La massa de pa suís, en pastisseria, s'utilitza per a fer capritxos, pa de motlle, coca d'anís, etc. Vindria a ser com una espècie de pa de Viena però més dur i salat, i, per tant, més adient per a entrepans salats.
Com totes les receptes de masses... la podeu fer a mà tranquil·lament. Jo sempre faig servir la meva estimada amassadora "KitchenAid"... a la que tantes hores li dedico..., ja que t'ho fa tot ella soleta i acabes abans, clar. Però no us desanimeu si no teniu màquina... eh?... penseu que antigament no hi havia màquines elèctriques i tot es feia a mà. Us donarà una miqueta més de feina, però val la pena. De veritat. La recepta del pa suís és ben senzilla. Som-hi!
600 g de farina força
400 g de farina fluixa
40-50 g de llevat
1/2 litre de llet
50 g de mantega
20 g de sal
10 g de sucre

Comencem preparant la massa del pa suís, posant la farina i sal dins el bol de l'amassadora.

Hi afegirem la mantega, la llet, el sucre i el llevat esmicolat o dissolt en la llet.

Si que us vull fer saber que quan tingueu dubtes de si el llevat que teniu està caducat o no només l'heu de posar en un got amb aigua i una mica de sucre (proporcions de la mateixa recepta). Si als 10 minuts comença a fermentar vol dir que el llevat és ben viu. Si no, ja el podeu llençar. Eviteu que la sal toqui directament el llevat.

... i ho deixem amassar a velocitat baixa durant uns 15 minuts. Aquesta massa es pot fer a mà també.

Un cop tenim la massa feta, farem una bola.

Col·loqueu-la dins un bol.

Deixeu-la fermentar un parell d'hores tapada amb un drap humit amb aigua calenta.

Passades les dues hores, haurà doblat el volum.


Si voleu fer panets, feu boles petites, utilitzant el palmell de la mà.

Han de quedar compactes.

Col·loqueu-les sobre un paper cuisson, en una safata pel forn i deixeu-les llevar fins doblar el tamany.

Amb qualsevol estri, marqueu els panets sense tallar-los del tot.

A la pastisseria hi havia un que li deia "chochos" a aquests panets, jeje.

Un polsim de farina... i a coure... a temperatura alta.

A 200-220 graus... durant 10-12 minuts. Compte que es cremen ràpid.

Deixeu-los refredar.

Després tapeu-los amb un drap per conservar-los tovets.

... us els imagineu farcits amb tomàquet i pernil?

Amb aquesta mateixa massa podeu fer el pa anglès, una coca de vidre, etc... entre d'altres. És una massa molt versàtil, com el pa de viena.

O uns panets per hamburguesa.

També podeu fer les coques d'anís o coca de forner.

Bon profit!