Com segurament ja sabreu, per la Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre), a les pastisseries es fa el Pastís de la Diada. Aquest pastís es fa amb pa de pessic en forma d'escut heràldic, està farcit de crema o melmelada, envoltat de gema i acabat per sobre amb quatre tires de melmelada de maduixa (o gelatina de color vermell) simulant les quatre barres de la senyera catalana.
pa de pessic
gema pastissera
sucre bany
ametlla crocant
melmelada de préssec
brandi (conyac)
gelatina de poma
colorant vermell
Variants:
El podeu farcir amb crema pastissera, trufa de xocolata o la melmelada que més us agradi
Podeu utilitzar xocolata o altres ingredients per a donar l'acabat lateral en comptes del crocant
NOTA: Un dia abans haurem de preparar la gema pastissera i el sucre bany. Us haureu de mirar totes aquestes receptes prèviament. L'ametlla crocant la podeu comprar feta o simplement obviar-la, ja que només la volem per a rematar les cantonades del pastís.
![pastis diada pas1 pastis diada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/99/77/pastis-diada-pas1.jpeg)
Un cop fred, agafeu l'almívar que ja tenim preparat i afegiu-li un 20-30% de brandi. A això li diem "Sucre bany" i serveix per banyar els pastissos. Si han de menjar els nens, es pot banyar la meitat amb almíbar sol i l'altre meitat del pastís amb sucre bany (per als adults). També es pot banyar el pastís directament amb llet. El lleuger sabor a brandi és molt important en un pastis, però el sucre bany serveix sobretot per a garantir que el pa de pessic estigui sucós i no pas sec.
![pastis diada pas3 pastis diada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/00/31/pastis-diada-pas3.jpeg)
Els hem de barrejar bé abans de pintar. Ho reservem.
![pastis diada pas4 pastis diada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/00/58/pastis-diada-pas4.jpeg)
LES QUATRE BARRES DE GELATINA: Com farem les quatre barres de la senyera?... amb gelatina. Ja us he parlat altres vegades d'aquesta gelatina de poma, que podeu trobar en botigues especialitzades. A continuació, prepararem les barres vermelles amb gelatina de poma.
![pastis diada pas6 pastis diada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/01/51/pastis-diada-pas6.jpeg)
Posem al foc tres o quatre grapats com aquest en un bol amb 1/5 part d'aigua fins que arrenqui el bull.
![pastis diada pas7 pastis diada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/01/78/pastis-diada-pas7.jpeg)
Utilitzaré colorant alimentari vermell.
![pastis diada pas8 pastis diada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/02/05/pastis-diada-pas8.jpeg)
Ens farà falta una safata que tingui una mica de vora. També ho podeu fer en una carmanyola.
![pastis diada pas9 pastis diada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/02/32/pastis-diada-pas9.jpeg)
Per a aquesta quantitat, n'hi posarem mitja culleradeta.
![pastis diada pas10 pastis diada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/02/59/pastis-diada-pas10.jpeg)
La gelatina arrenca el bull. Ja la podem parar.
![pastis diada pas11 pastis diada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/02/86/pastis-diada-pas11.jpeg)
Hi incorporem el colorant...
![pastis diada pas13 pastis diada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/03/40/pastis-diada-pas13.jpeg)
Quin color més sanguinolent, eh? jeje.
![pastis diada pas14 pastis diada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/03/67/pastis-diada-pas14.jpeg)
Ara, calent, ho aboquem dins la safata procurant que ens quedi un gruix considerable.
![pastis diada pas16 pastis diada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/04/21/pastis-diada-pas16.jpeg)
El paper de film evitarà que agafi olors.
![pastis diada pas17 pastis diada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/04/48/pastis-diada-pas17.jpeg)
EL PA DE PESSIC: Us recomano la lectura de la recepta del "pa de pessic" tradicional. Muntarem les clares i els rovells per separat.
![pastis diada pas18 pastis diada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/04/72/pastis-diada-pas18.jpeg)
Finalment, ho barrejarem tot amb la farina... amb molt de compte per que no s'abaxi.
![pastis diada pas19 pastis diada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/04/96/pastis-diada-pas19.jpeg)
He utilitzat un motlle de silicona quadrat per què m'anirà millor per donar-li la forma d'escut.
![pastis diada pas20 pastis diada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/05/20/pastis-diada-pas20.jpeg)
Aquesta silicona és fabulosa... no s'enganxa mai.
![pastis diada pas21 pastis diada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/05/44/pastis-diada-pas21.jpeg)
Ha quedat flonjo com jo volia.
![pastis diada pas22 pastis diada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/05/68/pastis-diada-pas22.jpeg)
Com que l'he fet el dia abans, el taparé amb un drap de cuina i el guardaré a la nevera.
![pastis diada pas23 pastis diada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/05/92/pastis-diada-pas23.jpeg)
EL PASTÍS DE LA DIADA: Ara ja tenim tots els ingredients apunt. Només ens queda fer el pastís pròpiament. Com sempre, preparem el bany del pastís amb una barreja d'almívar i brandi (80% i 20%).
