Una nova versió del tradicional Pastís de la Diada de Catalunya. Ja hem parlat d'aspectes històrics i hem vist com fer altres pastissos com ara el Pastís de la Diada amb rovell d'ou i el Pastís de la Diada amb nata i trufa, amb estelada i tot.
Doncs bé, aquest any us porto una versió feta amb pasta de full i crema pastissera, ràpida de fer, senzilla i barata, d'un pastís vistós que representa moltes cosetes per als catalans.
200 g de pasta de full (2 làmines)
1/2 litre de crema pastissera
gelatina en fred
gelatina de poma
1 ou batut
![pastis diada catalunya full crema cremada pas1 pastis diada catalunya full crema cremada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/18/97/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas1.jpeg)
Primer de tot, farem la crema pastissera. La podeu fer la nit anterior si voleu. S'ha de refredar a temperatura ambient i conservar dins la nevera.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas2 pastis diada catalunya full crema cremada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/19/48/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas2.jpeg)
A continuació, prepararem les barres vermelles amb gelatina de poma.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas4 pastis diada catalunya full crema cremada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/20/35/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas4.jpeg)
Posem al foc tres o quatre grapats com aquest en un bol amb 1/5 part d'aigua fins que arrenqui el bull.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas5 pastis diada catalunya full crema cremada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/20/62/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas5.jpeg)
Utilitzaré colorant alimentari vermell.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas6 pastis diada catalunya full crema cremada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/20/89/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas6.jpeg)
Ens farà falta una safata que tingui una mica de vora. També ho podeu fer en una carmanyola.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas8 pastis diada catalunya full crema cremada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/21/43/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas8.jpeg)
La gelatina arrenca el bull. Ja la podem parar.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas9 pastis diada catalunya full crema cremada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/21/94/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas9.jpeg)
Hi incorporem el colorant...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas10 pastis diada catalunya full crema cremada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/22/21/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas10.jpeg)
... i el barregem bé amb una barnilla.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas11 pastis diada catalunya full crema cremada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/22/48/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas11.jpeg)
Quin color més sanguinolent, eh? jeje.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas12 pastis diada catalunya full crema cremada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/22/75/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas12.jpeg)
Ara, calent, ho aboquem dins la safata procurant que ens quedi un gruix considerable.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas13 pastis diada catalunya full crema cremada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/23/02/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas13.jpeg)
Ho deixem refredar a temperatura ambient. Que qualli.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas15 pastis diada catalunya full crema cremada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/23/56/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas15.jpeg)
Ara ens centrem en la pasta de full. Jo he utilitzat dues làmines de pasta de full i les he ajuntat amb una mica d'aigua. Sempre us dic que la pasta de full es pot fer a casa quan es donen totes les condicions i tenim temps suficient. Altrament, i com passa sovint, no val la pena fer-la i és preferible comprar-ne una de bona.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas16 pastis diada catalunya full crema cremada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/23/83/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas16.jpeg)
Com us dic, s'han de segellar bé les juntes entres les dues làmines.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas20 pastis diada catalunya full crema cremada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/24/91/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas20.jpeg)
Aquestes tires ens serviran per donar més volum a les cantonades.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas21 pastis diada catalunya full crema cremada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/25/18/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas21.jpeg)
Mulleu-vos els dits amb aigua...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas23 pastis diada catalunya full crema cremada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/26/14/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas23.jpeg)
... i d'aquesta manera s'enganxarà una capa de pasta amb l'altra.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas24 pastis diada catalunya full crema cremada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/26/41/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas24.jpeg)
Col·loqueu tires a tots els laterals.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas25 pastis diada catalunya full crema cremada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/26/68/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas25.jpeg)
Ja ho podrem enfornar, gairebé. Poseu la pasta a una safata de forn amb un paper d'enfornar. Bateu un ou.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas26 pastis diada catalunya full crema cremada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/26/95/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas26.jpeg)
Pinteu-ne només els laterals.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas27 pastis diada catalunya full crema cremada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/27/22/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas27.jpeg)
Així.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas28 pastis diada catalunya full crema cremada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/27/49/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas28.jpeg)
Ara, omplim una mànega amb crema...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas29 pastis diada catalunya full crema cremada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/27/76/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas29.jpeg)
... i farcim l'interior del pastís. La crema pastissera cuita ens ajudarà que l'interior de la pasta no pugi i, a més, ens farà una capa resistent a la part baixa del pastís. No us amoïneu massa pel dibuix ni per les ratlles... que això després no es veurà.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas30 pastis diada catalunya full crema cremada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/28/03/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas30.jpeg)
Enfornem el nostre pastís a uns 180 graus durant uns 15 minuts.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas31 pastis diada catalunya full crema cremada pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/28/30/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas31.jpeg)
Vigileu-lo fins que sigui ben cuit i tingui bon color.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas32 pastis diada catalunya full crema cremada pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/28/57/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas32.jpeg)
Un cop sigui totalment fred, ja el podrem col·locar sobre un cartró amb blonda.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas33 pastis diada catalunya full crema cremada pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/28/84/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas33.jpeg)
Engeguem la pala de cremar (o la posem al foc si no és elèctrica).
