De nou, una recepta de pastisseria. Paciència que és una mica llarga. Ara veurem com fer un pastís de nata a partir d'un pa de pessic de color rosa fosc. El farciment, serà una barreja de melmelada de maduixa i nata, que ens donarà una tonalitat rosa més clara que el pa de pessic. Ho cobrirem de nata i amb això obtindrem tres capes visualment molt diferenciades. El pastís, el decorarem amb roses de nata, boles de xocolata i uns cors vermells de sucre. Com a colofó, escriurem el pastís amb cobertura de xocolata i li posarem uns arcs de cobertura negra que aportaran volum extra al pastís.

Ingredients

1 pa de pessic  

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)  

500 ml de nata per muntar

80-100 g de sucre  

colorant alimentari vermell  

fideus de xocolata

cobertura de xocolata negra  

figures decoratives de sucre (cors, boles, etc...)

Preparació
1.
pastis nata farcit maduixa pas1

Com que ja us he explicat moltes vegades com fer el pa de pessic o tortada, avui, permeteu-me que us recomani la lectura prèvia de la recepta Tortada (pa de pessic amb emulsionant), o també la recepta del clàssic Pa de pessic tradicional. La primera, usada en pastisseries, i la segona més casolana. No es que estigui una més bona que l'altre. Senzillament són elaboracions diferents.

2.
pastis nata farcit maduixa pas2

Quan esteu muntant la tortada o els ous pel pa de pessic, afegirem una mica de colorant vermell. Podeu fer servir el típic tub que venen a tots els supermercats...

3.
pastis nata farcit maduixa pas3

o un colorant vermell alimentari específic de pastisseria. El resultat serà el mateix.

4.
pastis nata farcit maduixa pas4

Si feu servir el colorant en pols, poseu-ne poc. No us passeu.

 

5.
pastis nata farcit maduixa pas5

Penseu que el color del pa de pessic un cop cuit pujarà força de to.

6.
7.
pastis nata farcit maduixa pas7

Ara escudillem el motlle. Podeu fer servir motlles de silicona o el clàssic metàl·lic, això sí, untat amb mantega i farina per evitar que s'enganxi.

8.
pastis nata farcit maduixa pas9

El deixarem coure entre 30-35 minuts a uns 190-200 graus amb ventilació. Comproveu que sigui ben cuit de dins amb una barnilla de ferro. Si surt neta, està cuit.

9.
pastis nata farcit maduixa pas10

Abans no es refredi, i si voleu, podeu col·locar una base més o menys plana al damunt.

10.
pastis nata farcit maduixa pas12

Seguidament li donarem la volta.

11.
pastis nata farcit maduixa pas13

I el deixarem en aquesta posició fins que sigui ben fred.

12.
pastis nata farcit maduixa pas14

D'aquesta manera assegurarem que la superfície del pa de pessic quedi plana i no boteruda. En altres ocasions aquest pas no ens interessarà.

13.
pastis nata farcit maduixa pas15

Un cop fred, desemmotllem amb cura el pa de pessic.

14.
pastis nata farcit maduixa pas16

Està perfecte. De fet, a mi m'agrada deixar-lo reposar 24 hores a la nevera, dins una bossa de plàstic. D'aquesta manera la textura queda més ferma i és més fàcil de manipular. En qualsevol cas, es pot coure i acabar el pastís el mateix dia, com he fet avui.

15.
pastis nata farcit maduixa pas17

Important, ha d'estar completament fred.

16.
pastis nata farcit maduixa pas18

El primer que farem, com sempre, és retallar la part exterior del pa de pessic.

17.
pastis nata farcit maduixa pas19

La capa superior primer...

18.
pastis nata farcit maduixa pas20

i, a poc a poc, la capa lateral. La part inferior no cal tocar-la. Per últim, talleu el pa de pessic per la meitat horitzontal i reserveu-lo.

19.
pastis nata farcit maduixa pas21

Ara prepararem el que se'n diu "sucre bany" o barreja d'almívar amb brandi. Jo faig 80% almívar + 20% brandi. És poca quantitat pels nens i aportarà un gran aroma. Si no voleu afegir licor, pinteu-ho només amb almíbar o amb llet.

20.
pastis nata farcit maduixa pas22

Barregem bé el sucre bany.

21.
pastis nata farcit maduixa pas23

Col·locarem la capa inferior del pa de pessic sobre una base resistent: una tapa plana o la base d'un motlle metàl·lic. D'aquesta manera el podrem manipular sense problemes. Pintem amb sucre bany.

