Quan treballava a la pastisseria fèiem un pa que anomenàvem "Pa de cervesa". Ja sé que molts em direu que l'autèntic pa de cervesa alemany és diferent, en soc conscient. Digueu-li "Pa amb cervesa" en comptes de "Pa de cervesa", si voleu. Però aquest pa que us proposo és ben bo i molt adient per aperitius, berenars i càterings.
Com veureu, poder donar la forma que més us agradi, tot i que (també em direu) que l'autèntic pa de cervesa té forma de "bretzel" o "pretzel". Espero que us agradi.
500 g farina
25 g sucre
25 g mantega
25 g llevat
10 g sal
1 petricó de cervesa (uns 300 cl)
llavors de sèsam
mostassa "Maille" amb gra
![pa cervesa pas1 pa cervesa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/60/66/pa-cervesa-pas1.jpeg)
Com sempre, preparem els ingredients.
![pa cervesa pas2 pa cervesa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/60/93/pa-cervesa-pas2.jpeg)
Utilitzaré una amassadora KitchenAid. En un bol hi posarem la farina... i el llevat esmicolat.
![pa cervesa pas3 pa cervesa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/61/20/pa-cervesa-pas3.jpeg)
... el sucre...
![pa cervesa pas5 pa cervesa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/61/74/pa-cervesa-pas5.jpeg)
... i la cervesa... de fermentació alta...
![pa cervesa pas6 pa cervesa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/62/01/pa-cervesa-pas6.jpeg)
... la posem en substitució de l'aigua.
![pa cervesa pas7 pa cervesa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/62/28/pa-cervesa-pas7.jpeg)
Hi posem la sal...
![pa cervesa pas8 pa cervesa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/62/55/pa-cervesa-pas8.jpeg)
... el ganxo... i a treballar una estona...
![pa cervesa pas9 pa cervesa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/62/82/pa-cervesa-pas9.jpeg)
A la velocitat mínima, haurà de treballar uns 15-20 minuts.
![pa cervesa pas10 pa cervesa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/63/09/pa-cervesa-pas10.jpeg)
De tant en tant, pareu la màquina i toqueu la massa per veure quin tacte té... si cal més humitat o menys.
![pa cervesa pas12 pa cervesa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/63/63/pa-cervesa-pas12.jpeg)
Feu una bola.
![pa cervesa pas13 pa cervesa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/63/90/pa-cervesa-pas13.jpeg)
Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar una hora i mitja o dues.
![pa cervesa pas15 pa cervesa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/64/44/pa-cervesa-pas15.jpeg)
Feu una bola i deixeu-la reposar una estona.
![pa cervesa pas16 pa cervesa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/64/71/pa-cervesa-pas16.jpeg)
Ara, amb un corró, estirarem aquestes boles.
![pa cervesa pas17 pa cervesa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/64/98/pa-cervesa-pas17.jpeg)
Enrotlleu la massa sobre si mateixa...
![pa cervesa pas18 pa cervesa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/65/25/pa-cervesa-pas18.jpeg)
... i doneu-li forma de bretzel...
![pa cervesa pas19 pa cervesa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/65/52/pa-cervesa-pas19.jpeg)
... més o menys...
![pa cervesa pas20 pa cervesa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/65/79/pa-cervesa-pas20.jpeg)
En faré uns altres pans amb una mica de mostassa...
![pa cervesa pas21 pa cervesa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/66/06/pa-cervesa-pas21.jpeg)
... d'aquella amb gra... la Maille és molt bona, a mi m'agrada molt.
![pa cervesa pas22 pa cervesa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/66/33/pa-cervesa-pas22.jpeg)
Ens ajudarem d'un ganivet...
![pa cervesa pas23 pa cervesa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/66/60/pa-cervesa-pas23.jpeg)
... per estendre una mica de mostassa per sobre del pa...
![pa cervesa pas24 pa cervesa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/66/87/pa-cervesa-pas24.jpeg)
... que enrotllarem...
![pa cervesa pas25 pa cervesa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/67/14/pa-cervesa-pas25.jpeg)
... i donarem una certa forma...
![pa cervesa pas26 pa cervesa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/67/41/pa-cervesa-pas26.jpeg)
Amb la resta de boles he fet panets... directament... només donant-los una mica d'allargada.
![pa cervesa pas27 pa cervesa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/67/68/pa-cervesa-pas27.jpeg)
Posem el pa sobre una safata pel forn amb paper cuisson...
![pa cervesa pas28 pa cervesa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/67/95/pa-cervesa-pas28.jpeg)
... la varietat amb mostassa també...
![pa cervesa pas29 pa cervesa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/68/22/pa-cervesa-pas29.jpeg)
... les podeu posar totes juntes. Deixeu-les llevar uns 30 minuts.
![pa cervesa pas30 pa cervesa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/68/49/pa-cervesa-pas30.jpeg)
Bateu un ou...
![pa cervesa pas31 pa cervesa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/68/76/pa-cervesa-pas31.jpeg)
... i pinteu tot el pa...
![pa cervesa pas32 pa cervesa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/69/03/pa-cervesa-pas32.jpeg)
... això li donarà un aspecte agradable...
![pa cervesa pas33 pa cervesa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/69/30/pa-cervesa-pas33.jpeg)
Finalment, podeu posar unes llavors de sèsam per sobre... que li van molt bé.
![pa cervesa pas34 pa cervesa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/69/57/pa-cervesa-pas34.jpeg)
Les posem a coure a 190 graus... durant uns 20 minutets.
![pa cervesa pas35 pa cervesa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/69/84/pa-cervesa-pas35.jpeg)
I un cop cuit, ja podem servir el nostre pa.
![pa cervesa pas36 pa cervesa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/70/11/pa-cervesa-pas36.jpeg)
Es pot menjar sol... perfectament, però també acompanyat del que més us agradi.
![pa cervesa pas37 pa cervesa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/70/38/pa-cervesa-pas37.jpeg)
El de mostassa, especialment, és fantàstic.
![pa cervesa pas38 pa cervesa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/70/65/pa-cervesa-pas38.jpeg)
Tots són bons.
![pa cervesa pas39 pa cervesa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/70/92/pa-cervesa-pas39.jpeg)
I fan una oloreta... Podeu aprofitar per fer uns "Aperitius de pa de cervesa amb salsitxa". Bon Profit!
![pa cervesa pas40 pa cervesa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/87/71/19/pa-cervesa-pas40.jpeg)