Feia temps que tenia ganes de fer un pastís de poma... d'aquells que et serveixen amb una bola de gelat, amb una mica de nata... xocolata o el que més ens agradi. No estic parlant de la coneguda Tatín ni del no tan conegut Púding de poma, sinó d'un pastís de crema amb poma. És fàcil de fer, només us caldrà preparar una crema pastissera prèviament... i la resta és bufar i fer ampolles. És un pastís d'aquells de "mitja tarda" que dic jo... però no dura més de dues "mitges tardes", tampoc. Està molt bo. És clar, res a veure amb la versió industrial.
1 kg de crema pastissera
1 planxa/full de pasta brisa (quebrada)
3 pomes Golden
gelatina de poma de pastisseria per pintar
1 xarrup de vi dolç Pedro Ximénez
1 ou batut
sucre
![pastis poma pas1 pastis poma pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/58/66/pastis-poma-pas1.jpeg)
Primer de tot prepararem la nostra crema pastissera.
![pastis poma pas2 pastis poma pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/59/08/pastis-poma-pas2.jpeg)
Com sempre, barregem els ingredients degudament...
![pastis poma pas3 pastis poma pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/59/50/pastis-poma-pas3.jpeg)
... i la deixem coure fins que la pala de fusta s'aguanti sola. Deixar refredar.
![pastis poma pas4 pastis poma pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/59/92/pastis-poma-pas4.jpeg)
Us recomano la lectura de la recepta crema pastissera.
![pastis poma pas5 pastis poma pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/60/61/pastis-poma-pas5.jpeg)
Utilitzarem un motlle metàl·lic rodó i força pla, però si en teniu de silicona, millor.
![pastis poma pas6 pastis poma pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/61/03/pastis-poma-pas6.jpeg)
Cobrirem el motlle amb una capa de pasta brisa/quebrada. La podeu fer vosaltres o comprar-la a qualsevol supermercat, que ara hi venen tota mena de masses preparades.
![pastis poma pas7 pastis poma pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/61/45/pastis-poma-pas7.jpeg)
Retallem la massa sobrant.
![pastis poma pas9 pastis poma pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/62/29/pastis-poma-pas9.jpeg)
Ara prepararem el farciment d'aquest pastís...
![pastis poma pas10 pastis poma pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/62/71/pastis-poma-pas10.jpeg)
... tot afegint una copeta de Pedro Ximénez a la nostra crema pastissera (ja freda).
![pastis poma pas11 pastis poma pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/63/55/pastis-poma-pas11.jpeg)
Barregeu-la bé amb un batedor. Aquest vi dolç li aportarà un regustet molt agradable.
![pastis poma pas12 pastis poma pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/63/97/pastis-poma-pas12.jpeg)
Omplim el motlle amb la crema.
![pastis poma pas14 pastis poma pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/64/81/pastis-poma-pas14.jpeg)
Ara pelarem les pomes. Primer els hi traurem el cor.
![pastis poma pas15 pastis poma pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/65/23/pastis-poma-pas15.jpeg)
I en farem talls en forma de mitja lluna i tots del mateix gruix.
![pastis poma pas17 pastis poma pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/66/19/pastis-poma-pas17.jpeg)
Es tracta de muntar cada trosset de poma sobre l'anterior fins que us quedi així de bonic.
![pastis poma pas18 pastis poma pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/66/73/pastis-poma-pas18.jpeg)
Finalment, l'interior de la rotllana el podeu acabar en forma de flor.
![pastis poma pas19 pastis poma pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/67/18/pastis-poma-pas19.jpeg)
Bateu un ou.
![pastis poma pas20 pastis poma pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/67/66/pastis-poma-pas20.jpeg)
I pinteu la poma de forma generosa.
![pastis poma pas21 pastis poma pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/68/08/pastis-poma-pas21.jpeg)
Finalment, tirarem una mica de sucre per sobre.
