Quan treballava a la pastisseria fèiem un pa que anomenàvem "Pa de cervesa". Ja sé que molts em direu que l'autèntic pa de cervesa alemany és diferent, en soc conscient. Digueu-li "Pa amb cervesa" en comptes de "Pa de cervesa", si voleu. Però aquest pa que us proposo és ben bo i molt adient per aperitius, berenars i càterings.
Com veureu, poder donar la forma que més us agradi, tot i que (també em direu) que l'autèntic pa de cervesa té forma de "bretzel" o "pretzel". Espero que us agradi.
500 g farina
25 g sucre
25 g mantega
25 g llevat
10 g sal
1 petricó de cervesa (uns 300 cl)
llavors de sèsam
mostassa "Maille" amb gra

Com sempre, preparem els ingredients.

Utilitzaré una amassadora KitchenAid. En un bol hi posarem la farina... i el llevat esmicolat.

... el sucre...

... i la cervesa... de fermentació alta...

... la posem en substitució de l'aigua.

Hi posem la sal...

... el ganxo... i a treballar una estona...

A la velocitat mínima, haurà de treballar uns 15-20 minuts.

De tant en tant, pareu la màquina i toqueu la massa per veure quin tacte té... si cal més humitat o menys.

Feu una bola.

Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar una hora i mitja o dues.

Feu una bola i deixeu-la reposar una estona.

Ara, amb un corró, estirarem aquestes boles.

Enrotlleu la massa sobre si mateixa...

... i doneu-li forma de bretzel...

... més o menys...

En faré uns altres pans amb una mica de mostassa...

... d'aquella amb gra... la Maille és molt bona, a mi m'agrada molt.

Ens ajudarem d'un ganivet...

... per estendre una mica de mostassa per sobre del pa...

... que enrotllarem...

... i donarem una certa forma...

Amb la resta de boles he fet panets... directament... només donant-los una mica d'allargada.

Posem el pa sobre una safata pel forn amb paper cuisson...

... la varietat amb mostassa també...

... les podeu posar totes juntes. Deixeu-les llevar uns 30 minuts.

Bateu un ou...

... i pinteu tot el pa...

... això li donarà un aspecte agradable...

Finalment, podeu posar unes llavors de sèsam per sobre... que li van molt bé.

Les posem a coure a 190 graus... durant uns 20 minutets.

I un cop cuit, ja podem servir el nostre pa.

Es pot menjar sol... perfectament, però també acompanyat del que més us agradi.

El de mostassa, especialment, és fantàstic.

Tots són bons.

I fan una oloreta... Podeu aprofitar per fer uns "Aperitius de pa de cervesa amb salsitxa". Bon Profit!