![pastis diada catalunya full crema cremada pas34 pastis diada catalunya full crema cremada pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/29/11/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas34.jpeg)
Omplim, de nou, una mànega pastissera amb crema. Com veureu, no utilitzo cornets... només la mànega, ja que no volem decorar, només utilitzem la mànega per escudellar.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas35 pastis diada catalunya full crema cremada pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/29/38/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas35.jpeg)
Omplim l'interior del pastís amb crema.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas37 pastis diada catalunya full crema cremada pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/30/25/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas37.jpeg)
Hi tirem una mica de sucre gra per sobre...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas38 pastis diada catalunya full crema cremada pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/30/88/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas38.jpeg)
... i cremem la crema pastissera.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas39 pastis diada catalunya full crema cremada pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/31/15/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas39.jpeg)
Ara li donarem brillantor amb gelatina neutra en fred. Però podeu utilitzar la mateixa gelatina de poma del principi lleugerament temperada.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas40 pastis diada catalunya full crema cremada pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/31/42/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas40.jpeg)
Aquesta gelatina, en concret, és ideal per a elaboracions en fred, fruites, gelats, etc.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas41 pastis diada catalunya full crema cremada pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/31/93/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas41.jpeg)
Pintem la crema, tenint cura de no malmetre el pastís...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas42 pastis diada catalunya full crema cremada pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/32/50/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas42.jpeg)
... i també la part més visible de la pasta de full. Reservem el pastís a la nevera.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas43 pastis diada catalunya full crema cremada pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/32/77/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas43.jpeg)
Tornem a la gelatina vermella. Feu tires amb un ganivet fi.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas44 pastis diada catalunya full crema cremada pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/33/10/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas44.jpeg)
Com que en tindreu molta, podeu provar de treure alguna tira i familiaritzar-vos amb la seva textura.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas45 pastis diada catalunya full crema cremada pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/33/73/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas45.jpeg)
La millor manera de separar les tires és amb les mans. El ganivet pot malmetre les tires.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas46 pastis diada catalunya full crema cremada pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/34/12/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas46.jpeg)
Procureu donar un acabat similar a la senyera...
![pastis diada catalunya full crema cremada pas48 pastis diada catalunya full crema cremada pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/34/84/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas48.jpeg)
I ja el tenim acabat.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas49 pastis diada catalunya full crema cremada pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/35/41/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas49.jpeg)
Fa bona pinta, no?
![pastis diada catalunya full crema cremada pas50 pastis diada catalunya full crema cremada pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/36/13/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas50.jpeg)
Heu de tenir en compte que la gelatina pot destenyir. Per tant, procureu col·locar-la sobre la crema minuts abans de servir-ho a taula. Si la deixeu posada tot el matí... us pot quedar força lleig a taula.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas51 pastis diada catalunya full crema cremada pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/36/40/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas51.jpeg)
I res més, una bona copeta de cava, ben fresca... i a gaudir de la Diada de Catalunya.
![pastis diada catalunya full crema cremada pas52 pastis diada catalunya full crema cremada pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/36/67/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas52.jpeg)
Per cert, us ha d'agradar molt la crema... per què en porta, i molta, eh?
![pastis diada catalunya full crema cremada pas53 pastis diada catalunya full crema cremada pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/36/94/pastis-diada-catalunya-full-crema-cremada-pas53.jpeg)
Bon profit!