Potser feia més de 18 anys que no feia un pa de Sant Jordi. El que hem de fer és barrejar la mateixa massa de pa amb diferents ingredients com el formatge parmesà, les nous i la sobrassada. Finalment, obtindrem un pa amb les quatre barres. Un pa català. Un pa saborós que no és un pa farcit. Per tant, es tracta d'un pa que es pot menjar sol perquè té un sabor especial.
Però no ens enganyem, al cap i a la fi, és un pa. Vull dir que el podeu acompanyar o farcir del que més us agradi. Jo el serveixo acompanyat d'un assortiment de formatges i d'una copeta de vi. Com veureu a la descripció de la Viquipèdia, l'autèntic Pa de Sant Jordi es fa amb pa i massa mare... i és més semblant a un pa de pagès... però aquesta versió a l'estil Pa de Motlle... la trobo més pràctica i atractiva per menjar-lo sol.
1kg de massa de pa suís (proporció per 500gr. de farina)
75 g de sobrassada de Mallorca
1 sobre de formatge parmesà (60 g)
25 g de nous picades
colorant alimentari groc (opcional)
colorant alimentari vermell (opcional)
Notes:
Farem pesades de 80 g cadascuna per a les "barres"
Una tira de 150 g per a la capa inferior de nous.
![pa sant jordi pas1 pa sant jordi pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/83/56/pa-sant-jordi-pas1.jpeg)
Amassem el nostre pa suís. Us recomano llegir la recepta prèviament.
![pa sant jordi pas2 pa sant jordi pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/83/98/pa-sant-jordi-pas2.jpeg)
Si teniu amassadora millor, però també es pot fer a mà.
![pa sant jordi pas3 pa sant jordi pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/84/31/pa-sant-jordi-pas3.jpeg)
Deixem reposar la massa durant uns 30 minuts.
![pa sant jordi pas4 pa sant jordi pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/84/58/pa-sant-jordi-pas4.jpeg)
Ara preparem un rajolí d'aigua amb colorant groc d'ou.
![pa sant jordi pas5 pa sant jordi pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/84/85/pa-sant-jordi-pas5.jpeg)
Jo el compro on-line.
![pa sant jordi pas7 pa sant jordi pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/85/39/pa-sant-jordi-pas7.jpeg)
Tirem un raig de colorant groc... i un bon pessic de farina, ja que estem afegint més humitat.
![pa sant jordi pas8 pa sant jordi pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/85/66/pa-sant-jordi-pas8.jpeg)
També hi posarem el formatge parmesà, uns 60gr.
![pa sant jordi pas9 pa sant jordi pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/85/93/pa-sant-jordi-pas9.jpeg)
Poseu la massa a barrejar una estona, fins que tingui un color uniforme. Si cal, afegiu més color.
![pa sant jordi pas10 pa sant jordi pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/86/20/pa-sant-jordi-pas10.jpeg)
Us ha de quedar aquesta tonalitat groga, com si fos un brioix, perè penseu que no porta ou.
![pa sant jordi pas11 pa sant jordi pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/86/47/pa-sant-jordi-pas11.jpeg)
Feu-ne 4 boles de 80 g i reserveu-les.
![pa sant jordi pas12 pa sant jordi pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/86/74/pa-sant-jordi-pas12.jpeg)
Posem els 320 g de l'altra pesada a l'amassadora.
![pa sant jordi pas13 pa sant jordi pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/87/01/pa-sant-jordi-pas13.jpeg)
![pa sant jordi pas14 pa sant jordi pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/87/55/pa-sant-jordi-pas14.jpeg)
Són del fabricant Sosa.
![pa sant jordi pas15 pa sant jordi pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/87/82/pa-sant-jordi-pas15.jpeg)
![pa sant jordi pas16 pa sant jordi pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/88/09/pa-sant-jordi-pas16.jpeg)
En aquesta ocasió posarem sobrassada de Mallorca.
![pa sant jordi pas17 pa sant jordi pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/88/36/pa-sant-jordi-pas17.jpeg)
Uns 75gr seran suficients.
![pa sant jordi pas18 pa sant jordi pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/88/63/pa-sant-jordi-pas18.jpeg)
Posem un pessic de farina també... i a amassar, que quedi uniforme.
![pa sant jordi pas19 pa sant jordi pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/88/90/pa-sant-jordi-pas19.jpeg)
Mentre, piqueu uns 25gr de nous.
