Què puc dir del pa amb tomàquet! Si, diuen que "Som el que mengem"... jo soc un pa amb tomàquet. El pa amb tomàquet és una autèntica delícia. Això sí, s'ha de preparar com Déu mana. A veure si, sobretot els forasters, aprenen d'una punyetera vegada de com es prepara i com s'escriu el pa amb tomàquet. I és que s'han vist autèntiques aberracions amb el pa amb tomàquet... i jo al·lucino, perquè no hi ha res més fàcil de fer que un pa amb tomàquet. Jo he arribat a veure pots de conserva on diu "Pantumaca"... i, és clar, em pregunto: que hi haurà dins?
Una llesca de pa de pagès cuit amb llenya (si pot ser)
Un tomàquet madur de temporada (o de penjar) que sigui sucós
Oli d'oliva verge extra
Sal (opcional)
Variants:
- A molta gent li agrada untar primer el pa amb all
- Les llesques de pa es poden torrar abans, o no
- Es pot acompanyar amb pernil, embotits, formatges, truites, anxoves, etc.
![pa tomaquet pas3 pa tomaquet pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/56/95/77/pa-tomaquet-pas3.jpeg)
Partim d'un bon pa de pagès. Si és de poble i cuit amb llenya, millor.
![pa tomaquet pas4 pa tomaquet pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/56/96/46/pa-tomaquet-pas4.jpeg)
Tallem una llesca gruixuda.
![pa tomaquet pas5 pa tomaquet pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/56/94/54/pa-tomaquet-pas5.jpeg)
Ummm, quina oloreta a pa!
![pa tomaquet pas6 pa tomaquet pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/56/97/27/pa-tomaquet-pas6.jpeg)
I el posem a torrar. Si és al foc de llenya millor. Altrament, el forn o la torradora també serviran.
![pa tomaquet pas7 pa tomaquet pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/56/99/16/pa-tomaquet-pas7.jpeg)
Prèviament, i si us agrada, podeu untar el pa amb una mica d'all. I amb el pa encara calentó...
![pa tomaquet pas8 pa tomaquet pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/00/63/pa-tomaquet-pas8.jpeg)
... comencem a sucar la nostra torrada amb un tomàquet ben madur. Suqueu bé el pa.
![pa tomaquet pas9 pa tomaquet pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/02/04/pa-tomaquet-pas9.jpeg)
S'ha de prémer amb una mica de força. S'ha d'aprofitar tot el contingut del tomàquet, menys la pell. Suqueu més! Amb energia!
![pa tomaquet pas10 pa tomaquet pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/03/78/pa-tomaquet-pas10.jpeg)
Que suqueu més! Que encara queda tomàquet!
![pa tomaquet pas11 pa tomaquet pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/04/98/pa-tomaquet-pas11.jpeg)
Seguidament, amanirem la llesca de pa amb el millor oli que tinguem, sense por.
![pa tomaquet pas12 pa tomaquet pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/06/30/pa-tomaquet-pas12.jpeg)
Evidentment, oli d'oliva verge extra.
![pa tomaquet pas13 pa tomaquet pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/07/20/pa-tomaquet-pas13.jpeg)
Finalment, i per a qui vulgui, hi tirarem una mica de sal per sobre, tot i que sense sal també està bona.
![pa tomaquet pas14 pa tomaquet pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/08/82/pa-tomaquet-pas14.jpeg)
I ja tenim a punt la nostra llesca de pa amb tomàquet.
![pa tomaquet pas15 pa tomaquet pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/10/17/pa-tomaquet-pas15.jpeg)
Poca cosa més a dir.
![pa tomaquet pas16 pa tomaquet pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/11/19/pa-tomaquet-pas16.jpeg)
Mossegada al canto. Mengeu-lo de seguida perquè no s'estovi. Bon profit!