22.
pastis nata farcit maduixa pas24

A continuació, en un cassó, barrejarem melmelada de maduixa i nata muntada.

23.
pastis nata farcit maduixa pas25

En paral·lel, muntem la nata.

24.
pastis nata farcit maduixa pas26

Pesem el sucre. Podeu posar-ne més o menys, com us agradi.

25.
pastis nata farcit maduixa pas27

I quan la nata estigui gairebé muntada, hi afegirem el sucre.

26.
pastis nata farcit maduixa pas28

Ja la tenim.

27.
pastis nata farcit maduixa pas29

Barregem una part de la nata amb la melmelada.

28.
pastis nata farcit maduixa pas30

Quins colors, eh?

29.
pastis nata farcit maduixa pas31

Aquesta barreja serà el farciment del pastís.

30.
pastis nata farcit maduixa pas32

Escampeu-lo bé sense arribar del tot als extrems.

31.
pastis nata farcit maduixa pas33

A continuació, hi col·locarem a sobre la capa superior del pastís.

32.
pastis nata farcit maduixa pas35

I la pintem amb sucre bany també.

33.
pastis nata farcit maduixa pas36

Poc a poc i paciència. Però compte que si fa calor la nata se us pot abaixar.

34.
pastis nata farcit maduixa pas37

Aneu fent al vostre ritme.

35.
pastis nata farcit maduixa pas38

Cobriu també els laterals. Que com ho faig? amb la mà esquerra plana subjecto el pastís gràcies a la base que hi hem posat a sota i amb la ma dreta, fent ús de la paletina, aplico la nata. Com que necessito totes dues mans no he pogut fer fotos, però en alguna recepta us ho mostraré. Això sí, no foteu invents si no ho teniu clar, eh? No sigui que us caigui a terra el pastís!

36.
pastis nata farcit maduixa pas39

Decorarem els laterals amb uns fideus de xocolata, però també ho podeu fer amb ametlla crocant.

37.
pastis nata farcit maduixa pas40

Apliqueu la quantitat desitjada.

 

38.
pastis nata farcit maduixa pas41

A continuació, omplirem una mànega pastissera amb un cornet estrellat.

39.
pastis nata farcit maduixa pas42

I farem unes roses de nata sobre el pastís.

40.
pastis nata farcit maduixa pas43

Per acabar, hi posarem uns cors de sucre vermells i...

41.
pastis nata farcit maduixa pas44

unes boles de xocolata. O el que trobeu al super. Tonteries d'aquestes que agraden als nens. Això sí, tampoc cal arribeu fins al punt de fer un pastís "hortera", eh?

42.
pastis nata farcit maduixa pas45

Què ens queda? Congelar-lo. Feu-me cas. És la millor manera de reservar un pastís de nata. Només l'haureu de treure del congelador una hora abans de servir-lo i deixar-lo a la nevera.

43.
pastis nata farcit maduixa pas46

Un cop congelat, i amb l'ajuda de la paletina...

44.
pastis nata farcit maduixa pas47

us serà molt fàcil retirar la base que em fet servir. El pastís, congelat, es podrà manipular sense problemes.

45.
pastis nata farcit maduixa pas48

Col·loqueu-lo sobre un cartró amb blonda i a la nevera.

46.
pastis nata farcit maduixa pas49

Acabarem de preparar una decoració extra feta amb cobertura de xocolata.

47.
pastis nata farcit maduixa pas50

Partiu-lo en trossos.

48.
pastis nata farcit maduixa pas51

Poseu-ho al bany maria.

49.
pastis nata farcit maduixa pas52

Avui us ensenyaré un petit truc, si és que se li pot dir truc. Retalleu la meitat d'un full dinA4.

50.
pastis nata farcit maduixa pas53

Sobre un aro...

51.
pastis nata farcit maduixa pas54

col·loqueu una petita pilota, globus o objecte rodó.

52.
pastis nata farcit maduixa pas55

La forma de la pilota ens garantirà uns arcs de xocolata molt interessants.

53.
pastis nata farcit maduixa pas56

Fins que sigui completament desfeta. Ara deixeu-la atemperar fora del bany maria. Per anar bé, la cobertura ha d'estar a la mateixa temperatura que el cos humà. La manera que tenen els pastissers de comprovar-ho és provocant el contacte de la cobertura amb el llavi inferior, que és una part del cos humà molt sensible a la temperatura. Si la noteu més aviat freda, significarà que està al punt. Si la noteu calenta haureu d'esperar. La diferencia de tractar-la freda o calenta és la qualitat visual que tindrà. Si és freda brillarà i serà atractiva a la vista. Si és calenta, quedarà mate i amb vetes blanques, molt lletja.

