És el pa de pessic més clàssic i alhora més tradicional de tots. Com s'indica en les variants, podeu muntar rovells i clares per separat. Altrament, us recomano molt visitar la recepta de "Tortada de pa de pessic", que és l'autèntic pa de pessic que es fa a les pastisseries, però té el hàndicap que requereix un producte d'ús no massa comú a les nostres llars, com és l'emulsionant.
Com ja us imagineu, a les pastisseries no es pot fer el pa de pessic de forma tradicional, muntant clares i rovells per separat i patint perquè no se'ls abaixi el volum. No és viable ni productiu. Es fan servir emulsionants que garanteixen un resultat uniforme i sense sorpreses. Jo sempre utilitzo emulsionants per fer el pa de pessic a casa (menys en aquest cas d'avui, és clar). Us recordo que per a totes les elaboracions pastisseres sempre uso l'amassadora Kitchen Aid, tot i que en la majoria d'ocasions podem fer ús d'altres equips o fins i tot fer-ho a mà. Les fotos corresponen a la recepta calculada per a 6 ous.
125 g de farina fluixa o de rebosteria
125 g de sucre
4 ous
1 pell de llimona ratllada
1 cullerada de llevat en pols
mantega
Variants:
S'hi pot afegir una mica de canyella
Es pot servir amb sucre de llustre per sobre
Es poden separar les clares dels rovells i afegir-les muntades a punt de neu després de la farina
S'hi pot afegir mantega
Es pot fer servir fècula de patata substituint una part de la farina de blat
Es pot substituir totalment o parcialment la farina de blat per midó de blat de moro
Preparem tots els ingredients.
Dins el bol de l'amassadora, hi abocarem el sucre...
... i els ous, sempre procurant que no caigui cap tros de closca.
Hi ratllarem la pell d'una llimona, que haurem rentat bé prèviament.
Col·loquem el batedor a la màquina...
... i durant uns instants, fins que es barregi, treballem a velocitat baixa. Seguidament ho posarem a velocitat màxima, ja que volem muntar els ous i que agafin volum.
Mentrestant, pesem la farina que passarem per un sedàs...
... i la barrejarem amb el llevat químic en pols, el de tota la vida.
Els ous van muntant.
Ara, desfarem una mica de mantega per pintar el motlle.
Generalment no cal pintar amb greix els motlles de silicona ja que no se solen enganxar. Però a mi m'agrada fer-ho sempre per a assegurar-me'n, sobretot amb el pa de pessic.
Hi tirarem una mica de farina...
... i retirarem la que sobra. Ja tenim el motlle a punt. Recordeu que el diàmetre del motlle ha de ser el més adient pel volum de massa que fem. En aquest cas és un motlle de 35cm. però he fet la recepta proporcionada per a 6 ous.
Els ous ja han muntat.
Retireu el bol de la màquina. Notareu que els ous tenen una textura molt cremosa.
Ara, i amb molta cura, hi afegirem la farina poc a poc.
Tracteu-ho amb molta cura o se us baixaran molt els ous i perdrem volum. Si no ho veieu clar, podeu fer el mateix procés però només amb els rovells. Un cop barrejats amb la farina, hi afegireu les clares muntades a punt de neu. És una altra forma de fer-ho. I assegureu-vos bé que la farina queda ben barrejada.
Encara que ho feu bé, notareu que els ous s'abaixen una mica. No passa res.
Ara escudellem aquesta barreja dins el motlle que teníem preparat.
Prepareu el forn a 180 graus.
I enfornem durant uns 30 minuts aproximadament.
Durant el procés de cocció el pa de pessic creixerà considerablement... i tornarà a baixar una mica.
Per comprovar si és cuit de dins hi clavarem una punxa. Si surt bruta significarà que encara li falta cocció.
Un cop cuit el deixarem refredar uns minuts, per no cremar-nos.
Amb el motlle una mica calent, desemmotllem amb compte, ja que és una massa molt flonja.
Està perfectament cuit i no s'ha enganxat gens.
Ara l'haurem de deixar refredar completament.
Com podeu comprovar el resultat és magnífic.
Hi posarem sucre llustre per sobre.
I ja el podeu servir a taula, després de dinar, per berenar o per esmorzar.
I quina oloreta que deixa a tota la casa, eh?
Ara anem a veure el seu interior.
Molt flonjo... i és que demana a crits que el suquin en una xocolata calenta, eh?
Bon profit!