A la recepta s'indica que feu servir una orada d'1,5 kg, però podeu fer-ho amb dues més petites, com veureu a les fotos. Aquesta és una de les maneres menys intrusives de cocció, menys fins i tot que la planxa. La carn queda tan melosa que no és necessari afegir cap acompanyament ni cap salsa. Respecte a quanta sal s'ha de fer servir, la regla general diu que són 2 quilos de sal gruixuda per cada quilo de peix. Un cop cuinat el peix, és important no deixar-ho refredar dins la crosta, ja que la carn absorbiria massa sal i podria quedar eixuta. El més recomanable és servir-la a taula quan surti del forn. Per últim, no obriu el forn durant la cocció, pel fet que és important mantenir una temperatura constant. Som-hi!
1 orada d'1,5 kg
1 kg aprox. de sal gruixuda
aigua
Variants:
- Es pot acompanyar d'una salsa lleugera o d'unes verdures
- Es pot amanir amb oli verge extra i acompanyar de patates al vapor o al forn
![orada sal pas1 orada sal pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/41/40/orada-sal-pas1.jpeg)
Demaneu a la peixateria que us treguin les tripes, però no les escates.
![orada sal pas2 orada sal pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/41/82/orada-sal-pas2.jpeg)
Renteu bé el peix.
![orada sal pas3 orada sal pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/42/24/orada-sal-pas3.jpeg)
Les escates conformen una capa addicional a la pell que protegirà la carn de les altes temperatures que patirà fins al forn.
![orada sal pas4 orada sal pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/42/66/orada-sal-pas4.jpeg)
Ara, prepareu una safata de forn per posar-hi la sal.
![orada sal pas5 orada sal pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/43/08/orada-sal-pas5.jpeg)
Poseu-hi una capa de sal d'un centímetre de gruix a la part inferior de la safata.
![orada sal pas6 orada sal pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/43/50/orada-sal-pas6.jpeg)
Esteneu-la bé.
![orada sal pas7 orada sal pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/43/92/orada-sal-pas7.jpeg)
Col·loqueu-hi a sobre el peix.
![orada sal pas8 orada sal pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/44/34/orada-sal-pas8.jpeg)
I cobriu-lo amb una generosa capa de sal de nou.
![orada sal pas9 orada sal pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/44/76/orada-sal-pas9.jpeg)
Sense por! Heu de fer una autèntica muntanya de sal! Per cert, sembla neu, oi?
![orada sal pas10 orada sal pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/45/18/orada-sal-pas10.jpeg)
Perfecte. El peix ha de quedar totalment cobert. Hi ha qui deixa el cap sense cobrir per què l'ull és un bon indicador de la cocció interna. Però no és necessari.
![orada sal pas11 orada sal pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/45/60/orada-sal-pas11.jpeg)
Ara esquitxeu la sal amb aigua. L'aigua ajudarà a solidificar la sal al forn i fer crosta.
![orada sal pas12 orada sal pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/46/02/orada-sal-pas12.jpeg)
Sense por! Unes quantes esquitxades bones! Ja ho teniu a punt per enfornar.
![orada sal pas13 orada sal pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/46/44/orada-sal-pas13.jpeg)
Podeu aprofitar el forn per coure unes patates que acompanyaran el peix. Oli, sal i pebre.
![orada sal pas14 orada sal pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/46/86/orada-sal-pas14.jpeg)
Cap a dins tot plegat. S'ha de coure a temperatura alta (200-220 graus) durant uns 20-25 minuts.
![orada sal pas15 orada sal pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/47/28/orada-sal-pas15.jpeg)
Passat aquest temps, ja podeu retirar el peix del forn. Comprovareu que la crosta de sal és molt dura, us costarà una mica trencar-la i tot.
![orada sal pas16 orada sal pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/47/70/orada-sal-pas16.jpeg)
Amb cura, retireu tota la sal del peix.
![orada sal pas17 orada sal pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/48/12/orada-sal-pas17.jpeg)
Veureu que les plaques de sal surten soles.
![orada sal pas18 orada sal pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/48/54/orada-sal-pas18.jpeg)
És molt gustós retirar els filets de peix d'aquesta manera, oi que sí? És com desenterrar el premi!
![orada sal pas19 orada sal pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/48/96/orada-sal-pas19.jpeg)
Un cop extret el filet superior de carn, retireu l'espina amb compte i tindreu a l'abast el filet inferior.
![orada sal pas20 orada sal pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/49/38/orada-sal-pas20.jpeg)
I directe cap a taula, ben calent!
![orada sal pas21 orada sal pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/49/80/orada-sal-pas21.jpeg)
Vigileu per si queda alguna espina o algun tros de sal massa gruixut, sobretot si mengen criatures. Bon profit!