El gremi de pastisseries ens proposa un pastís en forma de cor, però no existeix cap recepta en particular. No hi ha un "Cor de Sant Valentí" clarament definit. És cert que la versió del Cor amb pasta de full farcit de nata està força estesa (per la seva senzilla elaboració), però jo recordo que a la pastisseria en fèiem de tota mena: de trufa amb gema cremada, de massini, de sara, de fondant, de capes de praliné i sobretot sobretot de pasta de full farcit de nata. Jo penso que qualsevol pastís amb forma de cor és vàlid per a celebrar aquesta festivitat... i si hi ha escrit un "T'estimo"... molt millor.

Ingredients

1 pa de pessic

1 pot de melmelada de maduixa o gerds  

almívar (sucre bany)

brandi

gelatina de poma  

colorant alimentari vermell

cobertura de xocolata negre per decorar

sucre llustre

Preparació
1.

Compte que aquesta recepta és llarga. Primer de tot farem el pa de pessic. El podem fer el mateix dia pel matí o el dia abans (millor).

2.
3.
4.

I el repartim bé. Jo l'he fet quadrat, però es pot fer rodó perfectament. Penseu que després li donarem forma de cor.

 

5.
6.

Ha quedat genial.

7.

L'emulsionant ens aportarà aquesta extra d'esponjositat que tant costa trobar amb un pa de pessic tradicional, muntant clares i rovells per separat.

8.

Ara és qüestió de retallar un cor. Si no ho teniu molt clar, sempre podeu retallar un full i col·locar-lo a sobre. En qualsevol cas, primer dibuixeu amb la punta del ganivet i, quan ho tingueu clar, talleu.

9.

S'ha de serrar i bé, si intenteu tallar-lo el destrossareu.

10.

Si ho heu fet bé,ho veureu amb la molla, un cop tallat, que no s'esmicola tant.

11.

Perfecte.

12.

La punteta del cor és important conservar-la.

13.

Ara, haurem de retallar la part fosca del pa de pessic, que sempre té un gust diferent...

14.

Molt bé. Ja tenim fet el cor de pa de pessic. Per què no s'assequi massa el podeu tapar amb un drap mentre preparem la resta d'ingredients.

15.

Ara posarem a escalfar la gelatina de poma...

16.

... en un bol... amb mitja culleradeta petita de colorant vermell alimentari. Ho deixarem fins que arrenqui el bull. 

17.

Ara, la deixarem refredar una estona (no massa) per què no estigui tan calenta i poder banyar el pa de pessic. Remeneu-la de tant en tant per evitar que es trabi.

18.

Ara prepararem el nostre "sucre bany" amb un 75% d'almívar i un 25% de brandi.

19.
20.

Amb això ja podrem banyar el pastís.

21.

Com a farciment, utilitzaré una melmelada de frambuesa...

22.
23.

Banyem, doncs, la primera capa del pastís, reservant la capa superior. Que quedi ben banyat. Recordeu que si han de menjar crios, haureu de reservar una part que no tingui alcohol, i que podreu banyar amb almívar sol o amb una mica de llet.

24.

Posarem una capa generosa de melmelada de maduixa.

25.

Exteneu-la bé.

26.

La paletina és la millor eina per a fer pastissos. Busqueu una que no sigui massa llarga però que sigui ben flexible.

27.

Ara col·locarem la capa superior i l'assentarem amb la palma de la mà.

28.

Després de banyar la part superior, i col.locant una safata a sota, banyarem el nostre pastís amb gelatina.

29.

Normalment, al pa de pessic se li aplicaria un capa de gema pastissera, mantega, trufa, nata, etc... però com us he comentat busco un aspecte i una textura d'òrgan viu.

30.

Així m'encanta com queda.

31.

No us preocupeu per les imperfeccions. Tots els pastissos en tenen i és on, un bon professional, s'ha d'aplicar per a fer que no es vegin.

32.

Ara el podeu deixar a la nevera una estona, que ens dedicarem una horeta a tractar la xocolata.

33.

Com darrerement, utilitzo cobertura VALOR.

34.

Trencarem unes porcions de cobertura negre...

35.

... i ho posarem a escalfar al bany maria, amb el foc ben baix. De tant en tant, ho remeneu.

36.

Mentre, aneu a buscar uns fulls en blanc, "celo" i un ganivet.

37.

Feu un cornet amb un full en blanc. El podeu aguantar amb el "celo". Aquest és un tema que un dia tractarem per què entenc que no a tothom li surt bé un cornet. També podeu utilitzar mini-mànegues pastisseres amb "cornets" de plàstic. La idea és tenir un filet de xocolata ben prim amb el que poder escriure.

38.

Així és perfecte. Ah !!, recordeu que la xocolata s'ha de temperar una mica. Que no sigui calenta calenta. La millor manera de veure si està al punt és tastar-la amb el llavi inferior, que és la part més sensible a la calor que tenim. Més endavant us parlaré de com tractar adequadament la xocolata.

39.

Podeu practicar una mica si voleu... jeje.

40.

Jo he escrit un parell de "T'estimo", per si se'm trenca un.

41.

És important fer una tira que subjecti totes les lletres i aquests acabaments en punxa, per poder després clavar-ho al pastís.

42.

Ara podeu fer uns guixots de xocolata i enrotllar el paper.

43.
44.

Amb una cullera mateix (lo ideal és una "rasqueta"), escamparem una mica de xocolata en una full. Que no tingui massa gruix.

45.

I fem el mateix.

46.

S'ha de poder aguantar dret.

47.

Podeu fer les formes i figures que més us agradin.

48.

No ha de quedar perfecte, tot el contrari.

49.

Un cop fred, i amb molt de compte, tallarem el celo i obrirem els fulls...

50.

... veureu com us quedaran formes molt curioses i simpàtiques amb les que decorar el nostre pastís.

51.

Ja podem treure el pastís de la nevera que el decorarem.

52.

A banda, també he fet uns quadrats de xocolata....

53.

... que incrustaré en els laterals. Se'm ha acudit en el moment!... aquestes coses s'han de fer deixant volar la imaginació...

54.

Finalment, he incorporat alguns trossos de xocolata... hem clavat el "T'estimo" i poca cosa més.

55.

Està maco, eh?

56.

Finalment, podeu incorporar un polsim de sucre llustre.

57.

La gelatina l'absorbirà fàcilment i el vermell tornarà a quedar vermell però la xocolata el mantindrà... deixant un paisatge nevat.

58.

Tan ta ta txan!... aquí teniu un (de tants) Cor de Sant Valentí pel dia dels enamorats.

59.

 El "t'estimo" s'ha de veure bé... no la caguesim.

60.

I per dins, qué tal?... del·liciós. A mi és que m'encanta aquesta combinació de maduixa/gerds, amb el bany de brandi, la gelatina i la xocolata... i us recordo que no sóc de dolços jo!

61.

Gaudiu-lo amb la intimitat (amb el permís de les criatures) de la vostra parella.

62.

Potser, després d'aquest postre... us ho agraeixen d'alguna "manera", no?... mai se sap.

63.

 I recordeu... que no falti un "T'estimo".

64.

Bon profit!