Quan treballava a la pastisseria fèiem un pa que anomenàvem "Pa de cervesa". Ja sé que molts em direu que l'autèntic pa de cervesa alemany és diferent, en soc conscient. Digueu-li "Pa amb cervesa" en comptes de "Pa de cervesa", si voleu. Però aquest pa que us proposo és ben bo i molt adient per aperitius, berenars i càterings.
Com veureu, poder donar la forma que més us agradi, tot i que (també em direu) que l'autèntic pa de cervesa té forma de "bretzel" o "pretzel". Espero que us agradi.
500 g farina
25 g sucre
25 g mantega
25 g llevat
10 g sal
1 petricó de cervesa (uns 300 cl)
llavors de sèsam
mostassa "Maille" amb gra
Com sempre, preparem els ingredients.
Utilitzaré una amassadora KitchenAid. En un bol hi posarem la farina... i el llevat esmicolat.
... el sucre...
... i la cervesa... de fermentació alta...
... la posem en substitució de l'aigua.
Hi posem la sal...
... el ganxo... i a treballar una estona...
A la velocitat mínima, haurà de treballar uns 15-20 minuts.
De tant en tant, pareu la màquina i toqueu la massa per veure quin tacte té... si cal més humitat o menys.
Feu una bola.
Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar una hora i mitja o dues.
Feu una bola i deixeu-la reposar una estona.
Ara, amb un corró, estirarem aquestes boles.
Enrotlleu la massa sobre si mateixa...
... i doneu-li forma de bretzel...
... més o menys...
En faré uns altres pans amb una mica de mostassa...
... d'aquella amb gra... la Maille és molt bona, a mi m'agrada molt.
Ens ajudarem d'un ganivet...
... per estendre una mica de mostassa per sobre del pa...
... que enrotllarem...
... i donarem una certa forma...
Amb la resta de boles he fet panets... directament... només donant-los una mica d'allargada.
Posem el pa sobre una safata pel forn amb paper cuisson...
... la varietat amb mostassa també...
... les podeu posar totes juntes. Deixeu-les llevar uns 30 minuts.
Bateu un ou...
... i pinteu tot el pa...
... això li donarà un aspecte agradable...
Finalment, podeu posar unes llavors de sèsam per sobre... que li van molt bé.
Les posem a coure a 190 graus... durant uns 20 minutets.
I un cop cuit, ja podem servir el nostre pa.
Es pot menjar sol... perfectament, però també acompanyat del que més us agradi.
El de mostassa, especialment, és fantàstic.
Tots són bons.
I fan una oloreta... Podeu aprofitar per fer uns "Aperitius de pa de cervesa amb salsitxa". Bon Profit!