La massa de pa suís, en pastisseria, s'utilitza per a fer capritxos, pa de motlle, coca d'anís, etc. Vindria a ser com una espècie de pa de Viena però més dur i salat, i, per tant, més adient per a entrepans salats.
Com totes les receptes de masses... la podeu fer a mà tranquil·lament. Jo sempre faig servir la meva estimada amassadora "KitchenAid"... a la que tantes hores li dedico..., ja que t'ho fa tot ella soleta i acabes abans, clar. Però no us desanimeu si no teniu màquina... eh?... penseu que antigament no hi havia màquines elèctriques i tot es feia a mà. Us donarà una miqueta més de feina, però val la pena. De veritat. La recepta del pa suís és ben senzilla. Som-hi!
600 g de farina força
400 g de farina fluixa
40-50 g de llevat
1/2 litre de llet
50 g de mantega
20 g de sal
10 g de sucre
![pa suis pas1 pa suis pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/23/44/pa-suis-pas1.jpeg)
Comencem preparant la massa del pa suís, posant la farina i sal dins el bol de l'amassadora.
![pa suis pas2 pa suis pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/23/74/pa-suis-pas2.jpeg)
Hi afegirem la mantega, la llet, el sucre i el llevat esmicolat o dissolt en la llet.
![pa suis pas3 pa suis pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/24/43/pa-suis-pas3.jpeg)
Si que us vull fer saber que quan tingueu dubtes de si el llevat que teniu està caducat o no només l'heu de posar en un got amb aigua i una mica de sucre (proporcions de la mateixa recepta). Si als 10 minuts comença a fermentar vol dir que el llevat és ben viu. Si no, ja el podeu llençar. Eviteu que la sal toqui directament el llevat.
![pa suis pas4 pa suis pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/25/75/pa-suis-pas4.jpeg)
... i ho deixem amassar a velocitat baixa durant uns 15 minuts. Aquesta massa es pot fer a mà també.
![pa suis pas5 pa suis pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/26/14/pa-suis-pas5.jpeg)
Un cop tenim la massa feta, farem una bola.
![pa suis pas6 pa suis pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/26/65/pa-suis-pas6.jpeg)
Col·loqueu-la dins un bol.
![pa suis pas7 pa suis pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/27/01/pa-suis-pas7.jpeg)
Deixeu-la fermentar un parell d'hores tapada amb un drap humit amb aigua calenta.
![pa suis pas8 pa suis pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/27/43/pa-suis-pas8.jpeg)
Passades les dues hores, haurà doblat el volum.
![pa suis pas9 pa suis pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/27/82/pa-suis-pas9.jpeg)
![pa suis pas10 pa suis pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/28/27/pa-suis-pas10.jpeg)
Si voleu fer panets, feu boles petites, utilitzant el palmell de la mà.
![pa suis pas11 pa suis pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/28/75/pa-suis-pas11.jpeg)
Han de quedar compactes.
![pa suis pas12 pa suis pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/29/11/pa-suis-pas12.jpeg)
Col·loqueu-les sobre un paper cuisson, en una safata pel forn i deixeu-les llevar fins doblar el tamany.
![pa suis pas13 pa suis pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/29/41/pa-suis-pas13.jpeg)
Amb qualsevol estri, marqueu els panets sense tallar-los del tot.
![pa suis pas14 pa suis pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/29/68/pa-suis-pas14.jpeg)
A la pastisseria hi havia un que li deia "chochos" a aquests panets, jeje.
![pa suis pas15 pa suis pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/29/95/pa-suis-pas15.jpeg)
Un polsim de farina... i a coure... a temperatura alta.
![pa suis pas16 pa suis pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/30/22/pa-suis-pas16.jpeg)
A 200-220 graus... durant 10-12 minuts. Compte que es cremen ràpid.
![pa suis pas17 pa suis pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/30/49/pa-suis-pas17.jpeg)
Deixeu-los refredar.
![pa suis pas18 pa suis pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/30/76/pa-suis-pas18.jpeg)
Després tapeu-los amb un drap per conservar-los tovets.
![pa suis pas19 pa suis pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/31/03/pa-suis-pas19.jpeg)
... us els imagineu farcits amb tomàquet i pernil?
![pa suis pas20 pa suis pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/31/30/pa-suis-pas20.jpeg)
Amb aquesta mateixa massa podeu fer el pa anglès, una coca de vidre, etc... entre d'altres. És una massa molt versàtil, com el pa de viena.
![pa suis pas21 pa suis pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/31/54/pa-suis-pas21.jpeg)
O uns panets per hamburguesa.
![pa suis pas22 pa suis pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/31/81/pa-suis-pas22.jpeg)
També podeu fer les coques d'anís o coca de forner.
![pa suis pas23 pa suis pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/89/32/08/pa-suis-pas23.jpeg)
Bon profit!