La pasta de lionesa o "choux" és una preparació de massa típica francesa, que es caracteritza per ser una massa molt lleugera i resistent. Se sol menjar freda i sovint farcida amb altres ingredients que poden ser dolços o salats. Per si sola no és una pasta massa gustosa i per això gairebé sempre necessita algun complement. Per la seva estructura, aguanta molt bé tota mena de farciments.
A la pastisseria li dèiem, simplement, massa de lionesa... amb la que fèiem les lioneses, els profiterols, els éclairs i els "palos". Aguanta força dies fora a temperatura ambient.
250 ml. d'aigua
175 gr. llard o mantega
250 gr. farina
5 ous
5 gr. sal
2 o 3 clares d'ou
Pel farciment:
1/2 litre de nata per a muntar
125 gr. sucre
Variants:
- Podeu fer éclairs (banyats amb glassa)
- Podeu fer profiterols o bunyols... i injectar-los el farciment amb una xeringa
- Pels palos s'ha de banyar la part superior amb xocolata
![pasta choux lioneses pas1 pasta choux lioneses pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/62/02/pasta-choux-lioneses-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients. Jo utilitzaré llard ja que és com sempre s'han fet a la pastisseria. Hi ha moltes receptes on el substitueixen per mantega... i també hi posen llet condensada, essències i aromatitzants. Jo no faré servir res de tot això.
![pasta choux lioneses pas2 pasta choux lioneses pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/62/41/pasta-choux-lioneses-pas2.jpeg)
En una cassola, posem el llard a trossos.
![pasta choux lioneses pas3 pasta choux lioneses pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/62/80/pasta-choux-lioneses-pas3.jpeg)
Afegirem la sal...
![pasta choux lioneses pas4 pasta choux lioneses pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/63/19/pasta-choux-lioneses-pas4.jpeg)
... i l'aigua.
![pasta choux lioneses pas6 pasta choux lioneses pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/63/97/pasta-choux-lioneses-pas6.jpeg)
També pesarem la farina...
![pasta choux lioneses pas7 pasta choux lioneses pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/64/36/pasta-choux-lioneses-pas7.jpeg)
... que la tindrem a punt...
![pasta choux lioneses pas8 pasta choux lioneses pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/64/75/pasta-choux-lioneses-pas8.jpeg)
... les clares d'ou també... reservades...
![pasta choux lioneses pas9 pasta choux lioneses pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/65/14/pasta-choux-lioneses-pas9.jpeg)
I ara ja podem posar el greix a escalfar... tot remenant amb una cullera de fusta.
![pasta choux lioneses pas10 pasta choux lioneses pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/65/53/pasta-choux-lioneses-pas10.jpeg)
Quan arrenqui el bull... haurem de tirar tota la farina de cop.
![pasta choux lioneses pas11 pasta choux lioneses pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/65/92/pasta-choux-lioneses-pas11.jpeg)
Sense por.
![pasta choux lioneses pas12 pasta choux lioneses pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/66/31/pasta-choux-lioneses-pas12.jpeg)
I remeneu enèrgicament... fins que tingui una textura que es desenganxi de les parets. En aquest punt, ja podeu retirar la cassola del foc.
![pasta choux lioneses pas13 pasta choux lioneses pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/66/70/pasta-choux-lioneses-pas13.jpeg)
Ara, anirem afegint els ous d'un en un... tot lligant-los.
![pasta choux lioneses pas14 pasta choux lioneses pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/67/09/pasta-choux-lioneses-pas14.jpeg)
M'he canviat de recipient, perquè l'altre se'm havia quedat petit.
Remeneu amb força... fins que us lliguin els ous...
![pasta choux lioneses pas16 pasta choux lioneses pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/67/87/pasta-choux-lioneses-pas16.jpeg)
... he fet tanta força que m'he carregat la varilla, tot i que ja estava una mica atrotinada, tot s'ha de dir.
![pasta choux lioneses pas17 pasta choux lioneses pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/68/26/pasta-choux-lioneses-pas17.jpeg)
Afortunadament, no fa massa em vaig comprar una varilla professional, d'aquelles que quan l'agafes pel mànec ja notes que l'eina és bona. Així dóna gust treballar, nanos.
![pasta choux lioneses pas18 pasta choux lioneses pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/68/65/pasta-choux-lioneses-pas18.jpeg)
Afegirem dues clares més... (vaja, les que admeti)...
