Aquest és un pa molt utilitzat en pastisseries, perquè el demanen molt per a lunch caterings. Està boníssim amb tomàquet, oli i pernil ibèric o formatge o llonganissa de pagès... però queda bé amb absolutament tot, i a més, és molt agraït a la vista. Un dia que tingueu un convit... podeu combinar un assortiment de pasta salada i uns entrepans de pa de Viena. També podeu fer capritxos, que és un panet molt similar però fet amb massa de pa suís.

De vegades (com veureu) els faig allargats per als pepitos de llom. Encara que no hi ha res com passar per allà i gaudir de les tonteries que diuen els cambrers, oi que sí? Aquest pa, des del punt de vista d'un forner... no seria un Viena, més aviat la gent li diu pa de llet... però tampoc el confongueu amb el brioix. Nosaltres a la pastisseria el veníem com a Pa de Viena i és així com us el presento. No dubteu a fer-lo.

Ingredients

1kg de farina força (la podeu trobar en qualsevol gran superfície)

50 g de sucre

33 g de sal

100 g  de mantega (com més bona sigui millor)

50 g de llevat (premsat, al forn us el vendran)

500 ml de llet

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients per la massa. Primer hem de barrejar la farina amb la sal i la mantega.  A continuació, afegir el llevat desfet amb la llet i el sucre.

2.

Que treballi uns 20 minuts.

3.

Hem de trobar la massa elàstica.

4.

Farem una bola i la deixarem dins un bol.

5.

Ho taparem amb un drap humit (amb aigua calenta)... durant un parell d'hores, fins que faci el doble de volum.

6.

Passades dues hores ja la tenim llevada.  

7.

Tornem a amassar la massa.

8.

Feu una bola.

9.

Intenteu pressionar dels costats amb la mà.

10.

Després de reposar 10 minuts, feu boles d'uns 50 g i arrodoniu-les fent pressió (funyint-les).

11.

És un joc de canell... així que haureu de practicar una estona fins que us surtin ben rodonetes i premsades.

12.

Les anirem col·locant en una safata per al forn... i les deixarem llevar una horeta més.

13.

Quan estiguin ben pujats... els haurem de marcar.

14.

A la pastisseria utilitzàvem un marcador de pa de Viena, que tenen a totes les pastisseries... però a dia d'avui encara no n'he trobat cap que m'agradi. Total, que ho faig a mà.

15.

Us ha de quedar una creu, més o menys profunda.

16.

Tireu un pols de farina per sobre i prepareu el forn a 220 graus.

17.

Per cert, podeu fer pa de diferents mides... fins i tot barretes.

18.

Ja ho tenim tot apunt per enfornar. Vigileu, que agafen color molt ràpidament. En 5 o 7 minuts estaran cuits.

19.

Al no tenir el marcador de pa que fa més pressió al centre del tall... ens passarà això: que el dibuix o tall del panet no defineix massa.

20.

En qualsevol cas estan igual de bons.

21.

Aquests panets encanten els nens petits.

22.

Bon profit!