Hola "Gourmeters"! Avui us portem una recepta tradicional de luxe, un arròs sec de llamàntol. En el nostre receptari també trobareu la clàssica recepta d'arròs caldós amb llamàntol. Com veureu, li he afegit unes gambes ja pelades i uns trossos de rap, per fer-ho encara més melós. Podeu fer les variants que més us convinguin, però com ja sabeu, el més important serà la qualitat dels productes.

Som-hi!

Ingredients

1 llamàntol viu

350 g d'arròs (80g per persona aprox)

8-10 gambes grosses pelades

1 cueta de rap a daus

1 litre de brou de peix

1 nyora

safrà infusionat amb aigua

1/2 ceba trinxada

2 grans d'all trinxats

4 cullerades de tomàquet triturat

1 cullerada de pebre vermell dolç

oli d'oliva

julivert fresc

sal

Variants:

- S'hi pot afegir una mica de la melsa de la sípia (salsa marró)

- Ho podeu fer amb escamarlans, amb altres peixos o afegir-hi cloïsses

 

Preparació
1.

Bé, el primer que heu de fer es netejar i matar el llamàntol.

2.

Hi ha diferents maneres de fer-ho: congelar-lo 10 minuts o directament tallar-lo per la meitat.

3.

Jo prefereixo aquesta segona forma d'acabar amb la vida de l'animal, doncs és més ràpida. S'ha de començar per la part inferior del cap.

4.

Procureu fer-ho a sobre d'una safata per recaller tots els sucs: és important no perdre'ls..

5.

Al mateix temps, amb un cop amb la part posterior del ganivet, obriu les pinzes.

6.

Us han de quedar així, per facilitar el seu consum un cop cuites.

7.

Ara ja podeu escalfar un bon raig d'oli a la paella i marcar el llamàntol. Primer per la part de la closca.

8.

I després li doneu la volta. La idea no es coure el marisc, només marcar-lo i reservar-lo.

9.

En el mateix oli, marqueu també les gambes pelades.

10.

I els daus de rap.

11.

I ho reserveu tot junt en una safata.

12.

En aquest mateix oli (afegiu-hi més si cal), daureu la ceba trinxada.

13.

Un cop daurada, afegiu-hi l'all trinxat i li doneu unes voltes.

14.

Seguidament, ja hi podeu afegir el tomàquet.

15.

I si teniu, una mica de salsa marró de la sípia (melsa), que li aportarà un gran sabor a mar.

16.

Deixeu reduir aquest sofregit.

17.

Quan el sofregit sigui ben intens, torneu a afegir els daus de rap a la paella.

18.

Que s'impregnin bé.

19.

Ja podeu preparar l'arròs. Jo tinc la mesura d'un cassó com aquest per persona (80-100g). Heu de posar-ne tres. Jo he hagut de posar-ne 4 per què érem més persones, però us recomano uns 300g d'arròs per a 4 persones o utilitzar una paella més gran.

20.

Daureu lleugerament l'arròs juntament amb el sofregit. En paral·lel aneu fent el brou de peix.

21.

Quan sigui ben calent, ja el podeu afegir a la paella.

22.

Ben colat, per allò de les espines. En el nostre receptari trobareu receptes detalles de brou de peix.

23.

Ho remeneu una mica per escampar l'arròs i ho saleu una mica.

24.

Mentre, poseu uns brins de safrà a infusionar amb aigua bullent.

25.

Un cop infusionat, podeu passar el safrà infusionat a un biberó i guardar-lo a la nevera per fer altres receptes.

26.

Deixeu que l'arròs arrenqui el bull amb foc fort i seguidament l'abaixeu una mica. En 16-17 minuts estarà fet.

27.

Als 10 minuts de cocció ja hi podeu afegir les gambes i el llamàntol per la part de la closca.

28.

També podeu tirar una mica del safrà que heu infusionat. Sense por.

29.

I finalment, quan l'arròs acumuli els 15 minuts de cocció, li doneu la volta al llamàntol i el col·loqueu definitivament, tal cual es presentarà a taula. Rectifiqueu de sal si cal.

30.

Finalment, jo us recomano donar-li 3-4 minuts de forn en mode grill per daurar la part superior i acabar així de coure l'arròs. Uns minutets de repòs i ja es pot consumir.

31.

Bon Profit!