D'una banda, em feia ràbia haver de fer un pastís sencer de fondant. Sí, sí, ja sé que queda molt maco, però amb tant de sucre allò no hi ha qui s'ho foti. D'una altra banda, tenia clar que un pastís tradicional resultaria molt més bo al paladar, però dibuixar un Spiderman de xocolata al capdamunt no tindria el mateix impacte visual que té el fondant. I és que amb el fondant, ens agradi o no, trobem una textura modelable molt interessant que ens permet fer volar la nostra imaginació. Això és innegable. Però permeteu-me aclarir, també, que saber treballar el sucre no és sinònim de mestre pastisser. El fet de saber esculpir el fondant, en el fons, equival a la mateixa habilitat i talent demostrats amb altres materials modelables com la plastilina. La pastisseria de veritat, l'autèntica vull dir, va molt però molt més enllà del que aquest petit món del sucre representa, que jo classificaria com a una branca més de l'art pastisser, com ho pot ser la confiteria, la bomboneria, la brioixeria o la rebosteria.

Llavors, estem davant d'un artista o d'un pastisser? Un mestre pastisser podria ser considerat un artista de la decoració amb sucre, però aquesta afirmació no funciona a l'inrevés. I aquí, precisament, és on rau la diferència i on es malinterpreta el concepte de "pastisseria creativa", com si la pastisseria de sempre no ho hagués estat mai creativa.

Ingredients

1 pa de pessic  

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)  

fideus de xocolata

cobertura de xocolata negra

1 pot de melmelada de préssec

  

Per a la trufa clara per muntar:

500 ml de nata per muntar

35 g de cobertura de xocolata negra  

80-100 g de sucre  

  

Per a la figura de Spiderman:  

1 pa de pessic petit

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)

melmelada de préssec  

100 g de fondant color vermell  

50 g de fondant color blanc  

50 g de fondant color negre

  

Variants:

- Podeu farcir el pastís amb altres melmelades o confitures

- Podeu banyar el pastís directament amb llet enlloc de sucre bany

Preparació
1.
pastis trufa clara spiderman pas1

Us ho he explicat moltes vegades, però avui ho tornarem a fer. Un cop tenim el pa de pessic cuit i fred li haurem de treure la crosta o part més fosca. És una qüestió d'estètica i una pràctica molt habitual a les pastisseries professionals.

2.
pastis trufa clara spiderman pas2

Amb compte, traurem la part superior.

3.
4.
pastis trufa clara spiderman pas4

També repelarem les cantonades.

5.
pastis trufa clara spiderman pas5

Aquests retalls els podeu aprofitar per fer púdíng, tarta tatín, tiramisú, etc. La part inferior del pastís no cal tocar-la.

6.
pastis trufa clara spiderman pas6

També aprofitarem per a dividir el pastís horitzontalment en dues capes.

7.
8.
pastis trufa clara spiderman pas9

Ara prepararem el que se'n diu "sucre bany" o barreja d'almívar amb brandi. Jo faig 80% almívar + 20% brandi. És poca quantitat pels nens i aportarà un gran aroma. Si no voleu afegir licor, pinteu-ho només amb almívar o amb llet.

9.
pastis trufa clara spiderman pas12

Barregem bé el sucre bany.

10.
pastis trufa clara spiderman pas14

Reservem el pastís i anem a muntar la trufa clara. Aquesta trufa l'haurem preparat el dia anterior i haurà reposat una nit a la nevera.

11.
pastis trufa clara spiderman pas15

Quan li falti poc per acabar de muntar, hi afegirem el sucre.

12.
pastis trufa clara spiderman pas16

Un cop muntada, barrejarem una mica de trufa clara amb la melmelada.

13.
pastis trufa clara spiderman pas17

Quins colors, eh?

14.
pastis trufa clara spiderman pas18

I aquesta barreja serà la que posarem com a farciment sobre el pastís.

15.
pastis trufa clara spiderman pas19

Seguidament, ho cobrirem amb la part superior del pastís.

16.
pastis trufa clara spiderman pas20

Que també banyarem amb sucre bany.

17.
pastis trufa clara spiderman pas21

Ara haurem de cobrir tot el pastís amb trufa clara. Escudilleu-la amb una paletina. No feu servir altres estris. La paletina és l'únic estri pensat per aquesta funció, i val la pena comprar-ne una.

18.
pastis trufa clara spiderman pas22

Com us comentava abans, la base que hem col·locat a sota del pastís ens permetrà aixecar-lo amb una mà...

