Pasta brisa, "quebrada" o dolça. És una massa molt versàtil, ja que es poden fer moltes receptes. És com la cara d'una mateixa moneda on, a l'altra banda, hi tenim la pasta salada.
Potser és de les masses de pastisseria més fàcils de fer, la que menys temps es triga a fer i de les que més s'utilitza.
Dit d'una altra manera: és molt productiva.
Jo, com sempre, faré servir la meva màquina KitchenAid, però ho podeu barrejar tot amb les mans, que obtindreu exactament el mateix resultat.
I es que no s'ha d'amassar (com si fos un brioix), només s'ha de barrejar bé i ja està.
També la podeu comprar feta, encara que si la feu a casa estarà més bona, ja que segur fareu servir la mantega que més us agrada.
Veiem-ho doncs!
500 g farina fluixa
250 g mantega
125 g sucre
60 ml llet
essència de vainilla (opcional)
Barregeu la farina amb el sucre.
Afegiu-hi la llet.
Prepareu la mantega, que estigui pomada. No la desfeu, doncs caldrà textura, però que no estigui freda de la nevera. També dependrà si estem a l'hivern o a l'estiu. És aconsellable treure la mantega una estona abans de la nevera.
La incorporeu.
Si voleu (opcional) s'hi pot afegir una mica d'essència de vainilla.
Munteu la màquina i barregeu-ho bé.
De seguida que ho tingueu ben barrejat, ja ho podeu treure.
Feu una bola, la emboliqueu amb paper film i la reserveu a la nevera una estona. Cal que la mantega estigui freda ara, altrament se us enganxaria la massa.
Un cop freda la massa, ja la podeu treballar.
La podeu estirar amb un corró, amb l'ajuda d'un polsim de farina per evitar que s'enganxi a la taula.
Quan tingui la mida convenient, ja la podeu tallar.
Amb un got podeu retallar unes tartaletes, per exemple.
Després de coure-les, només us caldrà omplir-les de crema i decorar-les amb fruita. Trobareu aquestes postres en el nostre receptari.
O també un pastís de poma. Bon Profit!