Encara que no ho sembli, aquesta és una gran entrada, amics meus. Jo avui us vull presentar aquest bé de Déu, que tantes i tantes vegades molts hem gaudit de petits.
Ara, de gran, si bé és cert, ja no en menjo tant i no sé ben bé per què. Suposo que per allò dels greixos i del colesterol. I és que no podem negar que es tracte d'un producte força calòric, tot i que, com tot en aquesta vida, amb mesura tot pot ser raonablement consumit. I és que està molt bo el Pa amb sobrassada, més del que sempre recordem.
En el meu cas, el sol fet de pronunciar les paraules "Pa amb sobrassada" ja em provoca una certa salivera, una sensació agradable i reconfortant. I és que (ara que hi penso), encara recordo quan la meva mare punxava una llesca de pa untada amb sobrassada amb una forquilla i la torrava directament al foc, sobre un dels fogons de la cuina. Aquella flaire que ràpidament s'escampava per tota la casa... encara la puc sentir.
Ho recordo amb nostàlgia, és clar, com tot el que fas quan ets petit. I és que fer "allò" tenia la seva tècnica. Havies de posar la torrada en un angle concret respecte del foc i s'havia de fer amb compte, ja que la sobrassada, un cop calenta, es podia desprendre fàcilment del pa i caure directament al fogó, cosa que emprenyava molt per raons evidents. A més, havies d'evitar cremar el pa torrant exclusivament la sobrassada. No era pas fàcil. Allò es convertia en un exercici tècnic però alhora casolà, dels que feia caliu a casa, dels que només la "mama" o la "iaia" sabien executar amb garanties. I és precisament aquella tradició familiar la que vull constatar amb l'entrada d'avui. Senzillament, pa amb sobrassada. Que bo!
A banda d'aquesta publicació, ben aviat us mostraré algunes receptes més utilitzant aquest magnífic i autòcton producte que mereix tota consideració. Per fer aquesta recepta d'avui, és important comptar amb un gran pa, que estigui a l'altura del moment. Però encara més important és disposar d'una autèntica Sobrassada de Mallorca, de qualsevol de les Illes Balears, amb indicació geogràfica protegida I.G.P que ens garanteixi la seva qualitat. Afortunadament, avui dia, la podeu comprar a qualsevol xarcuteria o gran superfície. Sí, és clar, hi podeu afegir mel, formatge i altres acompanyaments, però per a mi la millor elecció és la més senzilla. Per acabar, estic segur que molts de vosaltres teniu les vostres pròpies històries amb la sobrassada... Animeu-vos a explicar-les! Som-hi!
Una llesca de pa que us agradi (pagès, rústic, baguet, gallec, xapata, etc...)
Sobrassada de Mallorca I.G.P
Variants:
També es pot torrar la sobrassada al forn, al microones o amb un bufador
Com us comentava, és important triar un bon pa, una llesca saborosa.
La sobrassada, de Mallorca sí o sí.
Aquesta és de Menorca, i és de gran qualitat.
Doncs vinga, no perdeu més el temps, talleu unes llesques de pa.
Enceteu la sobrassada i gaudiu dels aromes i de la vista.
Talleu-ne un tros...
... i unteu-lo amb força sobre la llesca de pa.
És important que quedi ben repartida la sobrassada o no sap igual.
I ara jo la torraré de la forma tradicional: la torrada punxada amb una forquilla pel darrere.
Tsch, cap misteri.
Enceneu el foc (si el teniu de gas, és clar).
I, amb molta cura, torreu la sobrassada vigilant no caigui.
Fins que quedi així de bona.
Ummmmmmmmmmmmmmmmmm!
Si us cau, la sobrassada, sempre podeu posar la forquilla per la part inferior de la torrada.
O encara millor, podeu torrar-la amb un bufador.
Fàcil, eh?
Queda fins i tot millor.
I a gaudir de l'autèntica sobrassada de Mallorca!
Bon profit!