19.
pastis trufa clara spiderman pas24

Procureu que quedi decent, eh? esforceu-vos una mica, coi!

20.
pastis trufa clara spiderman pas25

A continuació aplicarem uns fideus de xocolata al lateral del pastís, que quedarà molt bé.

21.

Ho farem fent servir la mateixa tècnica d'aixecar el pastís amb una mà i aplicar els fideus amb l'altra.

22.

Per últim, omplirem una mànega pastissera amb un cornet estrellat.

23.
pastis trufa clara spiderman pas28

I farem unes roses de trufa als laterals.

24.
pastis trufa clara spiderman pas29

Molt bé, ja gairebé tenim el pastís acabat.

25.

Us recomano que el reserveu al congelador, com qualsevol altre pastís de nata. L'haureu de treure una hora abans de consumir i estarà perfecte.

26.
pastis trufa clara spiderman pas31

Retallarem una peça de pa de pessic pensant que ens ha de quadrar bé al mig del pastís que hem fet.

27.
pastis trufa clara spiderman pas32

Procurarem donar-li forma de cap o de cara.

28.
pastis trufa clara spiderman pas34

el pintarem amb una mica de sucre bany.

29.
30.
pastis trufa clara spiderman pas36

Ja tenim assegurada la part més gustosa del pastís. Ara anem a per la part més creativa.

31.
pastis trufa clara spiderman pas37

Els que heu tocat el fondant, ja sabeu que abans de fer-lo servir s'ha de treballar una estona amb les mans per donar-li una textura adient.

32.
pastis trufa clara spiderman pas38

En el cas que ens ocupa avui, l'Spiderman, el fondant de color vermell serà el que més farem servir.

33.
pastis trufa clara spiderman pas39

El treballem, igual que el blanc i el negre.

34.
pastis trufa clara spiderman pas40

Ara, amb un corró, estirarem una capa de fondant vermell.

35.
pastis trufa clara spiderman pas41

Aplicarem aquesta capa sobre el mini pastisset amb forma de cara que hem fet.

36.
pastis trufa clara spiderman pas43

Dissenyarem els ulls i...

37.
pastis trufa clara spiderman pas44

i els enganxarem al fondant vermell. No cal que estiguin perfectes ja que els cobrirem amb fondant negre més endavant. Per cert, venen un pegament especial per fondant, comestible, però no us caldrà. I si us cal, apliqueu una mínima humitat (aigua) que també us farà de pegament.

38.
pastis trufa clara spiderman pas45
39.
40.
pastis trufa clara spiderman pas47
41.
pastis trufa clara spiderman pas48

Amb aquesta tira dibuixarem el contorn dels ulls. Aquí sí, procureu que quedi el millor possible.

42.
pastis trufa clara spiderman pas49

Seguidament, feu tires negres més primes amb les que simularem la tela d'aranya.

43.
pastis trufa clara spiderman pas50

Paciència nanos! que és un moment divertit aquest!

44.
pastis trufa clara spiderman pas51

A poc a poc, anirem dissenyant el nostre Spiderman fins a completar-lo.

45.
pastis trufa clara spiderman pas52

Es podria fer millor segurament, però jo estic força content amb el resultat.

46.
pastis trufa clara spiderman pas53

Ja tenim el careto del Spiderman fet. El reservarem en un lloc fresc i sec. No cal nevera ni congelador, però heu d'evitar fonts de calor properes. Si voleu, cobriu-lo amb una mica de paper.

47.
pastis trufa clara spiderman pas54

I què ens queda fer? la part de la xocolata. A on s'hi tiren de cap els nens i les nenes quan veuen un pastís. Prepararem una decoració extra feta amb cobertura de xocolata.

48.
pastis trufa clara spiderman pas55

Partiu-lo en trossos.

49.
pastis trufa clara spiderman pas56

Poseu-ho al bany maria.

50.
pastis trufa clara spiderman pas57

Avui us ensenyaré un petit truc, si es que se li pot dir truc. Retalleu la meitat d'un full dinA4.

51.
pastis trufa clara spiderman pas58

Remeneu la cobertura per facilitar que es desfacin els grumolls.

52.
pastis trufa clara spiderman pas59

Fins que sigui completament desfeta. Ara deixeu-la atemperar fora del bany maria. Per anar bé, la cobertura ha d'estar a la mateixa temperatura que el cos humà. La manera que tenen els pastissers de comprovar-ho és provocant el contacte de la cobertura amb el llavi inferior, que és una part del cos humà molt sensible a la temperatura. Si la noteu més aviat freda, significarà que està al punt. Si la noteu calenta haureu d'esperar. La diferencia de tractar-la freda o calenta és la qualitat visual que tindrà. Si és freda brillarà i serà atractiva a la vista. Si és calenta, quedarà mate i amb vetes blanques, molt lletja. Aviat publicaré una entrada per explicar com tractar la cobertura de xocolata i fer bombons, torró, mones i ous de pasqua, etc.

