El fredolic (Tricholoma terreum) és un bolet del grup dels fredolics vers, de l'ordre dels agaricals. Però també rep els següents noms: freduluc, brunet, bruneta, negret ('negrito'), negreta, negrentí, gírgola d'estepa, morro d'ovella (al Penedès), morret de be (a les Garrigues), bolets de rosada o boletes de rosada po boletetes de rosada (Morella), boletes (al Matarranya), capellà (La Fatarella). El fredolic és de carn blanca i comestible. Es fa servir en guisats i sopes. Però, compte, si el colliu vosaltres mateixos al bosc, ja que hi ha perill de confusió. Cal evitar confondre'l amb el fredolic metzinós (Tricholoma pardinum), més robust i més gros, amb el barret esquamós. És propi de les fagedes i avetoses per damunt dels 1.500 m d'altitud. El fredolic sol tenir el peu buit, mentre que el del fredolic metzinós és sempre ple. També es pot prestar a confusió amb Lepiota brunneoincarnata.

Respecte de la carn, l'ossobuco, que en italià significa os buit, és un tall de carn bovina amb el qual es fa un plat típic de la gastronomia milanesa. Cal cuinar-lo bé, altrament la carn pot quedar dura.  La part destinada a ser cuinada prové de la tíbia o el fèmur de la vedella i mostra el moll de l'os i fa de 4 a 5 cm de gruix. El tall més apreciat per a la recepta és la part entre el genoll i cuixa de les potes posteriors de la vedella. La combinació d'aquests ingredients (i d'altres) farà d'aquesta recepta un autèntic desig de qualsevol gourmeter. Som-hi!

Ingredients
  • 1 kg d'ossobuco tallat
  • 1/2 porro trinxat
  • 1 pastanaga trinxada
  • 1  tros d'api trinxat
  • 1 cabeça d'alls
  • 300 o 400 g de fredolics frescos
  • 1 got de vi negre
  • 2 fulles de llorer
  • 1 litre de brou d'au o verdures
  • Farina
  • 1 branca de romaní
  • 250 ml tomàquet triturat
  • Oli d'oliva
  • Pebre negre en gra
  • Sal

Variants:

  • S'hi poden afegir altres bolets
  • Es pot acompanyar amb patates al forn o fregides
  • Es pot fer la mateixa recepta amb cua de vedella
Preparació
1.

Prepara tots els ingredients.

2.

Neteja els bolets amb un drap humit.

3.

En una cassola, posa una alls a daurar amb un bon raig d'oli d'oliva.

4.

Mentrestant, enfarina les talls d'ossobuco.

5.

Retira els alls i daura ara la carn, per torns. 

6.

Aprofita per anar trinxant tota la verdura.

7.

Que quedi ben daurada la carn, i llavors la reserves.

8.

En el mateix oli, salta els bolets.

9.

I també els reserves.

10.

En el mateix oli, posa tota la verdura a sofregir. 

11.

Afegeix a la cassola uns grans de pebre negre.

12.

I una mica de romaní, per aromatitzar.

13.

Quan la verdura estigui cuita, afegeix el tomàquet amb un polsim de sal i de sucre.

14.

I també un got de vi negre.

15.

Deixa evaporar l'alcohol durant uns minuts.

16.

A continuació, incorpora la carn.

17.

I ho mulles tot amb el brou. Que quedi ben coberta la carn. 

18.

Una mica de sal, ho tapes i ho deixes coure a foc mitjà o baix durant una hora i mitja aproximadament.

19.

De tant en tant, comprova la cocció de la carn. Si cal, pots afegir més brou calent.

20.

Un cop la carn estigui tendra, reserva-la a banda.

21.

Retira les fulles de llorer i la branca de romaní i amb una batedora elèctrica tritura tota la verdura amb la salsa.

22.

A continuació, torna a incorporar la carn.

23.

I també els bolets.

24.

Rectifica de sal, deixa-ho coure tot plegat 5 minuts més i ja pots apagar el foc. És recomanable deixar reposar aquest guisat un temps, unes hores, fins i tot, millor consumir-lo l'endemà. 

25.

I a gaudir d'un plat únic!

26.

Bon profit!