![pa sant jordi pas20 pa sant jordi pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/89/17/pa-sant-jordi-pas20.jpeg)
Estireu la porció de 150 g de massa que serà la base del pa. Poseu a sobre les nous i apreteu ben fort.
![pa sant jordi pas22 pa sant jordi pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/89/71/pa-sant-jordi-pas22.jpeg)
Amb les boles que tenim fetes amb formatge farem 5 tires de la mateixa longitud que el motlle.
I anem a fer les barres vermelles o de sobrassada. Treballeu-la amb farina, per evitar que s'enganxi.
![pa sant jordi pas25 pa sant jordi pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/90/52/pa-sant-jordi-pas25.jpeg)
Ara en fem 4 tires.
![pa sant jordi pas26 pa sant jordi pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/90/79/pa-sant-jordi-pas26.jpeg)
Anirem ajuntant les tires.
![pa sant jordi pas27 pa sant jordi pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/91/06/pa-sant-jordi-pas27.jpeg)
Ens han de quedar les 4 tires (barres en mig).
![pa sant jordi pas28 pa sant jordi pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/91/33/pa-sant-jordi-pas28.jpeg)
Les haurem de traslladar dins el motlle.
![pa sant jordi pas29 pa sant jordi pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/91/60/pa-sant-jordi-pas29.jpeg)
Aneu-les estrenyent poc a poc... fins que quedin prou juntes per posar-les dins el motlle.
![pa sant jordi pas30 pa sant jordi pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/91/87/pa-sant-jordi-pas30.jpeg)
Amb compte, les col·locarem a sobre de la base de nous.
![pa sant jordi pas31 pa sant jordi pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/92/14/pa-sant-jordi-pas31.jpeg)
No us preocupeu si no queden massa alineades... és la gràcia d'aquest pa. Deixeu el pa que llevi fins que dobli el seu volum, tardarà una hora i mitja, com a mínim
![pa sant jordi pas32 pa sant jordi pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/92/41/pa-sant-jordi-pas32.jpeg)
Un cop llevat, tireu una pluja de farina per sobre.
![pa sant jordi pas33 pa sant jordi pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/92/68/pa-sant-jordi-pas33.jpeg)
Veieu el volum que té ara?
![pa sant jordi pas34 pa sant jordi pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/92/95/pa-sant-jordi-pas34.jpeg)
L'enfornarem a 180-190 graus durant uns 30-35 minuts.
![pa sant jordi pas35 pa sant jordi pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/93/22/pa-sant-jordi-pas35.jpeg)
De tant en tant controleu què tal va.
![pa sant jordi pas36 pa sant jordi pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/93/49/pa-sant-jordi-pas36.jpeg)
Aquest pa ja està cuit.
![pa sant jordi pas37 pa sant jordi pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/93/76/pa-sant-jordi-pas37.jpeg)
El podeu desemmotllar en calent, però amb compte.
![pa sant jordi pas38 pa sant jordi pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/94/03/pa-sant-jordi-pas38.jpeg)
Deixeu-lo refredar completament abans de tallar-lo.
![pa sant jordi pas39 pa sant jordi pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/94/30/pa-sant-jordi-pas39.jpeg)
Jo el faig com pa de motlle, però trobareu aquest pa fet com pa de pagès també.
![pa sant jordi pas40 pa sant jordi pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/94/57/pa-sant-jordi-pas40.jpeg)
En tallem una mica?
![pa sant jordi pas41 pa sant jordi pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/94/84/pa-sant-jordi-pas41.jpeg)
Què us sembla?
![pa sant jordi pas42 pa sant jordi pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/95/11/pa-sant-jordi-pas42.jpeg)
Ummm... quina oloreta que fa!
![pa sant jordi pas43 pa sant jordi pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/95/38/pa-sant-jordi-pas43.jpeg)
L'acompanyem amb una copeta de vi?
![pa sant jordi pas44 pa sant jordi pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/95/65/pa-sant-jordi-pas44.jpeg)
La veritat és que queda xulo... i està molt bo de gust, també.
![pa sant jordi pas45 pa sant jordi pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/96/19/pa-sant-jordi-pas45.jpeg)
Són colors vius, buscats expressament.
![pa sant jordi pas46 pa sant jordi pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/96/46/pa-sant-jordi-pas46.jpeg)
A la versió de l'any anterior hi vaig posar molt poc colorant.
Potser us agrada més així, però ja fareu la vostra versió, oi que sí? Bon Profit i Bon Sant Jordi!