas4 orada al forn patates pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/44/45/orada-al-forn-patates-pas4.jpeg)
Ara tirarem un bon raig d'oli per sobre de les patates. Per cert, ja podeu posar el forn a escalfar a 190-200 graus.
![orada al forn patates pas5 orada al forn patates pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/44/72/orada-al-forn-patates-pas5.jpeg)
Ara tirem una mica de ceba per sobre tallada en juliana gruixuda.
![orada al forn patates pas6 orada al forn patates pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/44/99/orada-al-forn-patates-pas6.jpeg)
Genial. Ja les podeu enfornar.
![orada al forn patates pas7 orada al forn patates pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/45/38/orada-al-forn-patates-pas7.jpeg)
Quan passin 10 minutets, a mitja cocció li afegirem més ingredients: el vi blanc per una banda.
![orada al forn patates pas8 orada al forn patates pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/45/80/orada-al-forn-patates-pas8.jpeg)
Una bona quantitat de pebre vermell dolç...
![orada al forn patates pas9 orada al forn patates pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/46/10/orada-al-forn-patates-pas9.jpeg)
... i uns tomacons de temporada ben madurets...
![orada al forn patates pas10 orada al forn patates pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/46/40/orada-al-forn-patates-pas10.jpeg)
Piquem una mica d'all i julivert...
![orada al forn patates pas11 orada al forn patates pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/46/67/orada-al-forn-patates-pas11.jpeg)
... i li tirem per sobre... i ho deixem coure durant 10 minutets més.
![orada al forn patates pas12 orada al forn patates pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/46/94/orada-al-forn-patates-pas12.jpeg)
Mentrestant, anirem rentant les nostres orades. Si són salvatges millor que de viver, però no sempre en trobareu.
![orada al forn patates pas13 orada al forn patates pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/47/21/orada-al-forn-patates-pas13.jpeg)
Quan les patates siguin tovetes...
![orada al forn patates pas14 orada al forn patates pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/47/48/orada-al-forn-patates-pas14.jpeg)
... incorporarem el peix.
![orada al forn patates pas15 orada al forn patates pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/47/75/orada-al-forn-patates-pas15.jpeg)
Posarem mitja llesca de llimona en cada tall, una mica de julivert per sobre, sal...
![orada al forn patates pas16 orada al forn patates pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/48/02/orada-al-forn-patates-pas16.jpeg)
... més pebre vermell dolç i més oli...
![orada al forn patates pas17 orada al forn patates pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/48/29/orada-al-forn-patates-pas17.jpeg)
... i ja les podeu enfornar. Penseu que aquest peix està fet en pocs minuts. Si us agrada poc fet en 5 minuts estarà llest, si no entre 10-12 com a màxim. Si el deixeu més temps, us quedarà la carn dura.
![orada al forn patates pas18 orada al forn patates pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/48/56/orada-al-forn-patates-pas18.jpeg)
Quina pinta!
![orada al forn patates pas19 orada al forn patates pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/48/83/orada-al-forn-patates-pas19.jpeg)
També podeu tastar una mica la carn per saber si està al vostre punt.
![orada al forn patates pas20 orada al forn patates pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/49/10/orada-al-forn-patates-pas20.jpeg)
Ja només ens queda emplatar.
![orada al forn patates pas21 orada al forn patates pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/49/37/orada-al-forn-patates-pas21.jpeg)
I aquí teniu l'orada al forn...
![orada al forn patates pas22 orada al forn patates pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/49/64/orada-al-forn-patates-pas22.jpeg)
... amb les seves patates i els seus tomacons...
![orada al forn patates pas23 orada al forn patates pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/49/91/orada-al-forn-patates-pas23.jpeg)
Un plat saludable i bo.
![orada al forn patates pas24 orada al forn patates pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/50/18/orada-al-forn-patates-pas24.jpeg)
Bon Profit!