Què puc dir del pa amb tomàquet! Si, diuen que "Som el que mengem"... jo soc un pa amb tomàquet. El pa amb tomàquet és una autèntica delícia. Això sí, s'ha de preparar com Déu mana. A veure si, sobretot els forasters, aprenen d'una punyetera vegada de com es prepara i com s'escriu el pa amb tomàquet. I és que s'han vist autèntiques aberracions amb el pa amb tomàquet... i jo al·lucino, perquè no hi ha res més fàcil de fer que un pa amb tomàquet. Jo he arribat a veure pots de conserva on diu "Pantumaca"... i, és clar, em pregunto: que hi haurà dins?
Una llesca de pa de pagès cuit amb llenya (si pot ser)
Un tomàquet madur de temporada (o de penjar) que sigui sucós
Oli d'oliva verge extra
Sal (opcional)
Variants:
- A molta gent li agrada untar primer el pa amb all
- Les llesques de pa es poden torrar abans, o no
- Es pot acompanyar amb pernil, embotits, formatges, truites, anxoves, etc.
Partim d'un bon pa de pagès. Si és de poble i cuit amb llenya, millor.
Tallem una llesca gruixuda.
Ummm, quina oloreta a pa!
I el posem a torrar. Si és al foc de llenya millor. Altrament, el forn o la torradora també serviran.
Prèviament, i si us agrada, podeu untar el pa amb una mica d'all. I amb el pa encara calentó...
... comencem a sucar la nostra torrada amb un tomàquet ben madur. Suqueu bé el pa.
S'ha de prémer amb una mica de força. S'ha d'aprofitar tot el contingut del tomàquet, menys la pell. Suqueu més! Amb energia!
Que suqueu més! Que encara queda tomàquet!
Seguidament, amanirem la llesca de pa amb el millor oli que tinguem, sense por.
Evidentment, oli d'oliva verge extra.
Finalment, i per a qui vulgui, hi tirarem una mica de sal per sobre, tot i que sense sal també està bona.
I ja tenim a punt la nostra llesca de pa amb tomàquet.
Poca cosa més a dir.
Mossegada al canto. Mengeu-lo de seguida perquè no s'estovi. Bon profit!