Se li diu mixta perquè incorpora peix i carn. Com sempre, la qualitat del producte fresc i el brou marcaran el resultat. Boníssima.
- 360 g d'arròs
- 150 g de carn de pollastre tallada a daus
- 150 g de carn magra de porc tallada a daus
- 3 salsitxes de porc
- 100 g de pèsols
- 12 musclos
- 6 gambes
- 6 escamarlans
- 4 tomàquets madurs
- 1 calamar tallat
- 1 sípia tallada
- 1 ceba
- 3 grans d'all picats
- 1/2 pebrot vermell
- Brou de peix
- Oli d'oliva
- Sal
Per fer la picada
- Uns brins de safrà
- 1 gra d'all
- Julivert picat
Variants
- Pots afegir pebrot verd
- En comptes de brou de peix pots posar-hi aigua o brou de carn
- Pots posar carxofa o mongeta tendra en comptes dels pèsols
![paella mitxa pas1 paella mitxa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/95/33/paella-mitxa-pas1.jpeg)
Comença preparant el brou de peix amb peix de roca.
![paella mitxa pas2 paella mitxa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/97/28/paella-mitxa-pas2.jpeg)
Una escòrpora petiteta.
![paella mitxa pas3 paella mitxa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/97/70/paella-mitxa-pas3.jpeg)
Un roger.
![paella mitxa pas4 paella mitxa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/98/12/paella-mitxa-pas4.jpeg)
Un pagell.
![paella mitxa pas5 paella mitxa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/98/54/paella-mitxa-pas5.jpeg)
Galeres i crancs.
![paella mitxa pas7 paella mitxa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/99/38/paella-mitxa-pas7.jpeg)
Posa-ho tot en una olla, juntament amb un porro, un parell de pastanagues, julivert i aigua fins a cobrir-ho tot.
![paella mitxa pas8 paella mitxa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/48/99/80/paella-mitxa-pas8.jpeg)
M'agrada afegir unes fulles d'api, també.
![paella mitxa pas9 paella mitxa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/00/22/paella-mitxa-pas9.jpeg)
Ara prepara els ingredients de l'arròs: el marisc, el calamar i la sípia.
![paella mitxa pas10 paella mitxa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/00/64/paella-mitxa-pas10.jpeg)
La carn: pollastre, carn magra i salsitxes de porc.
![paella mitxa pas11 paella mitxa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/01/06/paella-mitxa-pas11.jpeg)
Les verdures: pebrot vermell, tomàquets madurs, ceba i all.
![paella mitxa pas12 paella mitxa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/01/90/paella-mitxa-pas12.jpeg)
Recorda d'aprofitar la melsa de la sípia i barrejar-la amb el tomàquet ratllat.
![paella mitxa pas13 paella mitxa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/02/44/paella-mitxa-pas13.jpeg)
Fins que quedi daurada.
![paella mitxa pas14 paella mitxa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/03/07/paella-mitxa-pas14.jpeg)
I la reserves.
![paella mitxa pas15 paella mitxa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/03/55/paella-mitxa-pas15.jpeg)
En el mateix oli, enrosseix la sípia i el calamar.
![paella mitxa pas16 paella mitxa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/03/97/paella-mitxa-pas16.jpeg)
Fins que agafin coloret i comencin a espetegar.
![paella mitxa pas17 paella mitxa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/04/39/paella-mitxa-pas17.jpeg)
Reserva-ho, també.
![paella mitxa pas18 paella mitxa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/04/81/paella-mitxa-pas18.jpeg)
Ara daura el pebrot i si cal, afegeix una mica d'oli.
![paella mitxa pas19 paella mitxa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/05/65/paella-mitxa-pas19.jpeg)
Fes lloc i tira la ceba picada i l'all.
![paella mitxa pas20 paella mitxa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/06/07/paella-mitxa-pas20.jpeg)
Fins que agafi color.
![paella mitxa pas21 paella mitxa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/06/49/paella-mitxa-pas21.jpeg)
I ara marca una mica les gambes i els escamarlans.
![paella mitxa pas22 paella mitxa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/06/91/paella-mitxa-pas22.jpeg)
Paral·lelament, posa els musclos (ja nets) en una olla petita amb llorer i un dit d'aigua i fes-los al vapor.
![paella mitxa pas23 paella mitxa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/07/33/paella-mitxa-pas23.jpeg)
Tapa'ls i en 8-10 minuts estaran oberts. Jo sempre faig servir cuina de gas, així que els temps a la vitro canviaran, lògicament.
![paella mitxa pas24 paella mitxa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/07/75/paella-mitxa-pas24.jpeg)
Obra'ls i llença la mitja closca de dalt.
![paella mitxa pas25 paella mitxa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/08/17/paella-mitxa-pas25.jpeg)
El marisc reservat, ara a la verdureta ben daurada i amb gustet de marisc.
![paella mitxa pas26 paella mitxa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/08/59/paella-mitxa-pas26.jpeg)
Afegeix-li el tomàquet ratllat junt amb la melsa de la sípia.
![paella mitxa pas27 paella mitxa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/09/01/paella-mitxa-pas27.jpeg)
Baixa una mica el foc i deixa que caramel·litzi el sofregit.
![paella mitxa pas28 paella mitxa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/09/43/paella-mitxa-pas28.jpeg)
Pots anar preparant l'arròs, una tassa per persona i una de regal al final.
![paella mitxa pas29 paella mitxa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/09/85/paella-mitxa-pas29.jpeg)
Veus com canvia la textura del sofregit? Aquest és el secret d'un bon sofregit.
![paella mitxa pas30 paella mitxa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/10/27/paella-mitxa-pas30.jpeg)
En remenar-ho notaràs que està lligat com si fos una crema.
