Feia moltíssims anys que no feia (ni veia) aquest pastís. I vosaltres?... el coneixeu?... va home, digueu-me que sí. M'ha costat molt trobar referències o fotos que parlin d'aquest pastís.
De sabor subtil i força característic i amb una bona conservació. S'ha de reconèixer que porta la seva feina fer-lo... però en un matí i amb ganes... i ho tenim enllestit. Es pot menjar fred o calent i el podeu acompanyar amb una mica de gelat... un coulis de fruita o una mica de crema anglesa.
200g de pasta brisa / quebrada (1 làmina gran)
4 pomes golden
4 cullerades de mel
4 cullerades de sucre
100g de mantega
2 ous
200g de massapà blanc ( o si no en teniu 100g de llustre + 100g d'ametlla pols)
120g de crema pastissera
300g de nous pelades senceres
150g de gelatina de poma
Per fer la B de xocolata
16g de mantega
12g de clares d'ou
16g de sucre llustre
4g de cacau en pols
9g de farina fluixa
9g de midó o "maizena"
Utilitzarem pomes golden. Jo he utilitzat 4 per un pastís.
Comencem per treure el cor....
... pelar-les...
... i tallar-les a rodanxes gruixudes.
La poma l'hem de fer al bany maria... no busquem que caramelitzi amb el sucre, busquem que quedin cuites amb la salseta dolça de la mel.
Posem aigua a la cassola inferior i posem el foc a mig gas.
Hi col·loquem les pomes...
Mentre es couen les pomes... anirem fent la crema pastissera.
Si podeu comprar midó... millor... si no "maizena" de tota la vida.
Jo he fet una proporció de 250 ml de llet. Per tant, us recomano la lectura prèvia de la crema pastissera.
La reservarem en un bol de vidre... que es refredi poc a poc.
... i la taparem amb paper film... per evitar que faci pell.
Seguidament prepararem el motlle. Jo utilitzaré un motlle rodó de base plana com aquest.
'haurem de folrar amb pasta brisa. Jo en tenia de l'altre dia, però la podeu comprar feta.
Estirem la pasta brisa amb una mica de sucre llustre per evitar que s'enganxi.
La farem fineta i retallarem la mida del nostre motlle.
Si us falta una mica de pasta, la podeu enganxar amb els dits... ja que es manipula molt bé. Ho reservem.
... i és qüestió de remenar-ho bé...
... fins que quedi una crema ben lligada i fineta. Si cal, podeu afegir unes gotes de clara d'ou més. Heu de trobar la textura que es veu a la foto, o similar.
... les reservarem sense líquida, que podrem aprofitar per fer altres receptes o lligar una salseta de guarnició.
Tasteu la poma ara... i veureu que extraordinàriament bona està. Deixarem refredar la poma a temperatura ambient.
Ara agafarem un cassó i una varilla. Anem a preparar el farciment definitiu del pastís.
Com que tenia massapà blanc, l'aprofitaré però podeu incorporar sucre llustre i pols d'ametlla al T.P.T. (tant per tant).
Molt bé.
Ara afegim la crema pastissera...
... desfarem una mica la mantega...
... i la incorporarem. Ho batirem tot fins lligar-ho bé.
Afegiu-hi també els dos ous. Podríem incorporar un xorret de Pedro Ximénez o Moscatell o el licor que més us agradi, però la recepta original no en porta.
Ens faran falta dos cornets rodons plans, un pel farciment i l'altre per escriure la B. Si no els teniu, no passa res... amb una mica de gràcia es pot fer amb una cullera i un cornet de paper.
Podem posar una primera capa fina de farciment o no. Després, omplirem el motlle amb les pomes.
No cal que us molesteu massa en ordenar-les, no val la pena.
Molt bé.
Ara ho acabarem de cobrir tot amb el farciment que ja tenim preparat.
La qüestió és que no es vegi la poma. Ja podeu posar el forn a calentar a 180 graus.
En una mànega pastissera posarem la barreja per fer la B.
Recordeu que utilitzarem un cornet rodó petit... si és encara més petit millor.
Escriurem la B.
Ja la tenim. Potser massa gruixuda i tot. Penseu que al forn es farà el doble de gran.
Doncs ja només ens queda enfornar el nostre pastís. Coure'l de 30 a 35 min. a 180 graus.
Que us ha sobrat una mica de crema?... la guardeu i només l'heu de cremar. Ja teniu unes postres fetes.
Mentre es fa el pastís, prepararem la gelatina de poma.
Ja us he parlat algunes vegades. La podeu comprar en qualsevol botiga de productes de pastisseria i és la clau per donar a les nostres elaboracions un aspecte professional. També aporta gust de poma que, en aquest cas, ens va que ni pintat.
Haurem de portar-la a ebullició amb un 20% d'aigua.
Mentre, també, anirem triant les nous senceres més maques per a decorar el pastís.
Quan us acosteu al temps total de cocció... podeu punxar el pastís per comprovar si està cuit per dins.
Si la punxa surt neta... ja és cuit. Només li donarem un petit toc de grill per aconseguir un millor color.
Ja està ben cuit. Home, la B ha quedat una mica boturuda... això ha passat per fer-la tant grossa.
Però fa una oloreta nanos....
Deixeu-lo refredar una estona.
Amb l'ajut d'una superficie ben plana li donarem la volta per posar-lo en cartró i blonda.
Genial.
Ara, li donarem una primera capa de gelatina al pastís... per a fer que les nous s'enganxin una mica. Les anirem col.locant al voltant del pastís procurant que siguin totes del mateix color i de la mateixa grandària.
Finalment, li donarem una nova capa de gelatina de poma a tot el pastís... incloses les nous.
Perfecte.
Doncs ja tenim fet el nostre pastís de Barcelona.
És maco, oi?
És una pastís força fotogènic, penso.
Ep, i és boníssim.
Si l'heu de transportar... mireu de fer-ho en una capsa o un túpper de grans dimensions. Si l'heu tractat amb carinyo durant tot el procés d'elaboració... feu el mateix en el transport. No l'emboliqueu amb paper d'alumini, bosses de plàstic ni res per l'estil.
Es pot servir fred o calent i el podeu acompanyar de mil maneres, però així solet, tal qual... és tota una meravella de pastís. La poma acostuma a agradar a tothom i a més a més un farciment similar al d'un franxipà... fan que siguin, pel paladar, unes postres molt agraïdes.
Ah!... i el cava ben fresquet que no falti, sobretot.
Bon Profit!