Com t'hauràs adonat, el pa Bao és ara tendència. El pots trobar dins de qualsevol oferta gastronòmica on la fusió cultural hi sigui present.
El Bao, també es coneix com a "mollete japonés" o "Gua Bao", es un panet que es cou al vapor, omnipresent a la cuina asiàtica de carrer.
Es caracteritza per una massa ("Mantou") molt esponjosa i per no tenir escorça, el que resulta visualment molt atractiu.
Les seves dimensions (ni gran ni petit) fan que sigui un mos de fàcil consum.
El farciment pot ser dolç o salat.
Avui, t'ensenyaré com cuinar el pa Bao a casa i a mà. Amb aquestes quantitats, et sortiran uns 9-10 pans Bao d'uns 30-40g.
Som-hi!
- 200 g de farina força
- 100 ml d'aigua
- 25 ml d'oli
- 8 g de llevat fresc
- 5 g de sucre
- 5 g de sal

Primer de tot, has de dissoldre el llevat dins de l'aigua, ben mesurada.

Afegeix el sucre al llevat, que és del que s'alimenta. Ho barreges bé i ho deixes reposar uns minuts. No barregis mai el llevat amb la sal, doncs mataria al llevat.

Pesa la farina i la sal i ho barreges en un bol.

Incorpora l'oli al bol.

I finalment, la barreja del llevat.

Amb la mà ben neta, fes la massa.

Quan vegis que no queda pols de farina i ja és una peça, passa la massa al taulell.

Has de funyir la massa (amb el palmell de mà però utilitzant el canell) durant uns 10 minuts.

Un cop amassada, fes una bola i deixa-la dins el bol prèviament untat amb oli.

Tapa el bol amb un drap humit (prèviament mullat amb aigua) i deixa llevar la massa uns 30-40 minuts en un lloc sense corrents d'aire.

Quan hagi doblat el volum, passa la massa al taulell.

La tornes a treballar una estona. Fas una bola de nou, i la deixes llevar tapada fins que torni a doblar el seu volum.

Un cop llevada per segona vegada, torna a funyir la massa. Notaràs que és més elàstica. Deixa-la reposar 5 minuts.

Estira la massa.

I talla trossos d'uns 30 o 40 grams, segons la mida que busquis de Bao.

Hauràs de funyir cada un dels trossos per fer una boleta, que també deixaràs reposar 5 minuts més.

I per fi, ja podràs estirar cada boleta amb el corró.

Prepara una mica d'oli i un pinzell.

Quan la bola tingui forma de "coca", pinta-la amb oli.

I la doblegues pel mig. L'oli evitarà que s'enganxin les dues parts.

Passa cada bao a una safata amb paper de forn. Deixa'ls llevar fins que s'hagi duplicat el seu volum.

Procura retallar el paper de forn individualment.

Pots utilitzar una vaporera si en tens. Altrament, com he fet jo, pots posar una olla amb tres dits d'aigua a bullir i col·locar-hi dins un colador. La tapa serà imprescindible.

Col·loca dos o tres Baos dins de la vaporera. Que no es muntin entre sí. Pensa que creixaran força.

Tapa'ls i deixa'ls coure entre 7-10 minuts, segons la mida.

Passat aquest temps ja els pots retirar, però compte de no cremar-te.

Aquí es pot veure la diferència de mida entre un Bao cuit i un sense coure.

I ja es pot consumir. Calent o fred.

Per la seva aparença, semblaria cru, però no és així.

I ara només cal pensar en el farciment. Per cert, es poden congelar perfectament. També es poden passar per la planxa i torrar-los una mica.
I ja pots fer els teus invents.
Bon profit!