Se li diu mixta perquè incorpora peix i carn. Com sempre, la qualitat del producte fresc i el brou marcaran el resultat. Boníssima.

Ingredients
  • 360 g d'arròs
  • 150 g de carn de pollastre tallada a daus
  • 150 g de carn magra de porc tallada a daus
  • 3 salsitxes de porc  
  • 100 g de pèsols
  • 12 musclos  
  • 6 gambes  
  • 6 escamarlans
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 calamar tallat  
  • 1 sípia tallada  
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all picats
  • 1/2 pebrot vermell
  • Brou de peix
  • Oli d'oliva
  • Sal

Per fer la picada

  • Uns brins de safrà
  • 1 gra d'all
  • Julivert picat

Variants

  • Pots afegir pebrot verd
  • En comptes de brou de peix pots posar-hi aigua o brou de carn
  • Pots posar carxofa o mongeta tendra en comptes dels pèsols
Preparació
1.
paella mitxa pas1

Comença preparant el brou de peix amb peix de roca.

2.
paella mitxa pas2

Una escòrpora petiteta.

3.
paella mitxa pas3

Un roger.

4.
paella mitxa pas4

Un pagell.

5.
paella mitxa pas5

Galeres i crancs.

6.
paella mitxa pas7

Posa-ho tot en una olla, juntament amb un porro, un parell de pastanagues, julivert i aigua fins a cobrir-ho tot.

7.
paella mitxa pas8

M'agrada afegir unes fulles d'api, també.

8.
paella mitxa pas9

Ara prepara els ingredients de l'arròs: el marisc, el calamar i la sípia.

9.
paella mitxa pas10

La carn: pollastre, carn magra i salsitxes de porc.

10.
paella mitxa pas11

Les verdures: pebrot vermell, tomàquets madurs, ceba i all.

11.
paella mitxa pas12

Recorda d'aprofitar la melsa de la sípia i barrejar-la amb el tomàquet ratllat.

12.
paella mitxa pas13

Fins que quedi daurada.

13.
paella mitxa pas14

I la reserves.

14.
paella mitxa pas15

En el mateix oli, enrosseix la sípia i el calamar.

15.
paella mitxa pas16

Fins que agafin coloret i comencin a espetegar.

16.
paella mitxa pas17

Reserva-ho, també.

17.
paella mitxa pas18

Ara daura el pebrot i si cal, afegeix una mica d'oli.

18.
paella mitxa pas19

Fes lloc i tira la ceba picada i l'all.

19.
paella mitxa pas20

Fins que agafi color.

20.
paella mitxa pas21

I ara marca una mica les gambes i els escamarlans.

21.
paella mitxa pas22

Paral·lelament, posa els musclos (ja nets) en una olla petita amb llorer i un dit d'aigua i fes-los al vapor.

22.
paella mitxa pas23

Tapa'ls i en 8-10 minuts estaran oberts. Jo sempre faig servir cuina de gas, així que els temps a la vitro canviaran, lògicament.

23.
paella mitxa pas24

Obra'ls i llença la mitja closca de dalt.

24.
paella mitxa pas25

El marisc reservat, ara a la verdureta ben daurada i amb gustet de marisc.

25.
paella mitxa pas26

Afegeix-li el tomàquet ratllat junt amb la melsa de la sípia.

26.
paella mitxa pas27

Baixa una mica el foc i deixa que caramel·litzi el sofregit.

27.
paella mitxa pas28

Pots anar preparant l'arròs, una tassa per persona i una de regal al final.

28.
paella mitxa pas29

Veus com canvia la textura del sofregit? Aquest és el secret d'un bon sofregit.

29.
paella mitxa pas30

En remenar-ho notaràs que està lligat com si fos una crema.

30.
paella mitxa pas31

Ja pots incorporar la carn reservada.

31.
paella mitxa pas32

Barreja-la bé amb el sofregit.

32.
paella mitxa pas33

Afegeix ara els pèsols, que poden ser congelats si no n'és temporada.

33.
paella mitxa pas35

Barreja-ho tot de nou.

34.
paella mitxa pas36

I ja hi pots tirar l'arròs.

35.
paella mitxa pas37

Com sempre, ara hauràs de daurar una mica l'arròs.

36.
paella mitxa pas38

No deixis de remenar. Notaràs que s'enganxa una mica a la paella.

37.
paella mitxa pas39

Quan el gra canviï de color ja podràs incorporar el peix i el marisc que has reservat.

38.
paella mitxa pas40

Col·loca-ho amb una mica de gràcia.

39.
paella mitxa pas41

Ja sembla que estigui cuit i tot, oi?

40.
paella mitxa pas42

Encara falta el brou que has fet abans. Has de triar el peix bullit.

41.
paella mitxa pas43

I colar el caldo.

42.
paella mitxa pas44

Perfecte.

43.
paella mitxa pas45

El peix de fer el brou que es pugui aprofitar està boníssim. Guarda'l per sopar.

44.
paella mitxa pas46

Hem tingut tota l'estona les cloïsses en aigua amb força sal, per purgar-les de sorra.

45.
paella mitxa pas47

Neteja-les bé i reparteix-les per la paella.

46.
paella mitxa pas48

Ja està apunt.

47.
paella mitxa pas49

Ara és qüestió d'afegir el brou de peix.

48.
paella mitxa pas50

Penseu que s'ha de posar el doble de brou que d'arròs.

49.
paella mitxa pas51

Més o menys, un cullerot per cada tassa d'arròs més un de regal. Ara sala-ho una mica i deixa-ho coure a poc a poc fins que estigui l'arròs cuit.

50.
paella mitxa pas52

Mentrestant, prepara la picadeta.

51.
paella mitxa pas53

Un cop picat et quedarà una mena de pasta.

52.
paella mitxa pas54

Incorpora-la a l'arròs procurant repartir-ho bé.

53.
paella mitxa pas55

Ara paciència. Has de tenir en compte que una paella gran en un foc no massa gran t'obligarà a anar movent-la per forçar la cocció per tot arreu. Si ho fas amb cura et quedarà perfecte.

54.
paella mitxa pas56

Quin suquet, i quina oloreta que fa ja.

55.
paella mitxa pas57

Doncs ja està cuit l'arròs. Ara l'has de deixar reposar 5-10 minuts.

56.
paella mitxa pas58

Seria ideal posar-la 5 minuts a daurar al forn, però una paella tan gran no m'hi cap.

57.
paella mitxa pas59

No importa gaire, ja té bona presència sense el toc de grill.

58.
paella mitxa pas60

Ja pots servir i emplatar la paella mixta.

59.
paella mitxa pas61

Quina gana!

60.
paella mitxa pas62

És un arròs força complet que acostuma a agradar a tothom.

61.
paella mitxa pas63

Si el marisc és fresc guanyaràs molt en sabor.

62.
paella mitxa pas64

Evidentment, no podíem acabar un arròs sense una bona copa de vi blanc.

63.
paella mitxa pas65

Bon profit!