![paella mitxa pas31 paella mitxa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/10/90/paella-mitxa-pas31.jpeg)
Ja pots incorporar la carn reservada.
![paella mitxa pas32 paella mitxa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/11/89/paella-mitxa-pas32.jpeg)
Barreja-la bé amb el sofregit.
![paella mitxa pas33 paella mitxa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/12/64/paella-mitxa-pas33.jpeg)
Afegeix ara els pèsols, que poden ser congelats si no n'és temporada.
![paella mitxa pas35 paella mitxa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/14/11/paella-mitxa-pas35.jpeg)
Barreja-ho tot de nou.
![paella mitxa pas36 paella mitxa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/14/53/paella-mitxa-pas36.jpeg)
I ja hi pots tirar l'arròs.
![paella mitxa pas37 paella mitxa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/14/98/paella-mitxa-pas37.jpeg)
Com sempre, ara hauràs de daurar una mica l'arròs.
![paella mitxa pas38 paella mitxa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/15/40/paella-mitxa-pas38.jpeg)
No deixis de remenar. Notaràs que s'enganxa una mica a la paella.
![paella mitxa pas39 paella mitxa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/15/88/paella-mitxa-pas39.jpeg)
Quan el gra canviï de color ja podràs incorporar el peix i el marisc que has reservat.
![paella mitxa pas40 paella mitxa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/16/30/paella-mitxa-pas40.jpeg)
Col·loca-ho amb una mica de gràcia.
![paella mitxa pas41 paella mitxa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/17/08/paella-mitxa-pas41.jpeg)
Ja sembla que estigui cuit i tot, oi?
![paella mitxa pas42 paella mitxa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/17/50/paella-mitxa-pas42.jpeg)
Encara falta el brou que has fet abans. Has de triar el peix bullit.
![paella mitxa pas43 paella mitxa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/17/92/paella-mitxa-pas43.jpeg)
I colar el caldo.
![paella mitxa pas44 paella mitxa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/18/34/paella-mitxa-pas44.jpeg)
Perfecte.
![paella mitxa pas45 paella mitxa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/18/76/paella-mitxa-pas45.jpeg)
El peix de fer el brou que es pugui aprofitar està boníssim. Guarda'l per sopar.
![paella mitxa pas46 paella mitxa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/19/18/paella-mitxa-pas46.jpeg)
Hem tingut tota l'estona les cloïsses en aigua amb força sal, per purgar-les de sorra.
![paella mitxa pas47 paella mitxa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/19/60/paella-mitxa-pas47.jpeg)
Neteja-les bé i reparteix-les per la paella.
![paella mitxa pas48 paella mitxa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/20/02/paella-mitxa-pas48.jpeg)
Ja està apunt.
![paella mitxa pas49 paella mitxa pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/20/44/paella-mitxa-pas49.jpeg)
Ara és qüestió d'afegir el brou de peix.
![paella mitxa pas50 paella mitxa pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/20/86/paella-mitxa-pas50.jpeg)
Penseu que s'ha de posar el doble de brou que d'arròs.
![paella mitxa pas51 paella mitxa pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/21/28/paella-mitxa-pas51.jpeg)
Més o menys, un cullerot per cada tassa d'arròs més un de regal. Ara sala-ho una mica i deixa-ho coure a poc a poc fins que estigui l'arròs cuit.
![paella mitxa pas52 paella mitxa pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/21/94/paella-mitxa-pas52.jpeg)
Mentrestant, prepara la picadeta.
![paella mitxa pas53 paella mitxa pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/22/36/paella-mitxa-pas53.jpeg)
Un cop picat et quedarà una mena de pasta.
![paella mitxa pas54 paella mitxa pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/22/78/paella-mitxa-pas54.jpeg)
Incorpora-la a l'arròs procurant repartir-ho bé.
![paella mitxa pas55 paella mitxa pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/23/23/paella-mitxa-pas55.jpeg)
Ara paciència. Has de tenir en compte que una paella gran en un foc no massa gran t'obligarà a anar movent-la per forçar la cocció per tot arreu. Si ho fas amb cura et quedarà perfecte.
![paella mitxa pas56 paella mitxa pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/24/04/paella-mitxa-pas56.jpeg)
Quin suquet, i quina oloreta que fa ja.
![paella mitxa pas57 paella mitxa pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/24/70/paella-mitxa-pas57.jpeg)
Doncs ja està cuit l'arròs. Ara l'has de deixar reposar 5-10 minuts.
![paella mitxa pas58 paella mitxa pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/25/27/paella-mitxa-pas58.jpeg)
Seria ideal posar-la 5 minuts a daurar al forn, però una paella tan gran no m'hi cap.
![paella mitxa pas59 paella mitxa pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/25/69/paella-mitxa-pas59.jpeg)
No importa gaire, ja té bona presència sense el toc de grill.
![paella mitxa pas60 paella mitxa pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/26/11/paella-mitxa-pas60.jpeg)
Ja pots servir i emplatar la paella mixta.
![paella mitxa pas61 paella mitxa pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/26/92/paella-mitxa-pas61.jpeg)
Quina gana!
![paella mitxa pas62 paella mitxa pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/27/37/paella-mitxa-pas62.jpeg)
És un arròs força complet que acostuma a agradar a tothom.
![paella mitxa pas63 paella mitxa pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/27/79/paella-mitxa-pas63.jpeg)
Si el marisc és fresc guanyaràs molt en sabor.
![paella mitxa pas64 paella mitxa pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/28/21/paella-mitxa-pas64.jpeg)
Evidentment, no podíem acabar un arròs sense una bona copa de vi blanc.
![paella mitxa pas65 paella mitxa pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/28/63/paella-mitxa-pas65.jpeg)
Bon profit!