Pasta brisa, "quebrada" o dolça. És una massa molt versàtil, ja que es poden fer moltes receptes. És com la cara d'una mateixa moneda on, a l'altra banda, hi tenim la pasta salada.
Potser és de les masses de pastisseria més fàcils de fer, la que menys temps es triga a fer i de les que més s'utilitza.
Dit d'una altra manera: és molt productiva.
Jo, com sempre, faré servir la meva màquina KitchenAid, però ho podeu barrejar tot amb les mans, que obtindreu exactament el mateix resultat.
I es que no s'ha d'amassar (com si fos un brioix), només s'ha de barrejar bé i ja està.
També la podeu comprar feta, encara que si la feu a casa estarà més bona, ja que segur fareu servir la mantega que més us agrada.
Veiem-ho doncs!
500 g farina fluixa
250 g mantega
125 g sucre
60 ml llet
essència de vainilla (opcional)
![pastabrisa1 pastabrisa1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/32/71/pastabrisa1.png)
Barregeu la farina amb el sucre.
![pastabrisa2 pastabrisa2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/33/16/pastabrisa2.png)
Afegiu-hi la llet.
![pastabrisa3 pastabrisa3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/33/82/pastabrisa3.png)
Prepareu la mantega, que estigui pomada. No la desfeu, doncs caldrà textura, però que no estigui freda de la nevera. També dependrà si estem a l'hivern o a l'estiu. És aconsellable treure la mantega una estona abans de la nevera.
![pastabrisa4 pastabrisa4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/34/54/pastabrisa4.png)
La incorporeu.
![pastabrisa7 pastabrisa7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/34/84/pastabrisa7.png)
Si voleu (opcional) s'hi pot afegir una mica d'essència de vainilla.
![pastabrisa6 pastabrisa6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/35/11/pastabrisa6.png)
Munteu la màquina i barregeu-ho bé.
![pastabrisa8 pastabrisa8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/35/56/pastabrisa8.png)
De seguida que ho tingueu ben barrejat, ja ho podeu treure.
![pastabrisa9 pastabrisa9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/36/07/pastabrisa9.png)
Feu una bola, la emboliqueu amb paper film i la reserveu a la nevera una estona. Cal que la mantega estigui freda ara, altrament se us enganxaria la massa.
![pastabrisa10 pastabrisa10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/36/49/pastabrisa10.png)
Un cop freda la massa, ja la podeu treballar.
![pastabrisa11 pastabrisa11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/36/91/pastabrisa11.png)
La podeu estirar amb un corró, amb l'ajuda d'un polsim de farina per evitar que s'enganxi a la taula.
![pastabrisa12 pastabrisa12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/42/26/37/27/pastabrisa12.png)
Quan tingui la mida convenient, ja la podeu tallar.
Amb un got podeu retallar unes tartaletes, per exemple.
Després de coure-les, només us caldrà omplir-les de crema i decorar-les amb fruita. Trobareu aquestes postres en el nostre receptari.
O també un pastís de poma. Bon Profit!