En qualsevol pastisseria no pot faltar... el Massini, un dels pastissos més venuts a Catalunya. Es consumeix molt pel dia de la mare... tot i que qualsevol pastís on hi sigui escrit un "Felicitats Mare", ja serveix. És un pastís molt complet, que agrada molt a tothom... perquè té nata, té trufa i gema cremada. Com sempre us dic, caldrà que el dia anterior feu la gema, el pa de pessic, l'almívar i la trufa i té la seva feina, sí, però ja veieu el resultat.

Ingredients

1 pa de pessic o tortada

gema pastissera  

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)

500 g de nata per muntar  

500 g de trufa clara per muntar  

sucre per cremar  

gelatina de poma  

100 g de cobertura de xocolata negra (per escriure)

Preparació
1.
pastis massini pas1

Com us he comentat... el dia abans haurem de fer la gema pastissera, l'almívar, la trufa clara i....

2.
pastis massini pas2

el pa de pessic o tortada.

3.
pastis massini pas3

Comencem doncs.

4.
pastis massini pas4

Com sempre, hem de retallar les capes del pastís. Us ho heu de prendre amb calma i fer-ho poc a poc, però és molt important que us quedi el més recte possible.

5.
pastis massini pas5

Tot i així, sense una serra de pastisseria, el més normal es que no us quedi del tot recte. Per tant, haurem de repelar una mica per deixar la capa de pa de pessic anivellada. En aquest cas, he tallat la part de dalt (que conservaré per a fer un Púding de poma)... i amb la resta, dues capes: la inferior i la superior.

6.
pastis massini pas7

Seguim retallant...

7.

Veieu com han de quedar les capes? Ben anivellades. Insisteixo en que és important per a l'estabilitat final del pastís.

8.
pastis massini pas10

Ens ha de quedar així, el pa de pessic.

9.
pastis massini pas11

... i tallat per la meitat, és clar.

10.
pastis massini pas12

Per a poder treballar el pastís i moure'l sense problemes, és imprescindible utilitzar una base de metall o vidre.

11.
pastis massini pas13

Acostumeu-vos a utilitzar la paletina per traslladar el pastís d'un lloc a un altre. El posem a sobre de la base.

12.
pastis massini pas14

Ja tenim preparat l'almívar.

13.
pastis massini pas15

Ara farem el sucre bany. En un bol posarem el 80% d'almívar...

14.
pastis massini pas16

i el 20% de brandi.

15.
pastis massini pas17

Remeneu-lo bé, ja que costa una mica de fusionar ambdós líquids.

16.

Tenim la gema feta també. La treballarem una mica perquè sigui més untable.

17.
pastis massini pas20

Col·loquem la capa superior...

18.
pastis massini pas21

i la banyem també.

19.
pastis massini pas22

Ara, li donarem a tot el pastís una capa de gema pastissera.

20.
pastis massini pas24

Poc a poc i bona lletra... i anem estenent la gema.

21.
pastis massini pas25

Per donar un bon acabat, hem de utilitzar la paletina de fora cap a dins... com es veu.

22.
pastis massini pas26

Així us quedaran les cantonades ben acabades. Tot és qüestió de fer-ne uns quants, clar.

23.

Ara tornem a separar les capes del pastís, amb molt de compte... i amb la paletina.

24.
pastis massini pas28

Per una banda ens quedarà la capa inferior...

25.
pastis massini pas29

Ara, haurem de muntar la nata i la trufa, així que podeu reservar el pastís a la nevera.

26.
pastis massini pas30

Abans de res, preparem les mànegues pastisseres. Jo utilitzo aquestes d'usar i llençar. No són gaire ecològiques, ho reconec, però són molt pràctiques. Tota la vida he utilitzat mànegues de tela reutilitzables.

27.
28.
pastis massini pas32

Tenim la trufa clara que haurem preparat el dia anterior. La posem en un bol per muntar.

29.
pastis massini pas33
30.
pastis massini pas34

Amb un turmix, unes barnilles i una mica de paciència, muntarem la trufa clara.

31.
pastis massini pas35

Fins que tingui la textura de nata... i una certa consistència.

32.
33.
pastis massini pas37

Posem el sucre...

34.
pastis massini pas38

i la muntem...

