Aquest és un dels pastissos més comuns en la gran majoria de les nostres pastisseries. Un euro per cada pastís de trufa fosca que he fet... i viuria en una mansió, jeje. Ara, però, potser feia més de 15 anys que no en feia un. I aquí el teniu. Una bona combinació de sabors en un pastís amb bones propietats de conservació, d'aquí que el puguem veure gairebé sempre als aparadors no refrigerats.

El trobareu amb algunes variacions en la decoració, en el cremat i en l'acabament lateral, però bàsicament estarà composat de trufa fosca/cuita, gema pastissera, pa de pessic (tortada) i sucre bany (almíbar+brandi). El pastís es fa en 15 minuts, però és clar, la feina és tenir preparats tots els ingredients... així que per anar bé ho haureu de fer el dia abans.

Aquest pastís es pot combinar amb mantega pastissera i amb tot tipus de melmelades. És aconsellable, com amb tots els pastissos, acompanyar-lo d'un bon cava molt i molt fred. No cal dir que us faran falta estris com la mànega pastissera (amb el cornet adequat), una paletina, una pala de cremar, gelatina de poma, cartró i blonda, etc.

Ingredients

1 kg de trufa cuita (fosca)  

500 g de crema pastissera  

pa de pessic (tortada)  

sucre bany (almívar + brandy)

fideus de xocolata

sucre

gelatina de poma

Preparació
1.

Preparem el pa de pessic (tortada).

2.

L'enfornem.

3.

I el deixem refredar tranquil·lament. Millor d'un dia per l'altre, però guardat a la nevera i tapat amb un drap net.

4.

També preparem la trufa cuita (fosca) amb cobertura de xocolata negra.

5.

La farem a trossets... la barrejarem amb la nata calenta i ho deixarem refredar 24 hores.

6.

Per utilitzar-la, l'haurem d'entebeir i remenar una mica fins que adquireixi una textura untuosa.

7.

El dia abans també haurem preparat la crema pastissera...

8.

No és fàcil trobar-li el punt, a la crema. Jo us recomanaria que la feu amb tranquil·litat prèviament.

9.

Haurem fet també l'almívar per al sucre bany, afegint-hi un 30% de brandi.

10.

Com hem fet amb altres pastissos, obrim i tallem el pa de pessic. El tallarem per la meitat horitzontalment. Banyarem amb sucre bany la part inferior i aplicarem un farciment generós de trufa cuita. El tapem i tornem a banyar la part superior.

11.

Ara, amb la crema pastissera, untarem la part superior procurant tapar totes les imperfeccions. Seguidament, amb la pala de cremar, cremarem només la part central del pastís tirant una petita muntanyeta de sucre.

12.

Escalfarem una mica de gelatina de poma i deixarem que es refredi, però evitant que arribi a quallar.

13.

Pintem la crema amb la gelatina i untem els laterals dels pastissos amb trufa cuita. Apliqueu amb les mans una mica de fideus de xocolata.

14.

Si el feu a l'estiu, com ha estat el meu cas, us recomano reservar-lo a la nevera abans d'acabar la decoració.

15.

Preparem una mànega pastissera amb cornet estriat.

16.

Podeu provar de fer dibuixets... abans d'aplicar-vos amb el pastís.

17.

Farem unes roses decoratives de trufa... poc a poc i amb bona lletra.

18.

I ja tindrem el nostre pastís de trufa cuita acabat.

19.

Maco, oi?

20.

Ah! Que voleu un tall?

21.

Vinga va... un tallet.... amb una copa de cava ben fresquet.

22.

Bon Profit!