![pasta choux lioneses pas19 pasta choux lioneses pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/69/04/pasta-choux-lioneses-pas19.jpeg)
... fins a obtenir una pasta cremosa... que podrem escudillar amb una mànega.
![pasta choux lioneses pas20 pasta choux lioneses pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/69/43/pasta-choux-lioneses-pas20.jpeg)
Utilitzaré aquesta mànega d'un sol ús.
![pasta choux lioneses pas21 pasta choux lioneses pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/69/88/pasta-choux-lioneses-pas21.jpeg)
Feu servir una "boquilla" estriada.
![pasta choux lioneses pas22 pasta choux lioneses pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/70/54/pasta-choux-lioneses-pas22.jpeg)
En una safata pel forn, col·loqueu paper "cuisson" i ja podeu anar escudillant les lioneses...
![pasta choux lioneses pas23 pasta choux lioneses pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/70/93/pasta-choux-lioneses-pas23.jpeg)
... intenteu donar-li la forma d'una rosa, més o menys. I deixeu un espai considerable entre cada una. Penseu que contra més ordenades estiguin... millor es repartirà la calor i més ben cuites quedaran. Aquest és un tema al que molta gent no li dóna massa importància... i la col·locació a l'hora de coure les coses és vital.
![pasta choux lioneses pas24 pasta choux lioneses pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/71/32/pasta-choux-lioneses-pas24.jpeg)
Finalment, tirarem un polsim de sucre per sobre, encara que no cal si no voleu.
![pasta choux lioneses pas25 pasta choux lioneses pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/71/71/pasta-choux-lioneses-pas25.jpeg)
Les courem a 250 graus durant uns 10 minutets.
![pasta choux lioneses pas26 pasta choux lioneses pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/72/10/pasta-choux-lioneses-pas26.jpeg)
Vigileu bé que no se us cremin.
![pasta choux lioneses pas27 pasta choux lioneses pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/72/49/pasta-choux-lioneses-pas27.jpeg)
Deixeu-les refredar en un taulell o marbre i no les apileu.
![pasta choux lioneses pas28 pasta choux lioneses pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/72/88/pasta-choux-lioneses-pas28.jpeg)
No interessa que quedin toves, si no tot el contrari, seques i dures. Per tant, les podeu deixar en un lloc on corri l'aire.
![pasta choux lioneses pas29 pasta choux lioneses pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/73/27/pasta-choux-lioneses-pas29.jpeg)
Un cop fredes i seques, les podreu tallar amb un ganivet de serra sense problemes.
![pasta choux lioneses pas30 pasta choux lioneses pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/73/66/pasta-choux-lioneses-pas30.jpeg)
Recordeu que amb la pasta "choux" podeu fer lioneses... d'aquesta mida...
![pasta choux lioneses pas31 pasta choux lioneses pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/74/05/pasta-choux-lioneses-pas31.jpeg)
... podeu fer profiterols, més petits i que normalment es fan per a farcir (dolços i salats, en cremes i sopes)...
![pasta choux lioneses pas32 pasta choux lioneses pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/74/50/pasta-choux-lioneses-pas32.jpeg)
... podeu fer eclairs... que s'haurien de banyar en diferents sol·lucions (xocolata, fondant de colors, etc...)...
![pasta choux lioneses pas33 pasta choux lioneses pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/75/10/pasta-choux-lioneses-pas33.jpeg)
... podeu fer el que a les pastisseries en diuen "palos"... que van banyats per dalt amb xocolata i farcits de nata o trufa muntada...
![pasta choux lioneses pas34 pasta choux lioneses pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/75/55/pasta-choux-lioneses-pas34.jpeg)
... i podeu fer... einnnnnnn!... què dimonis és això! juas, juas!
![pasta choux lioneses pas35 pasta choux lioneses pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/75/94/pasta-choux-lioneses-pas35.jpeg)
El que us deia. Un cop fredes i seques les podeu tallar i farcir del que més agradi.
![pasta choux lioneses pas36 pasta choux lioneses pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/76/33/pasta-choux-lioneses-pas36.jpeg)
Els palos igual. Les podeu acabar amb una mica de sucre llustre per sobre.
![pasta choux lioneses pas37 pasta choux lioneses pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/48/76/72/pasta-choux-lioneses-pas37.jpeg)
Guardeu-les al congelador i les traieu 20 minuts abans de menjar, encara que jo prefereixo que la nata estigui completament congelada.
També podeu fer lioneses de trufa. Bon Profit!