La tortita, pancake o panqueca és un pa pla rodó salat o dolç, la massa base conté usualment llet, mantega, ous, farina, llevat, sucre, sal i opcionalment, una espècia, essència o extracte (canyella o vainilla, per exemple). Es diferencia del crep en què és de menor diàmetre, compta amb llevat i es fa a foc mitjà, en comptes de a foc lent, fins que quedi daurat. Hi ha moltes variants en diferents cultures i països, no només en els ingredients sinó en la manera de ser servit.
A Espanya se li acostumen a dir tortitas i tenen una consistència esponjosa, més gruixuda que els creps, i la circumferència és més petita. S'acompanyen normalment de nata i xarop (de maduixa, de xocolata, de caramel, d'auró, etc.), o bé només amb melmelada. Se solen prendre de postres, encara que altres vegades es prenen com esmorzar o berenar. Amb la recepta que us proposo us sortiran uns 10-12 pancakes. Podeu fer-ne la meitat i també podeu deixar preparada la massa la nit anterior per coure'ls i servir-los l'endemà per esmorzar. La massa reposada adquireix integra millor els sabors, tot i que és una preparació molt senzilla que podeu executar al moment sense problema. Som-hi!
300 ml llet
300 g farina
2 ous
10 g sal
50 g mantega
60g oli girasol
40g sucre
vainilla o canyella
Per decorar o acompanyar:
fruites vermelles
xarop d'auró
Variants:
Podeu afegir o treure farina amb la finalitat de canviar la textura per què us quedi més o menys esponjosa i consistent.
Es pot fer sense oli afegint la mateixa quantitat de mantega fosa
Es poden menjar freds, tot i que es recomana que siguin calents
Prepareu els ingredients.
Peseu la farina i passeu-la a un colador o sedàs.
Quan es passa la farina pel sedàs eliminem possibles restes o grumolls i separem el grans de blat, el que permet una millor integració de la massa en la recepta.
Es passa ràpid.
Sempre queden impureses.
Seguidament, hi afegim el llevat químic a la farina.
No hi poseu tot el sobre, heu de mesurar la quantitat correcte.
Ara, en un bol a part, trenqueu un parell.
Peseu i afegiu el sucre dins el mateix bol.
Barregeu-ho una mica.
Perfecte.
Afegiu la mantega als ous.
Poseu-hi també l'oli de girasol.
Remeneu-ho una mica.
Ara ja hi podeu posar la llet.
I l'aroma de vainilla.
Un tap és suficient.
A continuació incorporeu la farina a la barreja.
I barregeu-ho a poc a poc.
Finalment la sal.
Us ha de quedar una barreja líquida però amb una certa densitat.
Aquesta és la textura que a mi m'agrada, però com us he comentat a la introducció heu de trobar el punt que més us agradi a vosaltres. Aquesta barreja la podeu reservar a la nevera tapada amb paper film. Us aguantarà un parell de dies durant els quals podeu anar fent pancakes.
A l'hora de fer-los, poseu a escalfar una planxa amb unes gotes d'oli que escampareu amb un paper. Necessiteu una superfície amb una mica de greix per evitar que s'enganxi, sobretot, el primer pancake que feu.
Quan la paella tingui temperatura (a foc mitjà, no cal massa fort), ja hi podeu tirar la massa. Sempre al mig, no heu de moure el cullerot.
Espereu un minut o dos, segons la força del foc, i quan comenci a fer bombolles pel centre (no només pels laterals) ja li podeu donar la volta.
Utilitzeu una escumadora plana.
Perfecte! Esperem uns instants més per coure la "tortita" de l'altra banda i ja estarà feta.
La primera!
Les podeu anar apilant per mantenir-les calentes i servir-les a taula.
Ja només quedarà acompanyar els nostres pancakes amb allò que més us agradi. Jo us recomano el xarop d'auró que trobareu a molts supermercats.
Però compte que engreixa molt, eh?... no deixa de ser un edulcorant similar a la mel però amb un percentatge del 60% de sucre.
Unes fruites vermelles sempre li van bé també.
Doncs vinga!
Eps! això fa una altra pinta ara!
A tastar-ho!
En podeu uns altres amb xarop de xocolata, nous i cireres.
Una mica de sucre llustre i cap a la taula!
Si voleu petar-ho només caldrà afegir-hi nata muntada. Bon profit!