Et ve de gust una recepta dolça que fa Nadal? El panetó o panettone (del italià, en milanès paneton o panetton), també anomenat pa dolç (ve de l'italià pandolce) o pa de pasqua en alguns països hispanoparlants, és un dolç fet amb una massa de tipus brioix, farcit amb panses i fruites confitades (taronja, llimona). Té forma de cúpula i la massa s'elabora amb farina de força, massa mare o llevat fresc, ous, mantega i sucre. Són unes postres tradicionals de Nadal a Milà (Itàlia) d'on s'origina i coneix des d'almenys l'any 1470; també és molt popular a Amèrica del Sud, especialment a Argentina, Xile, Perú, Paraguai, Uruguai i Veneçuela. Donada la seva popularitat internacional, el panettone arriba també a Catalunya i és molt present a les festes nadalenques i d'any nou.
Jo us mostraré una recepta fàcil per fer panettone amb llevat fresc, sense massa mare, per tan més ràpida de fer. Aquesta era la recepta que fèiem a la pastisseria, on afegirem una mica de ratafia i ametlla en gra i el resultat és extraordinari. Us animeu a fer-lo? Només necessitareu una amassadora i una mica de paciència.
550 g farina força
70 g sucre
10 g sal
35 g llevat fresc
2 ous
100 g mantega
150 ml nata líquida
35 ml ratafia
70 g panses
70 g pell taronja
35 g ametlla en gra
essència de vainilla
colorant groc ou
Variants:
- Hi podeu afegir pell de llimona o essència de llimona
- Es poden afegir altres tipus de fruita confitada
- Podeu canviar el licor o no posar-hi
Comenceu tallant la fruita confitada a daus petits.
Prepareu també les panses i l'ametlla, ben pesat.
Peseu i prepareu la resta d'ingredients. Us recordo que en pastisseria s'ha de pesar sempre tot. Si ho feu a ull després venen les sorpreses.
Jo utilitzaré una KitchenAid per fer la massa. Poseu primer els ous amb el sucre. Si voleu i en teniu, podeu posar-hi una mica de colorant groc ou, per fer la massa més atractiva a la vista. Però es pot obviar.
Remeneu-ho una mica.
Ara, afegiu-hi el llevat fresc esmicolat i el licor. No hi poseu la sal ara, o podeu matar el llevat.
I unes gotes d'essència de vainilla.
També la nata líquida i ho barregeu una mica.
Ara, munteu el ganxo a l'amassadora i deixeu-ho treballar uns 15-20 minuts, amb paciència.
Al cap de 5 minuts, de seguida que estigui tot integrat podreu incorporar la mantega a daus, a poc a poc. En aquest punt també hi podeu afegir la sal.
Mentre es fa la massa prepareu el motlle. Com podeu veure, es poden comprar motlles de diferents mides per internet i en un dia els tens a casa.
Jo he comprat aquest motlle d'1 kg de massa, que és el que ens sortirà aproximadament. Estem fent un panettone només.
Ja sabeu que la massa de brioix sembla fàcil de fer, però no ho és. S'ha d'amassar molt bé i us ha de quedar elàstica per garantir un bon llevat.
Un cop gairebé estigui, la passeu al taulell untat amb una mica d'oli.
I la treballeu una estona amb la mà, tot funyint.
Finalment, feu una bola.
Unteu el recipient amb una mica d'oli i poseu-hi la bola de brioix.
Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-ho llevar fins que dobli el seu volum. Això dependrà de la temperatura ambient, però a l'hivern poden ser entre una i dues hores. Eviteu els corrents d'aire. Si cal, ho podeu deixar dins del forn apagat.
Un cop hagi llevat, la passeu al taulell i l'estireu amb un corró una mica. S'abaixarà si, no és problema per què la farem llevar dues vegades.
Ara, afegiu-hi les panses, i l'ametlla.
També la taronja confitada, i ho escampeu bé.
Tanqueu-ho amb la intenció que tot quedi dins de la massa.
Així mateix.
I ara, funyiu de nou el brioix, que s'integri tot bé. Es trencarà i s'escaparà algun tros o alguna pansa, no passa res, és normal. Vaja, és correcte.
Ara feu la bola i la poseu ja dins del motlle per anar al forn. Podeu fer un lleuger tall en forma de creu a sobre. Això farà que s'obri una mica.
La tapeu de nou amb el drap humit i ho deixeu llevar fins que desbordi el motlle. Poden ser entre 1-3 hores. No tingueu pressa. Com més llevat millor.
Un cop tingui aquesta alçada com a mínim, ja podreu enfornar el panettone.
Però abans, pinteu-lo amb ou batut.
Enforneu-lo a 180-190 graus durant uns 35-45 minuts, segons el forn i el llevat. Un cop gairebé cuit el podeu punxar per veure que sigui ben cuit de dins. Procureu no obrir el forn els primers 20 minuts. No cal ventilació, calor a baix sobretot. Un cop cuit deixeu-lo refredar a temperatura ambient.
I ja el podeu gaudir. Per conservar el panettone que no quedi eixut, és convenient cobrir-lo amb un drap net allunyat de corrents d'aire.
És un panettone molt saborós i és ideal per sucar amb xocolata o cafè amb llet, així com acompanyar-lo de nata muntada. Bon profit!