Ja us vaig explicar amb anterioritat com fer el pa suís. Amb la mateixa massa es poden fer uns quants productes diferents. Avui us ensenyo l'anomenat "Pa anglès"... que no deixa de ser un pa de motlle, però d'aquell tan i tan bo, d'aquell que només trobes per Anglaterra.
De les poques coses de menjar que es poden salvar del Regne Unit és el pa de motlle. Una altra cosa no, però de sandvitxos entenen i els fan molt bons. Doncs aquest pa us recordarà molt i molt... a aquell tipus de pa. Vaja, de fet és el mateix. Us recomano que veieu la recepta del pa suís.
pa suís
Jo utilitzo la Kitchen Aid per amassar, ja ho sabeu.
Utilitzarem un motlle quadrat.
Ho he explicat moltes vegades, però us tornaré a explicar com utilitzar el forn en mode "estufa", que dic jo. Poseu una safata amb un parell de dits d'aigua a la part baixa del forn. Poseu el forn al mínim (uns 50 graus). D'aquesta manera accelerareu el procés de fermentació de qualsevol massa amb llevat viu, és a dir, el llevat en pastilla que no és llevat químic en pols (com la "Levadura Royal").
Posarem una mica d'oli a sobre del marbre (o taula), per evitar que s'enganxi la pasta.
L'escampem bé amb els dits.
Tirarem la massa a sobre.
Farem una bola que deixarem fermentar uns 20-30 minuts. La tornarem a amassar a mà (per abaixar-la) i ja la podrem treballar. D'això s'en diu doble fermentació.
Li donarem una mica de forma al pa, per adaptar-lo al motlle.
Tirarem un raig d'oli dins del motlle i l'escamparem bé amb els dits.
Ara escampem la massa dins el motlle.
Podeu utilitzar els artells per pressionar la massa.
Ara teniu dues opcions per fer-lo llevar: de forma natural... entre una i dues hores segons l'època de l'any... o utilitzar el mètode fermentació ràpid utilitzant el forn a mode d'estufa. Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procés de fermentació del Llevat".
Un cop hagi doblat o gairebé triplicat el seu tamany... ja el podrem enfornar.
Poseu el forn a 200 graus... dalt i baix... durant uns 20 minuts.
Si noteu que la part superior es torra massa... podeu cobrir-lo amb una mica de paper d'alumini.
Passats els 20 minutets... haurà de tenir un bon color tot el conjunt.
Veureu com es pot desenmotllar en calent... i amb total facilitat.
Deixeu-lo refredar completament.
La cocció està perfecte.
Per sota també.
Un cop fred... ja el podem tallar... amb un ganivet de serra... i serrant.
Doncs ja tenim fet el nostre pa anglès... o pa de motlle.
Podeu tallar-lo a llesques i congelar les llesques... i anar traient segons demanda.
Per cert, si al fer el pa suís us sobra massa... podeu fer uns panets.
... o rodonets, clar... que als nens els encanta... amb una mica de xocolata.
En un altre ocasió vaig aprofitar per fer uns capritxos, aquests micropanets petitons... ideals per a "lunch".