Se li diu mixta perquè incorpora peix i carn. Com sempre, la qualitat del producte fresc i el brou marcaran el resultat. Boníssima.

Ingredients
  • 360 g d'arròs
  • 150 g de carn de pollastre tallada a daus
  • 150 g de carn magra de porc tallada a daus
  • 3 salsitxes de porc  
  • 100 g de pèsols
  • 12 musclos  
  • 6 gambes  
  • 6 escamarlans
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 calamar tallat  
  • 1 sípia tallada  
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all picats
  • 1/2 pebrot vermell
  • Brou de peix
  • Oli d'oliva
  • Sal

Per fer la picada

  • Uns brins de safrà
  • 1 gra d'all
  • Julivert picat

Variants

  • Pots afegir pebrot verd
  • En comptes de brou de peix pots posar-hi aigua o brou de carn
  • Pots posar carxofa o mongeta tendra en comptes dels pèsols
Preparació
1.

Comença preparant el brou de peix amb peix de roca.

2.

Una escòrpora petiteta.

3.

Un roger.

4.

Un pagell.

5.

Galeres i crancs.

6.

Posa-ho tot en una olla, juntament amb un porro, un parell de pastanagues, julivert i aigua fins a cobrir-ho tot.

7.

M'agrada afegir unes fulles d'api, també.

8.

Ara prepara els ingredients de l'arròs: el marisc, el calamar i la sípia.

9.

La carn: pollastre, carn magra i salsitxes de porc.

10.

Les verdures: pebrot vermell, tomàquets madurs, ceba i all.

11.

Recorda d'aprofitar la melsa de la sípia i barrejar-la amb el tomàquet ratllat.

12.

Fins que quedi daurada.

13.

I la reserves.

14.

En el mateix oli, enrosseix la sípia i el calamar.

15.

Fins que agafin coloret i comencin a espetegar.

16.

Reserva-ho, també.

17.

Ara daura el pebrot i si cal, afegeix una mica d'oli.

18.

Fes lloc i tira la ceba picada i l'all.

19.

Fins que agafi color.

20.

I ara marca una mica les gambes i els escamarlans.

21.

Paral·lelament, posa els musclos (ja nets) en una olla petita amb llorer i un dit d'aigua i fes-los al vapor.

22.

Tapa'ls i en 8-10 minuts estaran oberts. Jo sempre faig servir cuina de gas, així que els temps a la vitro canviaran, lògicament.

23.

Obra'ls i llença la mitja closca de dalt.

24.

El marisc reservat, ara a la verdureta ben daurada i amb gustet de marisc.

25.

Afegeix-li el tomàquet ratllat junt amb la melsa de la sípia.

26.

Baixa una mica el foc i deixa que caramel·litzi el sofregit.

27.

Pots anar preparant l'arròs, una tassa per persona i una de regal al final.

28.

Veus com canvia la textura del sofregit? Aquest és el secret d'un bon sofregit.

29.

En remenar-ho notaràs que està lligat com si fos una crema.

30.

Ja pots incorporar la carn reservada.

31.

Barreja-la bé amb el sofregit.

32.

Afegeix ara els pèsols, que poden ser congelats si no n'és temporada.

33.

Barreja-ho tot de nou.

34.

I ja hi pots tirar l'arròs.

35.

Com sempre, ara hauràs de daurar una mica l'arròs.

36.

No deixis de remenar. Notaràs que s'enganxa una mica a la paella.

37.

Quan el gra canviï de color ja podràs incorporar el peix i el marisc que has reservat.

38.

Col·loca-ho amb una mica de gràcia.

39.

Ja sembla que estigui cuit i tot, oi?

40.

Encara falta el brou que has fet abans. Has de triar el peix bullit.

41.

I colar el caldo.

42.

Perfecte.

43.

El peix de fer el brou que es pugui aprofitar està boníssim. Guarda'l per sopar.

44.

Hem tingut tota l'estona les cloïsses en aigua amb força sal, per purgar-les de sorra.

45.

Neteja-les bé i reparteix-les per la paella.

46.

Ja està apunt.

47.

Ara és qüestió d'afegir el brou de peix.

48.

Penseu que s'ha de posar el doble de brou que d'arròs.

49.

Més o menys, un cullerot per cada tassa d'arròs més un de regal. Ara sala-ho una mica i deixa-ho coure a poc a poc fins que estigui l'arròs cuit.

50.

Mentrestant, prepara la picadeta.

51.

Un cop picat et quedarà una mena de pasta.

52.

Incorpora-la a l'arròs procurant repartir-ho bé.

53.

Ara paciència. Has de tenir en compte que una paella gran en un foc no massa gran t'obligarà a anar movent-la per forçar la cocció per tot arreu. Si ho fas amb cura et quedarà perfecte.

54.

Quin suquet, i quina oloreta que fa ja.

55.

Doncs ja està cuit l'arròs. Ara l'has de deixar reposar 5-10 minuts.

56.

Seria ideal posar-la 5 minuts a daurar al forn, però una paella tan gran no m'hi cap.

57.

No importa gaire, ja té bona presència sense el toc de grill.

58.

Ja pots servir i emplatar la paella mixta.

59.

Quina gana!

60.

És un arròs força complet que acostuma a agradar a tothom.

61.

Si el marisc és fresc guanyaràs molt en sabor.

62.

Evidentment, no podíem acabar un arròs sense una bona copa de vi blanc.

63.

Bon profit!