És una base molt similar a la Tarta típica de Portomarín o a la Tarta de Santiago. Per tant, és un pastís d'ametlla d'aquelles tan bones i particulars, i decorat amb fruita de temporada, com és la figa fresca.
Aquest és el típic pastís que és més bo del que aparenta i que combina molt bé amb una copeta de Moscatell, Oporto o Pedro Ximénez.
- 300 g de farina fluixa
- 200 g de mantega
- 200 g d'ametlla en pols
- 200 g d'ametlla en gra
- 400 g de sucre
- 4 ous
- 10 gotes d'essència de llimona
- 1 xarrup de Pedro Ximénez

Necessitarem quatre ous, si són ecològics millor.

Comencem per barrejar els ous amb el sucre.

I batre-ho una mica.

Afegim la farina, barregem de nou i ho haurem de treballar durant mitja horeta. Jo utilitzo la meva fantàstica KitchenAid.

Pesem la mantega.

Que repartirem a trossos.

Utilitzarem dos tipus d'ametlla: en pols i en gra.

Meitat i meitat. La reservem.

També li afegirem un bon raig de Pedro Ximenez.

Aproximadament un xarrup.

Mentre va donant voltes la màquina, anirem pelant les nostres figues.

És important que estiguin en el seu punt, és a dir, madures, però fermes, que es deixin pelar.

Perfecte. Les reservem.

També l'essència de llimona, que pots comprar en qualsevol herbolari.

Deu minuts més i ja ho tindrem a punt.

Aboquem tota la massa en un motlle de silicona rodó i preescalfem el forn a 200 graus.

Reparteix bé la massa.

Enforna-ho uns 25-30 minuts.

A poc a poc s'anirà coent.

Quan ja estigui, punxa amb una vara de ferro: si surt bruta és que li falta cocció.

El desemmotllem.

I el deixem refredar una estoneta.

Mentre, podem anar tallant les figues a rodanxes.

Escalfem una mica de gelatina de poma de pastisseria.

D'entrada, pintem amb gelatina tot el pastís.

Així s'enganxaran millor les figues.

Decora amb una mica de gràcia i pinta amb abundant gelatina les figues.

Que quedin ben brillants.

El posem en cartó i blonda i ja el tenim acabat. No he volgut fer una decoració massa carregada ni cap farciment. És una massa molt bona per menjar sola. No queda pas sec.

Vols tastar-ne un tall?

Bon profit!