![pastis diada pas24 pastis diada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/06/16/pastis-diada-pas24.jpeg)
Agafarem el pa de pessic i el retallarem donant-li la forma d'escut. És aconsellable treure la part dura (crosta) dels voltants i de dalt, deixant només la capa de sota que no es veu. Així us quedarà més maco. Vaja, que és com es fa a les pastisseries.
![pastis diada pas25 pastis diada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/06/40/pastis-diada-pas25.jpeg)
Els retalls de pa de pessic no els llenceu. Els podeu guardar a la nevera o congelar-los per a fer uns borratxos o un púding de poma.
![pastis diada pas26 pastis diada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/06/79/pastis-diada-pas26.jpeg)
Més o menys ja ho tenim.
![pastis diada pas27 pastis diada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/07/03/pastis-diada-pas27.jpeg)
Ara l'obrirem per la meitat.
![pastis diada pas28 pastis diada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/07/27/pastis-diada-pas28.jpeg)
Banyarem sense por la capa inferior del pastís.
![pastis diada pas29 pastis diada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/07/51/pastis-diada-pas29.jpeg)
A sobre hi posarem un pot de melmelada de préssec (prèviament treballada per donar-li més untuositat).
![pastis diada pas30 pastis diada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/07/75/pastis-diada-pas30.jpeg)
Que no arribi a les cantonades, per què si no després queda lleig.
![pastis diada pas31 pastis diada pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/07/99/pastis-diada-pas31.jpeg)
Podeu apurar però sense sobrepassar les cantonades.
![pastis diada pas32 pastis diada pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/08/23/pastis-diada-pas32.jpeg)
Cobrim amb l'altre capa de pa de pessic i tornem a banyar.
![pastis diada pas33 pastis diada pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/08/47/pastis-diada-pas33.jpeg)
Com que tenim la gema pastissera feta, la remenarem una mica...
![pastis diada pas34 pastis diada pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/08/71/pastis-diada-pas34.jpeg)
... i cobrirem el nostre pastís.
![pastis diada pas35 pastis diada pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/09/22/pastis-diada-pas35.jpeg)
Poc a poc i bona lletra. Veureu que cada cop us queda millor, encara que la pràctica també fa, clar.
![pastis diada pas36 pastis diada pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/09/46/pastis-diada-pas36.jpeg)
Intenteu que us quedi el millor possible.
![pastis diada pas37 pastis diada pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/09/70/pastis-diada-pas37.jpeg)
Mentre, anirem escalfant la nostre gelatina de poma.
![pastis diada pas38 pastis diada pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/09/94/pastis-diada-pas38.jpeg)
I quan estigui apunt banyarem el pastís.
![pastis diada pas39 pastis diada pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/10/18/pastis-diada-pas39.jpeg)
Amb un ganivet retallarem el sobrant de gelatina i el retirarem. En aquest moment s'hauria de posar l'ametlla crocant al voltant, però com que encara no la tenia feta la posarem després.
![pastis diada pas40 pastis diada pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/10/42/pastis-diada-pas40.jpeg)
Ja podem preparar un cartró amb una blonda de la mateixa mida.
![pastis diada pas41 pastis diada pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/10/66/pastis-diada-pas41.jpeg)
Col·locarem el pastís sobre una cartró amb blonda.
![pastis diada pas42 pastis diada pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/10/90/pastis-diada-pas42.jpeg)
Un cop tenim fet (o comprat el crocant)...
![pastis diada pas43 pastis diada pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/11/14/pastis-diada-pas43.jpeg)
... el posarem pel voltant del pastís intentant que s'enganxi a la part lateral i eliminant l'excés d'ametlla.
![pastis diada pas44 pastis diada pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/11/38/pastis-diada-pas44.jpeg)
Tornem a la gelatina vermella. Feu tires amb un ganivet fi.
![pastis diada pas45 pastis diada pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/11/65/pastis-diada-pas45.jpeg)
Com que en tindreu molta, podeu provar de treure alguna tira i familiaritzar-vos amb la seva textura.
![pastis diada pas46 pastis diada pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/11/92/pastis-diada-pas46.jpeg)
La millor manera de separar les tires és amb les mans. El ganivet pot malmetre les tires.
![pastis diada pas47 pastis diada pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/12/19/pastis-diada-pas47.jpeg)
Només ens queda col·locar les quatre barres.
![pastis diada pas48 pastis diada pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/12/43/pastis-diada-pas48.jpeg)
Heu de mesurar bé les distàncies.
![pastis diada pas49 pastis diada pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/12/67/pastis-diada-pas49.jpeg)
Podeu rectificar una mica però penseu que la gelatina vermella tacarà la base, per tant, procureu fer-ho bé a la primera.
![pastis diada pas50 pastis diada pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/12/91/pastis-diada-pas50.jpeg)
Doncs ja el tenim llest per reservar-lo a la nevera. Ha quedat maco, eh?... doncs ara feia uns 12 anys que no feia aquest pastís.
![pastis diada pas51 pastis diada pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/13/15/pastis-diada-pas51.jpeg)
I fins aquí aquesta elaborada recepta que podeu fer (ben planificada) en dos dies. El servirem amb una ampolla de cava ben fresqueta.
![pastis diada pas52 pastis diada pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/92/13/39/pastis-diada-pas52.jpeg)
Bon profit!