Pa de pagès, nanos. Què seríem els catalans sense el pa de pagès? Però tot s'ha de dir: us caldrà una mica d'empenyorament i dedicació per fer-lo. Però val la pena, creieu-me. Parlarem del polish, i us diré que és un preferment o tipus de massa mare. Per tant, primer veurem com preparar el polish, que serà un dels ingredients de la recepta del pa de pagès. Veurem, també, com construir una càmera de fermentació casolana. No és imprescindible, ni de bon tros, però ajuda molt, sobretot a l'hivern. Per fabricar aquesta càmera només us caldrà:
- una caixa de plàstic grossa amb tapa, que us pot costar 10 euros.
- un cable calefactor de 75W (el que s'utilitza per als terraris va bé) i que us pot costar uns 40 euros.
- un termòstat digital amb control de temperatura, que mesurarà la temperatura dins de la caixa i encendrà o apagarà el cable calefactor quan calgui. Això us pot costar uns 55 euros aproximadament.
Ho podeu fer amb artefactes més senzills i econòmics també, tot és qüestió d'imaginació. Per cert, és recomanable posar un got amb aigua dins de la càmera de fermentació per evitar que les masses es ressequin en excés. I poc més. Doncs això, a fer pa de pagès! Així que si voleu gaudir d'un bon àpat català, ja només haureu d'anar a collir els tomàquets de l'hort i fregar-los bé sobre una llesca ben torrada o, per exemple, mullar un trosset de crosta cruixent dins un morter d'allioli fet a mà... ummmmmmmm! Ah!, i el porró, que no falti, eh?
Per al Polish:
320g de farina blanca panificable
360g aigua mineral a temperatura ambient
7,5g de llevat fresc premsat
Per al pa:
680g de farina blanca panificable
300g d'aigua mineral freda de la nevera
18g de sal
680g de polish
NOTA:
Amb aquestes quantitats, us sortiran dos pans ben macos. En podeu fer un sol de gros, però haureu de vigilar la mida, ja que en un forn domèstic el volum de pa que podem coure és limitat.
Recordeu que el dia abans haurem preparat el polish.
L'endemà, prepararem la massa del pa de pagès que courem a l'endemà següent.
És important fer servir farina de forner o panificable, ja que té un percentatge de gluten diferent que la farina fluixa que habitualment comprem al supermercat i això, precisament, determina el grau d'absorció d'humitat
És important pesar correctament les quantitats.
L'aigua també, i que estigui a temperatura ambient. Millor si és aigua mineral embotellada que de l'aixeta.
L'aboquem dins el bol.
Anem a pel llevat premsat.
L'esmicolem i l'incorporem a la barreja.
Ho integrem bé amb l'ajuda d'una cullera fins que ens quedi una barreja semi-líquida i enganxosa. Ho taparem amb film transparent o amb una gorra de dutxa, si voleu.
Un cop passat aquest temps, i havent provocat l'inici de la fermentació, la podrem reservar dins la nevera on seguirà fermentant lentament, ja que la volem utilitzar al'endemà. Si es vol utilitzar el mateix dia, la massa hauria d'estar entre 3 i 4 hores a la temperatura abans esmentada. A l'endemà, elprimer que farem serà extreure el polish de la nevera i deixar-lo una estona a temperatura ambient, per poder treballar-lo.
Tenim el polish a punt. El reservem.
Pesem la resta d'ingredients pel pa.
Com veureu, utilitzarem una amassadora kitchenaid però no per amassar, només per barrejar. Més endavant veurem com la gràcia de fer pa, precisament, rau en executar el procés de pastat a mà.
I que es barregi bé, senzillament. Amb 5 minuts ho tindrem.
Ara, aboquem aquesta massa enganxosa sobre una fusta o taulell. Els que no esteu acostumats a tractar amb masses d'aquest tipus us pot semblar que té un excés d'humitat, però no és així, la textura és correcte.
Un cop barrejat, deixeu reposar la massa uns 10 minuts, i després d'això ja podrem començar el pastat.
La tècnica que hem utilitzat pel pastat és la d'en Dan Lepard, que consisteix a aixecar la massa i colpejar-la amb força contra la taula, estirant-la cap a tu mateix i doblegant-la després sobre sí mateixa. Podeu veure aquest procés amb més detall dins la recepta Pa de xapata.
Després d'això es deixa descansar uns 10 minuts, degut al nervi que adquireix, i es torna a repetir el mateix procés. És cansat, certament, però l'esforç tindrà la seva recompensa.
La massa se us enganxarà força a les mans, però és correcte.
Podeu ajudar-vos d'una espàtula com aquesta.
Seguiu treballant la massa i...
Finalment, recolliu bé la massa i funyiu-la fent una bola.
Perfecte.
Ara, un cop acabat el procés de pastat, posarem la massa dins un bol amb farina i, tapat amb un drap humit, deixarem fer la primera fermentació dins la nevera durant tota la nit.
Enfarineu bé el taulell per evitar que la massa s'enganxi excessivament.
Traiem la massa de la nevera i la deixem agafar temperatura dins la càmera de fermentació (24º) durant una hora aproximadament.
La tallarem en dos parts ja que, com hem comentat, farem dos pans. Seguidament, fem una bola funyint la massa de dalt cap abaix, fent sortir tot l'aire de la massa.
Us ha de quedar una bola ben ferma.
Preparem l'entorn de llevat fent ús d'un drap o una tela de lli i abundant farina.
Col·loquem les dues boles dins la càmera amb la part més maca cap amunt, i les deixem fermentar. Per aquesta segona fermentació, hem tingut la massa de dues a tres hores més. Mentrestant, posarem el forn a escalfar a uns 250 graus centígrads, el màxim que us permetrà un forn domèstic. En general, és interessant utilitzar una pedra de forn. Nosaltres hem utilitzat una pedra de forn que servirà per absorbir l'excés d'humitat i afavorir la creació d'una bona crosta. Per tant, necessitarem tenir la pedra dins el forn força estona, i així fer que agafi temperatura.
Col·loquem el pa sobre una pala de fusta amb força farina, interessant tenir-ne una, per cert. A l'hora d'introduir el pa al forn, li donarem la volta amb molt de compte. D'aquesta manera no caldrà grenyar el pa, es grenyarà sol amb aquesta part més lletja al cap de munt. Farem servir la pala per introduir el pa al forn i, amb un cop de canell, col·locar-lo sobre la pedra. A més, hi posarem una safata a la part inferior del forn amb una mica d'aigua (un got). Això generarà el vapor necessari per a una òptima cocció. Just abans de posar el pa, abaixarem el forn a 170 graus centígrads. El courem amb escalfor a la part superior i inferior i sense ventilació. Fornejar durant uns 90 minuts procurant no obrir el forn, ja que perdríem tot el vapor.
De nou, feu servir la pala de fusta per retirar el pa del forn. Deixeu refredar el pa de tal manera que corri l'aire per sota i no faci humitat.
I aquí teniu el resultat, ja podeu gaudir-lo!
La molla ha de quedar esponjosa.
La crosta ben dura.
I quina oloreta de pa més bona! i és que fer-te tu mateix el pa et fa sentir bé, orgullós de la feina feta.
Espero que us hagi agradat aquest tutorial d'avui. Bon profit!