Potser feia més de 18 anys que no feia un pa de Sant Jordi. El que hem de fer és barrejar la mateixa massa de pa amb diferents ingredients com el formatge parmesà, les nous i la sobrassada. Finalment, obtindrem un pa amb les quatre barres. Un pa català. Un pa saborós que no és un pa farcit. Per tant, es tracta d'un pa que es pot menjar sol perquè té un sabor especial.
Però no ens enganyem, al cap i a la fi, és un pa. Vull dir que el podeu acompanyar o farcir del que més us agradi. Jo el serveixo acompanyat d'un assortiment de formatges i d'una copeta de vi. Com veureu a la descripció de la Viquipèdia, l'autèntic Pa de Sant Jordi es fa amb pa i massa mare... i és més semblant a un pa de pagès... però aquesta versió a l'estil Pa de Motlle... la trobo més pràctica i atractiva per menjar-lo sol.
1kg de massa de pa suís (proporció per 500gr. de farina)
75 g de sobrassada de Mallorca
1 sobre de formatge parmesà (60 g)
25 g de nous picades
colorant alimentari groc (opcional)
colorant alimentari vermell (opcional)
Notes:
Farem pesades de 80 g cadascuna per a les "barres"
Una tira de 150 g per a la capa inferior de nous.
Amassem el nostre pa suís. Us recomano llegir la recepta prèviament.
Si teniu amassadora millor, però també es pot fer a mà.
Deixem reposar la massa durant uns 30 minuts.
Ara preparem un rajolí d'aigua amb colorant groc d'ou.
Jo el compro on-line.
Tirem un raig de colorant groc... i un bon pessic de farina, ja que estem afegint més humitat.
També hi posarem el formatge parmesà, uns 60gr.
Poseu la massa a barrejar una estona, fins que tingui un color uniforme. Si cal, afegiu més color.
Us ha de quedar aquesta tonalitat groga, com si fos un brioix, perè penseu que no porta ou.
Feu-ne 4 boles de 80 g i reserveu-les.
Posem els 320 g de l'altra pesada a l'amassadora.
Són del fabricant Sosa.
En aquesta ocasió posarem sobrassada de Mallorca.
Uns 75gr seran suficients.
Posem un pessic de farina també... i a amassar, que quedi uniforme.
Mentre, piqueu uns 25gr de nous.
Estireu la porció de 150 g de massa que serà la base del pa. Poseu a sobre les nous i apreteu ben fort.
Amb les boles que tenim fetes amb formatge farem 5 tires de la mateixa longitud que el motlle.
I anem a fer les barres vermelles o de sobrassada. Treballeu-la amb farina, per evitar que s'enganxi.
Ara en fem 4 tires.
Anirem ajuntant les tires.
Ens han de quedar les 4 tires (barres en mig).
Les haurem de traslladar dins el motlle.
Aneu-les estrenyent poc a poc... fins que quedin prou juntes per posar-les dins el motlle.
Amb compte, les col·locarem a sobre de la base de nous.
No us preocupeu si no queden massa alineades... és la gràcia d'aquest pa. Deixeu el pa que llevi fins que dobli el seu volum, tardarà una hora i mitja, com a mínim
Un cop llevat, tireu una pluja de farina per sobre.
Veieu el volum que té ara?
L'enfornarem a 180-190 graus durant uns 30-35 minuts.
De tant en tant controleu què tal va.
Aquest pa ja està cuit.
El podeu desemmotllar en calent, però amb compte.
Deixeu-lo refredar completament abans de tallar-lo.
Jo el faig com pa de motlle, però trobareu aquest pa fet com pa de pagès també.
En tallem una mica?
Què us sembla?
Ummm... quina oloreta que fa!
L'acompanyem amb una copeta de vi?
La veritat és que queda xulo... i està molt bo de gust, també.
Són colors vius, buscats expressament.
A la versió de l'any anterior hi vaig posar molt poc colorant.
Potser us agrada més així, però ja fareu la vostra versió, oi que sí? Bon Profit i Bon Sant Jordi!