54.
pastis nata farcit maduixa pas57

Amb la cobertura atemperada, posarem una bona quantitat sobre el full que hem retallat.

55.
pastis nata farcit maduixa pas58

Procureu no arribar als extrems.

56.
pastis nata farcit maduixa pas59

Seguidament feu moviments amb el full per a repartir correctament la cobertura i evitar marques i bombolles.

57.
pastis nata farcit maduixa pas60

Deixeu-la refredar. Poseu el full dins la nevera durant una estona.

58.
pastis nata farcit maduixa pas61

Controleu el punt de quallat de la cobertura amb el dit. Quan sigui dura però elàstica la traurem i farem uns talls amb un ganivet. Podeu fer les formes que volgueu.

59.
pastis nata farcit maduixa pas62

A continuació, col·loqueu el full sobre la pilota.

 

60.
pastis nata farcit maduixa pas63

Amb una mica de celo, assegureu-vos que no es mogui el paper.

61.
pastis nata farcit maduixa pas64

Perfecte. A la nevera fins que qualli totalment.

62.
pastis nata farcit maduixa pas65

Si no voleu fer servir els invents de la pilota, podeu fer arcs més petits enroscant el propi full sobre sí mateix i assegurant-lo també amb celo.

63.
pastis nata farcit maduixa pas66

Un cop quallada la cobertura podreu retirar el paper.

64.
pastis nata farcit maduixa pas67

Manipuleu amb les mans el mínim temps possible la xocolata. Ja sabeu que la mateixa escalfor del nostre cos pot fondre la xocolata.

65.
66.
pastis nata farcit maduixa pas69

Amb unes tisores tallarem la punta, ben fina.

67.
pastis nata farcit maduixa pas70

I apa, a escriure.

68.
pastis nata farcit maduixa pas71

Aquí no us vull enganyar. Això d'escriure amb xocolata és més complicat del que sembla i necessitareu una mica de pràctica. Per això, us recomano que abans d'escriure directament al pastís, feu proves sobre paper. En aquest exemple, he escrit felicitats en un paper i he unit totes les lletres amb una tira que faci de base. A més, he procurat acabar-ho amb tres punxes. I per què? efectivament, per poder clavar-ho al pastís, ho veureu més abaix.

69.
pastis nata farcit maduixa pas72

Doncs això, divertiu-vos una estona fent dibuixos amb xocolata.

 

70.
pastis nata farcit maduixa pas73

A poc a poc anireu controlant millor el cornet.

71.
pastis nata farcit maduixa pas74

I si us sobre xocolata al cornet, és probable que per casa hi hagi algun nen desitjós d'obrir la boca i treure la llengua, com ha fet el meu fill Nil. Un apassionat de la xocolata, com tots els nens, vaja.

72.
pastis nata farcit maduixa pas75

Quan ho tingueu clar, ja podreu escriure directament el pastís.

73.
pastis nata farcit maduixa pas76

I finalment, decorar-lo amb els arcs de xocolata que ens hem currat.

74.
pastis nata farcit maduixa pas77

Tsch... queda maco o no?

75.
pastis nata farcit maduixa pas78

Li dona molt de volum i als nens això els encanta.

76.
pastis nata farcit maduixa pas79

Doncs poc més que reservar el pastís a la nevera fins el moment de servir-lo a taula, amb el cava, és clar.

77.
pastis nata farcit maduixa pas80

El tallem i veiem com ha quedat?

78.
pastis nata farcit maduixa pas81

... vaaaa, que ja sé que sou tafaners. Doncs aquí es poden veure les diferents capes.

79.
pastis nata farcit maduixa pas82

Si sou uns "cuida-conchas", que diuen en castellà, podeu escriure el nom de cada nen a la festa d'aniversari. Com us comentava abans, podeu escriure els noms en un paper procurant que totes les lletres quedin unides per la part inferior i així poder-ho clavar al pastís. Si ho feu així, procureu que les lletres tinguin un gruix mínim o se us trencarà tot.

80.
pastis nata farcit maduixa pas83

Sempre els agrada veure el seu nom escrit amb xocolata. Se'ls il·luminen els ulls!

81.
pastis nata farcit maduixa pas84

I què no faríem els pares pels nostres nens, eh?

82.
pastis nata farcit maduixa pas85

I poc més, una feinada, no us diré que no.

83.
pastis nata farcit maduixa pas86

Però sempre val la pena.

84.
pastis nata farcit maduixa pas87

Bon profit!

85.I PER BEURE...
pastis nata farcit maduixa pas88