Encara que no ho sembli, aquesta és una gran entrada, amics meus. Jo avui us vull presentar aquest bé de Déu, que tantes i tantes vegades molts hem gaudit de petits.

Ara, de gran, si bé és cert, ja no en menjo tant i no sé ben bé per què. Suposo que per allò dels greixos i del colesterol. I és que no podem negar que es tracte d'un producte força calòric, tot i que, com tot en aquesta vida, amb mesura tot pot ser raonablement consumit. I és que està molt bo el Pa amb sobrassada, més del que sempre recordem.

En el meu cas, el sol fet de pronunciar les paraules "Pa amb sobrassada" ja em provoca una certa salivera, una sensació agradable i reconfortant. I és que (ara que hi penso), encara recordo quan la meva mare punxava una llesca de pa untada amb sobrassada amb una forquilla i la torrava directament al foc, sobre un dels fogons de la cuina. Aquella flaire que ràpidament s'escampava per tota la casa... encara la puc sentir. 

Ho recordo amb nostàlgia, és clar, com tot el que fas quan ets petit. I és que fer "allò" tenia la seva tècnica. Havies de posar la torrada en un angle concret respecte del foc i s'havia de fer amb compte, ja que la sobrassada, un cop calenta, es podia desprendre fàcilment del pa i caure directament al fogó, cosa que emprenyava molt per raons evidents. A més, havies d'evitar cremar el pa torrant exclusivament la sobrassada. No era pas fàcil. Allò es convertia en un exercici tècnic però alhora casolà, dels que feia caliu a casa, dels que només la "mama" o la "iaia" sabien executar amb garanties. I és precisament aquella tradició familiar la que vull constatar amb l'entrada d'avui. Senzillament, pa amb sobrassada. Que bo!

A banda d'aquesta publicació, ben aviat us mostraré algunes receptes més utilitzant aquest magnífic i autòcton producte que mereix tota consideració. Per fer aquesta recepta d'avui, és important comptar amb un gran pa, que estigui a l'altura del moment. Però encara més important és disposar d'una autèntica Sobrassada de Mallorca, de qualsevol de les Illes Balears, amb indicació geogràfica protegida  I.G.P que ens garanteixi la seva qualitat. Afortunadament, avui dia, la podeu comprar a qualsevol xarcuteria o gran superfície. Sí, és clar, hi podeu afegir mel, formatge i altres acompanyaments, però per a mi la millor elecció és la més senzilla. Per acabar, estic segur que molts de vosaltres teniu les vostres pròpies històries amb la sobrassada... Animeu-vos a explicar-les! Som-hi!

Ingredients

Una llesca de pa que us agradi (pagès, rústic, baguet, gallec, xapata, etc...)

Sobrassada de Mallorca I.G.P

 

Variants:

També es pot torrar la sobrassada al forn, al microones o amb un bufador

Preparació
1.
pa sobrassada calenta pas1

Com us comentava, és important triar un bon pa, una llesca saborosa.

2.
pa sobrassada calenta pas2

La sobrassada, de Mallorca sí o sí.

3.
pa sobrassada calenta pas3

Aquesta és de Menorca, i és de gran qualitat.

4.
pa sobrassada calenta pas4

Doncs vinga, no perdeu més el temps, talleu unes llesques de pa.

5.
pa sobrassada calenta pas5

Enceteu la sobrassada i gaudiu dels aromes i de la vista.

6.
pa sobrassada calenta pas6

Talleu-ne un tros...

7.
pa sobrassada calenta pas7

... i unteu-lo amb força sobre la llesca de pa.

8.
pa sobrassada calenta pas8

És important que quedi ben repartida la sobrassada o no sap igual.

9.
pa sobrassada calenta pas9

I ara jo la torraré de la forma tradicional: la torrada punxada amb una forquilla pel darrere.

10.
pa sobrassada calenta pas10

Tsch, cap misteri.

11.
pa sobrassada calenta pas11

Enceneu el foc (si el teniu de gas, és clar).

12.
pa sobrassada calenta pas12

I, amb molta cura, torreu la sobrassada vigilant no caigui.

13.
pa sobrassada calenta pas13

Fins que quedi així de bona.

14.
pa sobrassada calenta pas14

Ummmmmmmmmmmmmmmmmm!

15.
pa sobrassada calenta pas15

Si us cau, la sobrassada, sempre podeu posar la forquilla per la part inferior de la torrada.

16.
pa sobrassada calenta pas16

O encara millor, podeu torrar-la amb un bufador.

17.
pa sobrassada calenta pas17

Fàcil, eh?

18.
pa sobrassada calenta pas18

Queda fins i tot millor.

19.
pa sobrassada calenta pas19

I a gaudir de l'autèntica sobrassada de Mallorca!

20.
pa sobrassada calenta pas20

Bon profit!