53.
pastis trufa clara spiderman pas60

Amb la cobertura atemperada, posarem una bona quantitat sobre el full que hem retallat.

54.
pastis trufa clara spiderman pas61

Procureu no arribar als extrems.

55.
pastis trufa clara spiderman pas62

Seguidament feu moviments amb el full per a repartir correctament la cobertura i evitar marques i bombolles.

56.
pastis trufa clara spiderman pas63

Deixeu-la refredar. Poseu el full dins la nevera durant una estona.

57.
pastis trufa clara spiderman pas64

Un cop freda, ja la podreu tallar amb un ganivet fi.

58.
pastis trufa clara spiderman pas65

Avui li donarem forma de punxes. A continuació, deixeu-lo a nevera una bona estona fins que la cobertura estigui totalment quallada (1 hora).

59.
pastis trufa clara spiderman pas66

Llavors, i amb molta cura, podreu retirar aquestes punxes de xocolata del paper. Reserveu-les a la nevera fins el moment d'utilitzar-les. Manipuleu amb les mans el mínim temps possible la xocolata. Ja sabeu que la mateixa escalfor del nostre cos pot fondre la xocolata.

60.
pastis trufa clara spiderman pas67

Aprofiteu que heu desfet cobertura i feu un cornet de paper.

61.
pastis trufa clara spiderman pas68

Amb unes tisores talleu la punta, ben fina.

62.
pastis trufa clara spiderman pas69

I apa, a escriure, a fer proves i,

63.
pastis trufa clara spiderman pas70

Aquí no us vull enganyar. Això d'escriure amb xocolata és més complicat del que sembla i necessitareu una mica de pràctica. Per això, us recomano que abans d'escriure directament al pastís, feu proves sobre paper. En aquest exemple, he escrit felicitats en un paper i he unit totes les lletres amb una tira que faci de base. A més, he procurat acabar-ho amb tres punxes. I per què? efectivament, per poder clavar-ho al pastís, ho veureu més abaix.

64.
pastis trufa clara spiderman pas71

Si voleu, podeu posar un puntet de xocolata decoratiu a sobre de cada rosa de trufa clara. I per fi, el moment culminant: el muntatge del pastís. El traiem del congelador i aprofitem per retirar la base.

65.
pastis trufa clara spiderman pas72

El passarem a un cartró amb blonda amb l'ajuda d'una paletina.

66.
pastis trufa clara spiderman pas74

Molt bé.

67.
pastis trufa clara spiderman pas75

Amb la paletina, també, incorporarem la cara del Spiderman al pastís.

68.
pastis trufa clara spiderman pas76

Seguidament, feu unes incisions just al lateral de la cara, on hi clavarem les punxes de xocolata.

69.
pastis trufa clara spiderman pas77

Molt bé.

70.
pastis trufa clara spiderman pas78

Posem les punxes...

71.
pastis trufa clara spiderman pas79

i això gairebé ho tenim acabat.

72.
pastis trufa clara spiderman pas80

Només ens quedarà clavar un Felicitats!

73.
pastis trufa clara spiderman pas81

I l'espelma, és clar.

74.
pastis trufa clara spiderman pas82

I aquí el teniu acabat.

75.
pastis trufa clara spiderman pas83

Les punxes li donen volum al pastís i així agrada molt als petits de la casa.

76.
pastis trufa clara spiderman pas84

Ups!, m'he oblidat un puntet de xocolata sobre una rosa... jeje, les presses, coi! que se'm cremava el pollastre al forn!

77.
pastis trufa clara spiderman pas85

I poc més que explicar.

78.
pastis trufa clara spiderman pas86

Bé, sí, tallar-lo i veure'l per dins, no? que sempre fa gust tallar un pastís, oi?

79.
pastis trufa clara spiderman pas87

Doncs vinga, doneu-me plats!

80.
pastis trufa clara spiderman pas88

Està molt bo el pastís (el fondant no tant!).

81.
pastis trufa clara spiderman pas89

La veritat és que una petita quantitat de fondant és més "menjable", barrejada amb tota la resta.

82.I PER BEURE...
pastis trufa clara spiderman pas90

Bon profit!

83.
84.
85.
86.
87.