De moment, no soc diabètic... però la meva mare i àvia ho eren i tinc molt present quines són les dificultats que comporta aquesta malaltia en el dia a dia. Qui sap si ho acabaré sent... Per aquest i altres motius (que no cal estar malalt) us proposo tastar aquesta variació dels panellets més tradicionals de casa nostra, i creieu-me... a mi m'ha convençut completament.
He repartit panellets fets amb aquest massapà sense sucre a la família i amics. Sense dir res. Tot van ser felicitacions i ningú va sospitar absolutament res. Això vol dir que l'edulcorant va fer la seva feina a la perfecció... i l'experiment ha funcionat molt bé. El problema és que quan saben que no engreixen tant... se'ls foten tots! Obliden que el pinyó i l'ametlla també són força calòrics.
Altres receptes de panellets que et poden interessar:
300 g massapà blanc sense sucre
Pels pinyons
300 g pinyó europeu
1 ou batut
1 l'almívar d'un pot petit de cirera (només volem l'almívar, la cirera no)
colorant color ou
Per fer panellets de pinyó el dia abans haureu de preparar l'adob. Si no ho feu us costarà molt fer que els pinyons s'agafin al massapà. Aboquem els pinyons en un bol.
No és imprescindible, però una mica de colorant color ou farà que els panellets tinguin un color més atractiu. A totes les pastisseries se'n posa, però si no en teniu no passa res.
A banda del colorant, hi posarem unes tres o quatre cullerades d'almívar de cirera.
... i ho barregeu bé... amb les mans ben netes.
Ara els hem de deixar reposar 24 hores.
Tapeu-los i reserveu-les a la nevera.
El massapà també l'haurem fet el dia anterior.
Passades aquestes 24 hores, notareu com els pinyons estaran molt i molt enganxosos. Veieu aquests fils que deixen anar?... amplieu la foto si cal. Això és el que farà que s'enganxin bé els pinyons al massapà.
Fem unes tires de massapà. Podeu utilitzar una mica de sucre llustre (glaç) per evitar que s'enganxi al taulell.
Talleu petites porcions de massapà. Pequeu de petit, sobretot. Penseu que amb els pinyons guanyaran el doble de mida.
Ara fem boles...
... i en posem unes quantes en el bol dels pinyons adobats.
Amb paciència... feu boles i enganxeu els pinyons.
Que quedin així.
Reserveu-los en una altra safata.
Ara, poseu-los en una safata pel forn amb un paper cuisson. Al mateix temps que els col·loquem, els aixafem lleugerament... per mantenir-los a la safata i evitar que rodin. Però molt poc, eh?
Ja podeu posar el forn a 220 graus... en mode grill. Recordeu que els panellets no s'han de coure, només flamejar dins el forn, que agafin color i prou.
Abans d'entrar al forn... bateu un ou...
... i pinteu-los una mica.
I cap a dins.
En 10 minuts, ja agafaran bon color. No espereu més.
Si voleu, quan surtin del forn i amb el pinzell ben escorregut, torneu a pintar els panellets per donar una capa addicional de brillantor. La mateixa escalfor dels panellets courà aquesta fina capa d'ou.
I ja només cal esperar que es refredin.
No els apileu si són calents. Per conservar-los, tapeu-los amb un drap net, fora de la nevera.
En tastem un?... ummmmmmmmmmm!
Bon profit!