És el pa de pessic més clàssic i alhora més tradicional de tots. Com s'indica en les variants, podeu muntar rovells i clares per separat. Altrament, us recomano molt visitar la recepta de "Tortada de pa de pessic", que és l'autèntic pa de pessic que es fa a les pastisseries, però té el hàndicap que requereix un producte d'ús no massa comú a les nostres llars, com és l'emulsionant.

Com ja us imagineu, a les pastisseries no es pot fer el pa de pessic de forma tradicional, muntant clares i rovells per separat i patint perquè no se'ls abaixi el volum. No és viable ni productiu. Es fan servir emulsionants que garanteixen un resultat uniforme i sense sorpreses. Jo sempre utilitzo emulsionants per fer el pa de pessic a casa (menys en aquest cas d'avui, és clar). Us recordo que per a totes les elaboracions pastisseres sempre uso l'amassadora Kitchen Aid, tot i que en la majoria d'ocasions podem fer ús d'altres equips o fins i tot fer-ho a mà. Les fotos corresponen a la recepta calculada per a 6 ous.

Ingredients

125 g de farina fluixa o de rebosteria

125 g de sucre

4 ous

1 pell de llimona ratllada

1 cullerada de llevat en pols

mantega

Variants:

S'hi pot afegir una mica de canyella

Es pot servir amb sucre de llustre per sobre

Es poden separar les clares dels rovells i afegir-les muntades a punt de neu després de la farina

S'hi pot afegir mantega

Es pot fer servir fècula de patata substituint una part de la farina de blat

Es pot substituir totalment o parcialment la farina de blat per midó de blat de moro

Preparació
1.
pa pessic pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
pa pessic pas2

Dins el bol de l'amassadora, hi abocarem el sucre...

3.
pa pessic pas3

... i els ous, sempre procurant que no caigui cap tros de closca.

4.
pa pessic pas4

Hi ratllarem la pell d'una llimona, que haurem rentat bé prèviament.

5.
pa pessic pas5

Col·loquem el batedor a la màquina...

6.
pa pessic pas6

... i durant uns instants, fins que es barregi, treballem a velocitat baixa. Seguidament ho posarem a velocitat màxima, ja que volem muntar els ous i que agafin volum.

7.
pa pessic pas7

Mentrestant, pesem la farina que passarem per un sedàs...

8.
pa pessic pas8

... i la barrejarem amb el llevat químic en pols, el de tota la vida.

9.
pa pessic pas9

Els ous van muntant.

10.
pa pessic pas10

Ara, desfarem una mica de mantega per pintar el motlle.

11.
pa pessic pas11

Generalment no cal pintar amb greix els motlles de silicona ja que no se solen enganxar. Però a mi m'agrada fer-ho sempre per a assegurar-me'n, sobretot amb el pa de pessic.

12.
pa pessic pas12

Hi tirarem una mica de farina...

13.
pa pessic pas13

... i retirarem la que sobra. Ja tenim el motlle a punt. Recordeu que el diàmetre del motlle ha de ser el més adient pel volum de massa que fem. En aquest cas és un motlle de 35cm. però he fet la recepta proporcionada per a 6 ous.

14.
pa pessic pas14

Els ous ja han muntat.

15.
pa pessic pas15

Retireu el bol de la màquina. Notareu que els ous tenen una textura molt cremosa.

16.
pa pessic pas16

Ara, i amb molta cura, hi afegirem la farina poc a poc.

17.
pa pessic pas18

Tracteu-ho amb molta cura o se us baixaran molt els ous i perdrem volum. Si no ho veieu clar, podeu fer el mateix procés però només amb els rovells. Un cop barrejats amb la farina, hi afegireu les clares muntades a punt de neu. És una altra forma de fer-ho. I assegureu-vos bé que la farina queda ben barrejada.

18.
pa pessic pas19

Encara que ho feu bé, notareu que els ous s'abaixen una mica. No passa res.

19.
pa pessic pas20

Ara escudellem aquesta barreja dins el motlle que teníem preparat.

20.
pa pessic pas21

Prepareu el forn a 180 graus.

21.
pa pessic pas22

I enfornem durant uns 30 minuts aproximadament.

22.
pa pessic pas23

Durant el procés de cocció el pa de pessic creixerà considerablement... i tornarà a baixar una mica.

23.
pa pessic pas24

Per comprovar si és cuit de dins hi clavarem una punxa. Si surt bruta significarà que encara li falta cocció.

24.
pa pessic pas25

Un cop cuit el deixarem refredar uns minuts, per no cremar-nos.

25.
pa pessic pas26

Amb el motlle una mica calent, desemmotllem amb compte, ja que és una massa molt flonja.

26.
pa pessic pas27

Està perfectament cuit i no s'ha enganxat gens.

27.
pa pessic pas28

Ara l'haurem de deixar refredar completament.

28.
pa pessic pas29

Com podeu comprovar el resultat és magnífic.

29.
pa pessic pas30
30.
pa pessic pas31

Hi posarem sucre llustre per sobre.

31.
pa pessic pas32

I ja el podeu servir a taula, després de dinar, per berenar o per esmorzar.

32.
pa pessic pas33

I quina oloreta que deixa a tota la casa, eh?

33.
pa pessic pas34

Ara anem a veure el seu interior.

34.
pa pessic pas35

Molt flonjo... i és que demana a crits que el suquin en una xocolata calenta, eh?

35.
pa pessic pas36

Bon profit!