Avui us presento una recepta d'aquelles que et deixa satisfet quan la fas, sobretot pel temps que necessites per fer-la. I el pa... sempre agrada a tothom. Clar, no és el mateix coure el pa en un forn de casa que en un forn professional o de llenya, però podeu aconseguir bons resultats.

Però us vull avançar que, tot i ser pastisser, no soc cap expert en pans. Els forners són els que hi entenen. Tot i tenir coneixements sobre els tipus de llevat, farina, preferments, etc. tret del pa suís i del Viena... a la pastisseria pocs més pans en fèiem. Tingueu en compte que s'ha de preparar el "poolish" o preferment el dia abans. Animeu-vos a fer pa... que és força divertit!

Ingredients

Pel poolish:

320gr. farina força

360ml. aigua a temperatura ambient

3gr. llevat fresc

Pel pa:

645gr. preferment poolish

380gr farina força

5gr. llevat fresc en pastilla

13gr. sal

30gr. oli d'oliva

90gr. aigua tèvia

Variants:

Es pot substituir l'aigua per llet

Es pot substituir el llevat fresc en pastilla per llevat instantani

Es pot fer sense oli

Preparació
1.
pa xapata pas1

En un bol hi aboquem la farina. El bol ha de permetre que el poolish es desenvolupi al doble del seu tamany.

2.
pa xapata pas2

La podeu passar per un sedàs si voleu.

3.
pa xapata pas3

Ara el llevat. Jo utilitzaré 3gr de llevat fresc en pastilla que compro al forn del costat de casa, però podeu utilitzar 1gr. de llevat instantani de forner també (res a veure amb el llevat en pols Royal, eh?).

4.
pa xapata pas4

L'esmicolem amb les mans.

5.
pa xapata pas5

Ara incorporem l'aigua.

6.
pa xapata pas6

Amb una varilla, ho barregem bé... procurant que no quedin grumolls.

7.
pa xapata pas7

Us quedarà una textura aproximada a la dels "creps" però encara més consistent.

8.
pa xapata pas8

Tapeu el bol amb paper film i deixeu-lo reposar de 3 a 4 hores a temperatura ambient.

9.
pa xapata pas9

Veureu com el llevat oxigena la barreja.

10.
pa xapata pas10
11.
pa xapata pas11

A l'endemà, traieu el pre-ferment de la nevera mitja horeta abans de començar a fer el pa. Un cop atemperat, el posem dins el bol de la nostra amassadora, en aquest cas, una Kitchen Aid Pro.

12.
pa xapata pas12

La textura pot semblar desagradable, però està perfecte.

13.
pa xapata pas13

Ara, hi posarem la farina del pa, de tipus força, de venda en qualsevol gran superficie.

14.
pa xapata pas15

Ara hi posem el llevat fresc...

15.
pa xapata pas16

... i esmicolat...

16.
pa xapata pas17

Afegiu 30gr. d'oli d'oliva.

17.
pa xapata pas18

L'aigua...

18.
pa xapata pas19

... i la sal, evitant que toqui directament el llevat.

19.
pa xapata pas20

Posem el ganxo de pastar...

20.
pa xapata pas21
21.
pa xapata pas22

I compte de posar la mà dins mentre treballa la màquina.

22.
pa xapata pas23

La textura ha de ser tova i adherent.

23.
pa xapata pas24

Poseu un polsim de farina al taulell i treballeu-la una mica.

24.
pa xapata pas25

De sota cap a dins. Deixeu-la reposar 30 minuts.

25.
pa xapata pas26

Ara, torneu-la a treballar una mica més.

26.
pa xapata pas27

Agafeu la part inferior... i cobriu la resta, com si us tapessiu per anar a dormir.

27.
pa xapata pas28

Heu de fer una certa pressió a part baixa... per donar firmesa al pastat.

28.
pa xapata pas29

Ara farem una bola.

29.
pa xapata pas30

Poseu-hi una capa d'oli per sobre...

30.
pa xapata pas31

... i l'esteneu amb les mans.

31.
pa xapata pas32

Així.

32.
pa xapata pas33

Ara hi tirem un polsim de farina per sobre.

33.
pa xapata pas34

Cobriu la massa amb paper film... i deixeu-la reposar un parell d'hores.

34.
pa xapata pas35

A la tornada, la massa haurà triplicat el seu volum. La tornarem a amassar fent el mateix procés.

35.
pa xapata pas36

En aquest punt tallarem uns porcions...

36.
pa xapata pas37

... jo ho faig a ull... però podeu fer talls d'uns 200gr. aprox...

37.
pa xapata pas38

Prepareu un drap net... amb un bon polsim de farina.

38.
pa xapata pas39

Feu boles amb els talls de massa i estireu-les al vostre gust. Ja sabeu que la xapata és irregular de forma.

39.
pa xapata pas40

La col.loqueu sobre el drap...

40.
pa xapata pas41

i amb la mateixa tela feu una separació entre elles.

41.
pa xapata pas42

Perfecte. Deixeu-les llevar una o dues hores més.

42.
pa xapata pas43

Prepareu el forn a 260 graus amb una safata plena d'aigua a la part baixa.

43.
pa xapata pas44

Un cop pujada la massa les passem a una safata pel forn amb paper cuisson. Podeu fer barres de la mida i forma que més us agradi, i podeu fer uns talls en les que que siguin més amples... si voleu.

44.
pa xapata pas45

Ja estan apunt per a enfornar.

45.
pa xapata pas46

Si cal afegiu més farina per sobre.

46.
pa xapata pas47

Enfornem a 260 graus. Als 10 minuts ho baixem a 230 i ho deixem coure uns 15 minuts més.

47.
pa xapata pas48

Controleu de tant en tant com va la molla... que no se us cremi.

48.
pa xapata pas49

La textura de la xapata és autèntica.

49.
pa xapata pas50

Deixeu refredar el pa sobre una fusta amb forats per evitar que agafi humitat.

50.
pa xapata pas51

Quina oloreta!... anem a buscar un tomàquet a l'hort?

51.
pa xapata pas52

Bon Profit!