Vols fer uns panellets de xocolata i deixar bocabadats als teus convidats? Aquí tens el pas a pas sencer. Això sí, et caldrà paciència, ja que es necessita temps per fer-los bé, mínim un parell d'hores en dos dies seguits. És clar, és més fàcil comprar-los fets, però molta gent valorarà el teu esforç i quedarà ben sorpresa. O no. I és que de desagraïts n'està ple, i de gent que tristament s'ho fot tot també. Mentre sigui dolç, cap a dins! Això sí, la satisfacció personal de servir a taula una safata com aquesta amb uns panellets fets per tu, creu-me que no té preu. De ben segur que et miraran d'una altra manera a partir d'aquell moment. Som-hi!
Per fer el massapà:
- 250 g d'ametlla Marcona molta
- 300 g de sucre
- 50 g de clara d'ou
- 20 g de cacau pur en pols
Per fer els panellets:
- Ametlles o avellanes crues
- Cacau pur en pols
- Sucre llustre o en pols
- Boles de sucre de colors
- Nous
Variants:
- Es pot fer el massapà amb sucre llustre
- S'hi poden afegir 80 g de puré de fècula de patata
El dia abans de fer els panellets has de preparar el massapà. I per què no el mateix dia? Doncs per què els autèntics panellets, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, es fan amb sucre gra i no amb sucre llustre. Per tant, el sucre gra necessita temps a la nevera per fondre's amb la mateixa humitat. El resultat val la pena. I, de fet, no costa pas tant fer-ho bé.
Barreja-ho tot en un bol. Primer l'ametlla, sempre Marcona si vols un resultat òptim.
El sucre gra.
El cacau pur en pols, res de Cola Cao ni Nesquik.
I la clara d'ou. No cal cap essència perquè el sabor de la xocolata predominarà.
Amb paciència, barreja-ho tot. Si cal, afegeix una mica més de clara, però ben poca. Cal molt poca humitat per formar el massapà. I si vols afegir uns 80 g de puré de fècula de patata (que no patata bullida), encara millor. Així es fan els panellets a les pastisseries. En els 12 anys de pastisser, he fet molts de panellets.
Amb paciència, ves prement la barreja fins que quedi trencadissa però sòlida.
A poc a poc, notaràs que ja es deixa manipular, i podràs formar una bola. L'oli de l'ametlla farà la resta. Si tastes el massapà notaràs molt la textura cruixent del sucre gra. En aquest punt, posa el massapà en un tàper i deixa-ho reposar 24 h (o més) a la nevera. Llavors, el gra del sucre agafarà una nova textura.
Un cop reposat, treu el massapà de la nevera i deixa´l a temperatura ambient una estona, fins que es pugui treballar (estarà molt dur).
I comença a formar els panellets, amb la forma i el disseny que us passi pel cap. Creativitat al poder! Jo et mostraré diferents presentacions.
Pots fer una presa de xocolata tradicional.
I, per descomptat, els vas posant en una safata per al forn. Els panellets s'han de flamejar, no coure. Després ho veurem.
També els pots fer més tradicionals.
Talles uns porcions i fas un forat al mig per clavar-hi una ametlla o avellana. D'altres rodons, senzillament.
Molt bé.
Pots fer uns lingots, uns altres rectangulars. Com vulguis. Un cop fets, els pots pintar amb clara d'ou, i al forn a 195 graus uns 10 minuts. No cal més, doncs es cremarien.
Mentrestant, has de fondre una mica de cobertura de xocolata negra.
Ho pots fer al bany maria o al microones, de 30 segons en 30 segons. Compte que es crema amb facilitat.
No han de quedar grumolls.
Prepara també els estris i ingredients que necessitaras per decorar els panellets.
Un cop flamejats, deixa'ls refredar a temperatura ambient.
Un cop freds, ja pots, per exemple, banyar alguns panellets amb xocolata.
Amb paciència.
Els lingots, els he decorat amb tires de cobertura. En el nostre receptari trobaràs com fer cornets de paper per poder escriure amb xocolata. És molt fàcil.
També he aprofitat unes boles de sucre daurades per decorar, que queden molt bé. Sense abusar tampoc.
També pots decorar-los amb una mica de cobertura i a sobre una nou.
Aquests són especialment bons.
Els que tenen forma de presa de xocolata, els pots decorar amb una mica de cacau en pols per sobre. I els d'ametlla, amb sucre en pols.
Ja que tens un cornet de xocolata, pots aprofitar per practicar una mica, per quan tinguis la necessitat d'escriure un pastís, per exemple.
Procura servir-los amb una mica de gràcia. Utilitza plats diferents i no en posis gaires. Que la presentació sigui elegant.
Unes castanyes, un xarrup de moscatell i a gaudir d'uns panellets tradicionals, però alhora, creatius.
I molt bons de gust.
De ben segur que agradaran a grans i petits!
Bona castanyada!
Bon profit!