35.
36.
pastis massini pas40

Traiem la base inferior del pastís i li apliquem una primera capa de trufa clara.

37.
pastis massini pas41

Procureu aplicar la mateixa quantitat de trufa a tot arreu.

38.
pastis massini pas42

Amb la paletina feu arribar la clara fins just la cantonada del pastís.

39.
pastis massini pas43

Procurem que no sobresurti ni en falti.

40.
pastis massini pas44

Ara fem el mateix amb la nata. No té importància si el cornet és estriat o no.

41.
pastis massini pas45

Com abans, procureu arribar fins al límit del pastís.

42.
pastis massini pas46

Amb la paletina ho ajustem.

43.
pastis massini pas47

Immediatament, i amb molta cura, col·locarem la capa superior del pastís.

44.
pastis massini pas48

Ajudeu-vos de la paletina si cal, però intenteu ajustar bé les dues capes de pa de pessic.

45.
pastis massini pas49

Ara, amb la paletina, allisarem les cantonades del pastís... i quedaran ben marcades totes les capes.

46.
pastis massini pas50

Molt bé, ja ho tenim això. Ara podem reservar el pastís a la nevera.

47.
pastis massini pas51

Escalfarem una mica de gelatina de poma per fer-la líquida.

48.
pastis massini pas52

Trobareu fàcilment on comprar aquesta gelatina.

49.
pastis massini pas53

Mentre s'escalfa, feu un cornet de paper... i talleu la punta amb unes tisores.

50.
pastis massini pas54

De manera que pràcticament es pugui escriure. Ens servirà per a decorar les roses de nata.

51.
pastis massini pas55

La gelatina ja està desfeta... ara la deixarem entebeir una mica, que no sigui massa calenta.

52.
pastis massini pas56

Mentre, posem la pala de cremar a escalfar.

53.
pastis massini pas57

Tirem una bona capa de sucre per sobre del pastís...

54.
pastis massini pas58

i, amb molta cura, comencem a cremar. Engegueu l'extractor de la cuina!

55.
pastis massini pas59

Poc a poc i procurant no deixar caure tot el pes de la planxa sobre el pastís.

56.
pastis massini pas60

Quina fumera, eh?

57.
pastis massini pas61

Perfecte, ja està cremat.

58.
pastis massini pas62

Immediatament, pintarem el cremat amb la gelatina de poma.

59.
pastis massini pas63

Ara és convenient posar el pastís al congelador durant uns 20 minuts, ja que hem aplicat calor i la nata i la trufa se'n poden ressentir una mica.

60.
pastis massini pas64

Traiem el pastís del congelador i el col·loquem (amb l'ajuda de la paletina) a sobre d'un cartró i blonda.

61.
pastis massini pas65

Decorem el pastís amb unes roses de nata.

62.
pastis massini pas66

i una mica de trufa clara...

63.
pastis massini pas67

Rematarem la feina amb un puntet de gema pastissera.

64.
pastis massini pas68

I ja gairebé el tenim. La decoració la podeu fer al vostre gust.

65.
pastis massini pas69

Ara, reserveu-lo al congelador fins a l'hora de consumir-lo.

66.
pastis massini pas70

Però, que li falta a aquest pastís?

67.
pastis massini pas72

Efectivament, escriure'l, no?

68.
pastis massini pas73

Fem un nou cornet de paper i l'omplim amb una mica de cobertura negra desfeta.

69.
pastis massini pas74

I ara... escrivim la nostra dedicatòria. Podeu provar d'escriure al taulell o en un paper prèviament.

70.
pastis massini pas75

Jo és que tinc una certa pràctica... és clar. Faig ràbia, oi?... ho sento.

71.

Per molts anys, Nil!

72.
pastis massini pas77

I ara sí que està acabat.

73.
pastis massini pas78

I és clar, l'espelma que no falti!

74.
pastis massini pas79

Tallem un tall, vinga.

75.
pastis massini pas80

No està bé que ho digui jo... però està bo de collons aquest pastís. És una bona combinació.

76.
pastis massini pas81

Eps, el cava ben fred, que no falti!

77.
pastis massini pas82

Espero que no tingueu massa gana mentre veieu aquestes fotos.

78.
pastis massini pas83

Bon Profit!