Avui veurem com fer unes postres ben bones, originals i amb les que de ben segur quedes bé!. En general, podríem parlar d'una tartaleta de crema i fruita, però amb personalitat pròpia.
La base, de full, està farcida per una crema de franxipà (elaboració feta amb massapà) que, un cop cuita, es decora amb una crema pastissera amb un toc de taronja. Seguidament es crema amb sucre i es decora amb un mini-taronja confitada i banyada amb xocolata.
Com veieu, visualment, funciona molt bé, i de gust, no cal ni dir-ho! Tenen la seva feina, no us enganyaré, però si us organitzeu bé i teniu les bases preparades i la crema feta, les podeu acabar de preparar en 20 minuts.
La decoració, al cap i a la fi, la podeu fer com més us convingui. Som-hi!
2 planxes de pasta de full
gerds frescos per decorar
unes fulles de menta
sucre per cremar la crema
Pels cumquats:
12 cumquats confitats (Fruites Colomina)
1 rajola de cobertura de xocolata negra
sucre morè
Per fer la crema:
10 g d'essència de taronja Aromasin (Dayelet)
unes raspadures de pell de taronja
1/1 litre de llet
2 rovells d'ou (si són ous de gallines ecològiques millor)
125 g de sucre
40 g de midó (o farina de blat de moro tipus Maizena)
colorant alimentari color ou (groc)
una branca de canyella
Per a la pasta de franxipà:
125 g d'ous (un parell de grossos)
125 g de mantega bona
56 g de farina fluixa
5 g d'essència de llimona
1 got de tallat de brandi (conyac)
200 g de sucre
200 g d'ametlla en pols
Variants:
En comptes de 200g sucre + 200 g d'ametlla podeu posar 400 de massapà blanc
Unes hores abans o, fins i tot millor, el dia abans, haureu de fer la crema. És una crema pastissera normal a la que hi afegirem aroma de taronja. Poseu 3/4 parts de la llet a bullir amb el sucre.
La resta de llet, i en un bol per separat. L'heu de barrejar amb el midó, els rovells i el colorant.
Al ser una crema de taronja convé posar-hi una mica de colorant.
Al mateix bol, hi heu d'afegir l'aroma de taronja. Si en teniu, podeu posar-hi la ratlladura d'una pell de taronja (només la part taronja, la blanca és amargant).
Un cop arrenqui el bull la llet, apagueu el foc i hi afegiu el preparat del bol, fent-lo passar per un colador.
Remeneu-ho una mica i torneu a encendre el foc, però molt baix. Remeneu sense parar per evitar que s'enganxi o es cremi. Tant bon punt agafi una mica de textura, ja la podeu retirar del foc.
Aboqueu la crema en un tàper.
I tapeu-lo amb paper film, que toqui la crema, per evitar que agafi pell. Deixeu-la refredar a temperatura ambient. Quan sigui freda, conserveu-la a la nevera.
Poseu a escalfar la cobertura al bany maria fins que sigui ben desfeta. Deixeu-la "temperar" una estona que perdi escalfor. De fet, heu d'aconseguir que la cobertura estigui gairebé freda però líquida alhora. Això garantirà la brillantor final.
Amb aquesta cobertura heu de banyar els cumquats, Aquestes petites taronges són el fruit de l'arbre Fortunella Japónica. Tsch! sabeu que a més de ser molt bons baixen el colesterol?
Jo us recomano trobar-los a Frutas Colomina, que són d'una qualitat excel·lent, com la resta de productes que confiten. A més podeu comprar on-line i us ho porten a casa en 48 hores.
Si no teniu estris específics per banyar, podeu fer servir dues culleres o dues forquilles.
Som-hi! Aquí és on us poden ajudar els vostres fills!
A més, és una tasca molt divertida de fer.
Col·loqueu els cumquats banyats sobre un paper de barba. Deixeu-los 5 minuts, que deixin anar l'excés de cobertura.
Passat aquest temps, i amb unes pinces, passeu-los a un altre paper net.
I ara si, reserveu-los a la nevera. Si voleu, podeu tirar una mica de sucre morè per sobre per donar-los un aspecte més atractiu, si es que és possible.
Molt bé, teniu preparada la crema i els cumquats. Molta feina feta. Ara heu de preparar la base de franxipà. Peseu i barregeu el sucre amb l'ametlla en pols. També es pot fer servir massapà directament si en teniu.
D'altra banda, peseu la mantega i deixeu-la que agafi textura pomada.
Aps! Igual que heu fet amb la crema, afegiu-hi una mica d'aroma de taronja a la massa.
I ara si, a velocitat baixa, deixeu que es barregi.
Mentrestant, podeu aprofitar per folrar els motlles amb la pasta de full.
Si teniu un tallant del mateix diàmetre que el motlle o una mica més gran, millor.
Mica en mica, folreu els motlles del franxipà.
Podeu fer servir motlles tradicionals de magdalena si no en teniu d'aquest tipus.
No perdeu de vista la massa, que haurà lligat la mantega. Ara cal afegir-hi l'ametlla en pols.
A poc a poc anirà agafant textura.
Afegiu-hi també el licor.
Molt bé.
Passeu pel sedàs la farina i afegiu-la.
A poc a poc, per no fer massa pols.
3 minutets més per què es barregi bé i ja teniu la massa del franxipà llesta.
Ara ompliu una mànega pastissera amb aquesta massa.
Ara si, ja els podeu enfornar a uns 180 graus centígrads durant uns 20-25 minuts, fins que siguin cuits.
Els podeu posar tots junts amb ventilació activada.
Us han de quedar amb aquest coloret tant maco.
Comproveu que el full està ben cuit.
Sobretot per sota.
Ara, deixeu que es refredin totalment.
Arriba el moment d'omplir una mànega pastissera amb la crema de taronja que heu fet.
Molt bé.
Cremeu la crema amb una mica de sucre.
I finalment decoreu al gust.
Bon profit!
I PER BEURE...