Avui us presento un pastisset de carabassa que agrada a grans i petits. Com veureu en el procés d'elaboració, podem servir aquesta crema dolça de carabassa en mode Pastís o en mode Cassoleta de fang, molt interessant també.

La decoració, com sempre, la deixo a gust del consumidor. Jo he rematat cada porció amb unes boletes de massapà blanc i una fulla de menta, però a aquest pastís li va molt bé la nata muntada i, per tant, recomano molt aquest acompanyament. Per cert, té gust de carabassa, sí... però és molt lleuger i suau. I és que en el fons no deixa de ser una mena de quiche dolça. Espero que us agradi.

Ingredients

500 g carabassa

2 ous

400 ml llet evaporada

un polsim de gingebre

un polsim de canyella en pols

un polsim de nou moscada

pasta brisa

130 g sucre blanc o morè

Per decorar:

gelatina de poma

massapà blanc

fulles de menta fresca

Variants:

Podeu servir aquest pastís amb una mica de nata muntada

Podeu utilitzar la mateixa crema per servir-la de forma individual en cassoletes de fang

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Podeu utilitzar qualsevol mena de carabassa.

3.

La llet evaporada és llet normal a la qual se li ha tret fins a un 60% d'aigua. No acaba de tenir la textura d'una llet condensada (tot i que moltes vegades també incorpora sucre) i funciona molt bé en salses i elaboracions com aquesta. La seva conservació també és més llarga que la de la llet normal.

4.

D'espècies farem servir la nou moscada, molt aromàtica, el gingebre amb un punt picant i la canyella... que tots coneixeu.

5.

Comencem per pelar bé la carabassa.

6.

Compte no us feu mal, eh?

7.

Talleu-la a trossos grans.

8.

Ara hem de coure la carabassa. La podeu coure al forn, tapada amb paper d'alumini, però també la podeu bullir com he fet jo.

9.

En 15-20 minuts la tindreu tova.

10.

Ara prepararem un motlle de perfil baix.

11.

Més endavant en tornarem a parlar, però us recomano i molt que poseu paper cuisson entre la pasta brisa i el motlle. És un pastís que s'enganxa amb molta facilitat.

12.

Perfecte.

13.

Ara courem aquesta pasta a 180-190 graus durant uns 15 minuts.

14.

Un cop cuita la reservem fora del forn.

15.

La carabassa ja la tenim ben toveta. L'hem d'escórrer bé d'aigua.

16.

Aboqueu-la dins un bol... i aixafeu-la amb una forquilla. Deixeu-la refredar uns minuts.

17.

Afegim els ous...

18.

... la llet evaporada...

19.

... un polsim de nou moscada...

20.

... mitja culleradeta de cafè de gingebre...

21.

... i la canyella en pols...

22.

... una culleradeta de cafè.

23.

El sucre blanc o morè.

24.

Ara li passem la batedora elèctrica.

25.

Ha de quedar molt fina la barreja.

26.

Ho aboquem dins el motlle.

27.

Molt de compte en transportar-ho, ja que si cau barreja per darrere de la pasta brisa després s'enganxarà. Gairebé us recomanaria tirar el farciment amb el motlle dins el forn, per no tocar-ho massa. Ho hem de coure durant 30 minuts a uns 180 graus.

28.

Si us sobra una mica... podeu fer unes cassoletes individuals amb aquesta crema.

29.

Passats els 30 minuts... el nostre pastís ja és ben cuit.

30.

I les cassoletes individuals també.

31.

Fan bona pinta, no?

32.

Ho deixem refredar una mica. Ho desemmotlleu i ho serviu en cartó i blonda.

33.

A l'hora de presentar les cassoletes a taula... podeu tirar una mica de sucre llustre per sobre.

34.

I ja tenim unes bones postres acabades.

35.

Ummm... recorda una mica a la quesadilla de Cantàbria... una mica, eh?

36.

I aquí podeu veure com la pasta s'ha enganxat al motlle... i m'ha costat de treure. I és que a molts blogs podeu veure la foto final amb el resultat d'una recepta... però no es veu que també passen aquestes coses. Jo us explico que a mi també em passen... i, si puc, us donaré algun consell.

37.

Si un pastís no surt del motlle podeu intentar un parell de coses:

- podeu escalfar lleugerament el motlle per la part inferior, al foc directament. De vegades la calor ajuda.

- i en comptes de destrossar-ho tot, sempre podeu tallar el pastís a porcions

És millor presentar un pastís tallat a porcions... que un pastís trencat. És el que he fet. Primer traieu la porció que surti amb més facilitat, per evitar trencar res. A partir d'aquí, i gràcies a l'espai obtingut en treure la primera porció, us serà més fàcil anar traient la resta de porcions. O és que potser us pensàveu que jo no tenia problemes a la cuina? L'he pintat amb una mica de gelatina de poma per donar brillantor.

38.

En qualsevol cas, el pastís està molt bo i és tota una delicatessen.

39.

Com que tenia massapà fet, he optat per decorar cada porció amb tres boletes de massapà blanc i una fulla de menta fresca.

40.

I aquí el teniu.

41.

A la meva dona li ha agradat molt i, de nou, aquest és un d'aquells pastissos que (a saber per què) apassiona les dones. I aquest no és cap comentari masclista, eh?... només és una apreciació realista.

42.

Espero que us agradi.

43.

I un bon cava ben fresquet que no falti, eh?

44.