Una recepta fàcil de fer i molt adient per èpoques de calor. Jo recomano servir el pastís fred i la crema tèbia. Aquest pastís es pot fer amb pa de motlle, però com veureu, jo us proposaré fer-lo amb planxes de pa de pessic. Les planxes li donaran un puntet dolç que lliga molt bé amb el salmó fumat. No cal dir que com més bona sigui la qualitat del salmó, més bo estarà aquest plat. Respecte al formatge per untar, ja sabeu que n'hi ha de molts tipus i, per tant, podeu escollir el que més us agradi, tot i que el brie que utilitzo és molt encertat. Finalment, la crema d'espinacs (frescos o congelats) farà que aquest plat sigui un entrant formidable.
Salmó fumat
1 planxa de pa de pessic
formatge per untar
anet en pols o julivert en pols
oli d'oliva
Per a la crema d'espinacs:
300 g espinacs
200 g llet evaporada
1 ceba mitjana trinxada
sal
Variants:
Podeu fer servir pa de motlle en comptes de planxes de pa de pessic
![pastis salmo crema despinacs pas1 pastis salmo crema despinacs pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/47/47/pastis-salmo-crema-despinacs-pas1.jpeg)
Us recomano fer prèviament la planxa de pa de pessic, fins i tot, la podeu fer el dia anterior i conservar-la a la nevera tapada amb un drap.
![pastis salmo crema despinacs pas2 pastis salmo crema despinacs pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/47/74/pastis-salmo-crema-despinacs-pas2.jpeg)
Un cop preparada la planxa, el primer que fareu és la crema d'espinacs. Poseu a bullir els espinacs i reserveu-los.
![pastis salmo crema despinacs pas3 pastis salmo crema despinacs pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/48/01/pastis-salmo-crema-despinacs-pas3.jpeg)
Trinxeu una ceba vermella (mitjana-petita).
![pastis salmo crema despinacs pas4 pastis salmo crema despinacs pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/48/28/pastis-salmo-crema-despinacs-pas4.jpeg)
Poseu-la a enrossir en un cassó amb una mica d'oli d'oliva.
![pastis salmo crema despinacs pas5 pastis salmo crema despinacs pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/48/55/pastis-salmo-crema-despinacs-pas5.jpeg)
Quan la ceba tingui color, afegiu-hi els espinacs ben escorreguts.
![pastis salmo crema despinacs pas6 pastis salmo crema despinacs pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/48/82/pastis-salmo-crema-despinacs-pas6.jpeg)
Un puntet de sal.
![pastis salmo crema despinacs pas7 pastis salmo crema despinacs pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/49/09/pastis-salmo-crema-despinacs-pas7.jpeg)
I deixeu que tot plegat es faci uns pocs minutets, remenant de tant en tant per evitar que es cremi.
![pastis salmo crema despinacs pas8 pastis salmo crema despinacs pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/49/36/pastis-salmo-crema-despinacs-pas8.jpeg)
Afegiu-hi la llet evaporada. També ho podeu fer amb nata per cuinar.
![pastis salmo crema despinacs pas9 pastis salmo crema despinacs pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/49/63/pastis-salmo-crema-despinacs-pas9.jpeg)
Remeneu-ho una mica i deixeu que arrenqui el bull i redueixi uns instants.
![pastis salmo crema despinacs pas10 pastis salmo crema despinacs pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/49/90/pastis-salmo-crema-despinacs-pas10.jpeg)
Passeu-ho tot a un pot per triturar.
![pastis salmo crema despinacs pas11 pastis salmo crema despinacs pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/50/17/pastis-salmo-crema-despinacs-pas11.jpeg)
I tritureu-ho amb una batedora elèctrica.
![pastis salmo crema despinacs pas12 pastis salmo crema despinacs pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/50/44/pastis-salmo-crema-despinacs-pas12.jpeg)
Torneu-ho a passar al cassó i deixeu que arrenqui de nou el bull. Corregiu de sal, apagueu el foc i reserveu-ho.
![pastis salmo crema despinacs pas13 pastis salmo crema despinacs pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/50/71/pastis-salmo-crema-despinacs-pas13.jpeg)
Ara, que ja tenim la crema feta, anem a fer pastís. Retalleu els laterals de la planxa.
![pastis salmo crema despinacs pas15 pastis salmo crema despinacs pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/51/25/pastis-salmo-crema-despinacs-pas15.jpeg)
Jo faig servir crema per untar de formatge Brie, però escolliu vosaltres el formatge.
![pastis salmo crema despinacs pas16 pastis salmo crema despinacs pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/51/52/pastis-salmo-crema-despinacs-pas16.jpeg)
Poseu una fina capa de formatge sobre les dues capes de planxa.
![pastis salmo crema despinacs pas17 pastis salmo crema despinacs pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/51/79/pastis-salmo-crema-despinacs-pas17.jpeg)
Ara, poseu-hi el salmó fumat per sobre del formatge.
![pastis salmo crema despinacs pas18 pastis salmo crema despinacs pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/52/06/pastis-salmo-crema-despinacs-pas18.jpeg)
Procureu que els trossos encaixin amb la forma de la planxa. Retalleu-los si cal.
![pastis salmo crema despinacs pas19 pastis salmo crema despinacs pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/52/33/pastis-salmo-crema-despinacs-pas19.jpeg)
Un cop fet la capa inferior ja podeu posar la capa superior a sobre. Es poden posar uns punts de formatge entre capes per enganxar-les.
![pastis salmo crema despinacs pas20 pastis salmo crema despinacs pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/52/60/pastis-salmo-crema-despinacs-pas20.jpeg)
Un cop posat tot el salmó, amb compte, talleu les porcions del pastís. També es pot servir en una sola peça a taula. Com us vingui millor.
![pastis salmo crema despinacs pas21 pastis salmo crema despinacs pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/52/87/pastis-salmo-crema-despinacs-pas21.jpeg)
Prepareu un pinzell amb una mica d'oli d'oliva verge extra.
![pastis salmo crema despinacs pas22 pastis salmo crema despinacs pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/53/14/pastis-salmo-crema-despinacs-pas22.jpeg)
Pinteu el salmó.
![pastis salmo crema despinacs pas23 pastis salmo crema despinacs pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/53/41/pastis-salmo-crema-despinacs-pas23.jpeg)
Podeu decorar el salmó amb una mica de julivert o anet.
![pastis salmo crema despinacs pas24 pastis salmo crema despinacs pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/53/68/pastis-salmo-crema-despinacs-pas24.jpeg)
Ja ho tenim.
![pastis salmo crema despinacs pas25 pastis salmo crema despinacs pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/53/95/pastis-salmo-crema-despinacs-pas25.jpeg)
Escalfeu lleugerament la crema d'espinacs.
![pastis salmo crema despinacs pas26 pastis salmo crema despinacs pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/54/22/pastis-salmo-crema-despinacs-pas26.jpeg)
Feu una base amb la crema.
![pastis salmo crema despinacs pas27 pastis salmo crema despinacs pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/54/49/pastis-salmo-crema-despinacs-pas27.jpeg)
A sobre, col·loqueu-hi el pastís de salmó.
![pastis salmo crema despinacs pas28 pastis salmo crema despinacs pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/54/76/pastis-salmo-crema-despinacs-pas28.jpeg)
I ja el podeu servir. Que vagi de gust!
![pastis salmo crema despinacs pas29 pastis salmo crema despinacs pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/55/03/pastis-salmo-crema-despinacs-pas29.jpeg)