Ja feia temps que tenia moltes ganes de fer un pastís així, tot i que no he quedat massa satisfet de l'estètica. He perdut molta pràctica! Nosaltres, a la pastisseria, en fèiem un de molt semblant i teniem molts encàrrecs. La gent el coneix prou bé. És el típic pastís de xocolata... que tots tenim al cap. Ja sabeu que jo no soc massa de xocolates, però aquest pastís en particular m'agrada i molt, ja que la combinació amb melmelada de gerds el fa irresistible a qualsevol paladar. Porta la seva feina, tot s'ha de dir, però veient el resultat val la pena. Si us ho munteu bé, el podeu fer en dos dies... i així no estareu tot el matí fent el pastís.

Ingredients

1 pa de pessic de xocolata (tortada)

sucre bany (almívar)

melmelada de gerds

brandi/conyac

Pel glacejat de ganache

150 gr. de nata

150 gr. de cobertura de xocolata negre al  70% de cacau.

50 gr. de mantega

  

Per a la decoració

xocolata blanc o de llet

xocolata "granillo"

ametlla crocant

  

Variants:  

- Al pa de pessic li podeu afegir ametlla en pols, mantega i cobertura de xocolata.

Preparació
1.

Primer de res, prepararem el nostre pa de pessic de xocolata. Us recomano veure la recepta de la tortada. Un cop emulsionada...

2.
3.

... la deixarem refredar...

4.

... desemmotllem, i ja ho tindrem a punt.

5.

La tortada la podeu fer el dia abans i guardar-la a la nevera tapada amb draps.

6.

Jo l'he fet rectangular, perquè m'interessava que em sobràs una mica de pa de pessic, per altres creacions. Però podeu utilitzar un motlle rodó de tota la vida.

7.

Clar, si el feu quadrat... l'haureu de retallar...

8.

... amb un ganivet de serra i poc a poc.

9.

Perfecte.

10.

Si us fixeu... la part de sobre sempre queda una mica botoruda... no queda llisa.

11.

Amb l'ajuda d'un ganivet anirem allisant i retallant el biscuit sobrant.

12.

Ara sembla més recte, oi?... aquestes coses requereixen de paciència i de ganes de fer-ho bé, com tot.

13.

Ara l'obrirem per la meitat.

14.
15.

Que quedi ben banyadet. Si han de menjar crios, podeu fer meitat i meitat, banyar-ho només amb sucre bany o només amb llet... o clar, fer dos pastissos, com faig jo.

16.

Ara, amb l'ajuda d'una paletina, farcirem el nostre pastís amb melmelada de gerds. Podeu utilitzar també una de préssec, però jo us recomano aquesta combinació.

17.

Arribem a les cantonades però sense superar-les.

18.

Ara assentarem a sobre la capa superior del pastís.

19.

També la banyarem, igual que hem fet abans.

20.

Perfecte. Primer pas superat.

21.

Ara agafeu la cobertura, la nata i la mantega que anem a preparar el "ganaché".

22.

Jo he comprat aquesta cobertura de la marca VALOR que està molt bona. Si no la trobeu al 70% podeu utilitzar la del 50%.

23.

Quina pinta més guapa. Recordeu que no té res a veure la cobertura amb la xocolata que venen al súper.

24.

Escalfem la nata en un cassó.

25.

Pesem la xocolata.

26.

Pesem la mantega.

27.

Mentre, a sota del pastís he posat el mateix aro de suro (si és metàl.lic millor) per a poder moure'l sense que es trenqui. Recordeu que ara l'haurem de banyar. Podeu utilitzar també alguna graella (tipus grill del microones) que ens generi un espai entre el taulell i ens aixequi una mica el pastís. Com que aquesta base ja és prou gruixuda, jo no utilitzaré cap altre estri.

28.

Un cop bulli la nata, pararem el foc.

29.

Incorporem la xocolata i la mantega a trossets...

30.

... i ho anem remenant...

31.

Quan no quedin grumolls, estarà a punt per banyar.

32.

Som-hi...

33.

... poc a poc i amb decisió... i si pot ser... sense haver de fer la foto amb l'altre mà...

34.

Ara, amb la paletina, recollirem tot el sobrant.

35.

Ja el tenim. Si volguessim el podríem tornar a banyar i fer una capa més gruixuda...per tapar encara més qualsevol imperfecció del pa de pessic. En aquest cas, m'ha semblat suficient amb una.

36.

Sigueu curats amb la neteja, si us plau, sobretot treballant la xocolata.

37.

Ara, he comprat un granillo de xocolata que utilitzaré per a decorar els laterals del pastís.

38.

Si no en teniu no cal que li poseu...

39.

Però sempre li donarà un acabat més sofisticat.

40.

OK , ja el tenim pràcticament acabat.

41.

Ara, si voleu, el podeu guardar a la nevera per acabar de cuallar el bany. Si l'heu de deixar un dia per altre, us aconsello el tapeu per què no us agafi olors. Jo utilitzo aquest recipient de formatges... i que només utilitzo per a dolços, clar.

42.

Finalment, només ens quedarà decorar-lo com més ens agradi.

43.

He aprofitat unes boletes de cereals de xocolata que tenia... i han quedat força autèntiques.

44.

Com que era l'aniversari de la meva filla.... l'he escrit el nom amb xocolata blanca fosa.

45.

Quina sort, eh?

46.

Es va emocionar la tia... no és per menys!

47.

Que el voleu veure per dins?... i tant... home.

48.

Esponjós, suau, gens empalagós... i casolà.

49.

Què bo!... i això que no sóc de dolços jo!

50.

Acompanyeu-lo amb un bon cava super fred.

51.

... un Gramona o un Juvé&Camps...

52.

Bé ja està be de fotos, no?

53.

Aquest és el mateix pastís (ja us he dit que vaig haver de fer-ne dos), però amb alguna lleugera variació.

54.

El pa de pessic incorpora mantega, ametlla en pols i xocolata.

55.

Això si, tots dos són igual de bons.

56.

A més a més, he fet uns petitets pels nens... banyats amb llet, i tenen el mateix farciment.

  

 

57.

I aprofitant el "ganache", he banyat un gelat de nata i fruites del bosc que tenia al congelador pendent d'acabar. L'he decorat amb una mica de pa de pessic i ha quedat força autèntic. Bon Profit!