![pastis poma pas22 pastis poma pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/68/50/pastis-poma-pas22.jpeg)
Aquest sucre després es fondrà i li aportarà un toc dolç a la poma.
![pastis poma pas23 pastis poma pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/68/92/pastis-poma-pas23.jpeg)
Enforneu el pastís de poma a 180-190 graus durant uns 45 minuts.
![pastis poma pas24 pastis poma pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/69/34/pastis-poma-pas24.jpeg)
Vigileu-lo bé i punxeu-lo amb una punxa de ferro per a comprovar si l'interior està cuit o no.
![pastis poma pas25 pastis poma pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/69/76/pastis-poma-pas25.jpeg)
Deixeu-lo refredar una estona.
![pastis poma pas26 pastis poma pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/70/18/pastis-poma-pas26.jpeg)
Quins colorets, eh?
![pastis poma pas27 pastis poma pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/70/60/pastis-poma-pas27.jpeg)
Abans que estigui del tot fred, l'emplatarem. Jo ho faig com si es tractés d'una truita i utilitzo la tapa d'una cassola.
![pastis poma pas28 pastis poma pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/71/02/pastis-poma-pas28.jpeg)
Ja li hem donat la volta. Ara, a sobre, que és la part inferior, li posarem un cartó amb blonda.
![pastis poma pas29 pastis poma pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/71/44/pastis-poma-pas29.jpeg)
Alehop!... mitja volta més i ja tenim el nostre pastís de poma.
![pastis poma pas30 pastis poma pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/71/86/pastis-poma-pas30.jpeg)
Deixeu-lo refredar completament.
![pastis poma pas32 pastis poma pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/72/70/pastis-poma-pas32.jpeg)
Aquesta gelatina de poma, a part de brillantor, li aportarà un gustet molt característic a poma que considero "vital" per a presentar aquesta recepta. Un pastís de poma sense gelatina no és un pastís de poma.
![pastis poma pas33 pastis poma pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/73/12/pastis-poma-pas33.jpeg)
És gelatina de pastisseria.
![pastis poma pas34 pastis poma pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/73/54/pastis-poma-pas34.jpeg)
S'ha d'escalfar i deixar refredar fins al punt que estigui freda però no quallada.
![pastis poma pas35 pastis poma pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/73/96/pastis-poma-pas35.jpeg)
Si està una mica calenta tampoc passa res, ja que es tracta d'un producte cuit. No podríeu pintar un gelat per exemple. Per això seria millor un nappage o gelatina en fred.
![pastis poma pas36 pastis poma pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/74/38/pastis-poma-pas36.jpeg)
Pintem el pastís amb abundant gelatina.
![pastis poma pas37 pastis poma pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/74/80/pastis-poma-pas37.jpeg)
De fet, jo el pinto, el deixo una estona i, un cop quallada la gelatina del pastís, el torno a pintar per donar-li una segona capa i garantir un gruix ben maco.
![pastis poma pas38 pastis poma pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/75/22/pastis-poma-pas38.jpeg)
I ja la tenim.
![pastis poma pas39 pastis poma pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/75/64/pastis-poma-pas39.jpeg)
A què us menjaríeu un trosset, ara?
![pastis poma pas41 pastis poma pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/76/48/pastis-poma-pas41.jpeg)
Podeu servir-la amb una bola de gelat, nata, xocolata, una crema anglesa, etc.
![pastis poma pas42 pastis poma pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/76/90/pastis-poma-pas42.jpeg)
Acompanyeu-la amb una copeta del mateix Pedro Ximénez.
![pastis poma pas43 pastis poma pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/77/32/pastis-poma-pas43.jpeg)
Fuas... ja sé que em repeteixo i em recreo... però és que aquestes fotos s'han de veure.
![pastis poma pas44 pastis poma pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/77/74/pastis-poma-pas44.jpeg)
El que us deia: amb una mica de xocolata.
![pastis poma pas45 pastis poma pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/78/16/pastis-poma-pas45.jpeg)
Bon profit!