Els Pastissets de Tortosa són unes crestes de massa no fermentada amb forma semicircular, de 10 cm de llarg, 5 d'ample i 3 de gruix. La recepta original aragonesa està farcida de cabell d'àngel i s'elabora la massa amb oli, farina de blat, ou, anís i mistela o moscatell depenent de la zona. Us mostraré el pas a pas de la seva elaboració amb l'única distinció que jo els faré més petits. He considerat que unes mides més reduïdes, si més no, faran més desitjable d'un pastisset terriblement calòric. Però que bo que és!
350 g de farina
100 g de sucre
30 cl d'oli
1 tassa de moscatell
1 ou
cabell d'àngel
Variants:
També es farceixen de confitura de moniato, de brossat i de massapà
Es pot afegir un grapejat de matafaluga i de coriandre a la massa
Es poden afegir ous a la massa
Es pot posar anís a la massa
![pastissets tortosa pas1 pastissets tortosa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/77/25/pastissets-tortosa-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![pastissets tortosa pas2 pastissets tortosa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/77/52/pastissets-tortosa-pas2.jpeg)
En un bol on ho pastarem tot plegat, hi posem la farina.
![pastissets tortosa pas3 pastissets tortosa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/77/79/pastissets-tortosa-pas3.jpeg)
![pastissets tortosa pas4 pastissets tortosa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/78/24/pastissets-tortosa-pas4.jpeg)
Molt bé.
![pastissets tortosa pas5 pastissets tortosa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/78/75/pastissets-tortosa-pas5.jpeg)
Ara l'oli, preferiblement d'oliva.
![pastissets tortosa pas6 pastissets tortosa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/79/02/pastissets-tortosa-pas6.jpeg)
Cap a dins.
![pastissets tortosa pas7 pastissets tortosa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/79/29/pastissets-tortosa-pas7.jpeg)
I el sucre.
![pastissets tortosa pas8 pastissets tortosa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/79/56/pastissets-tortosa-pas8.jpeg)
Addicionalment hi podeu afegir una mica de matafaluga.
![pastissets tortosa pas9 pastissets tortosa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/79/83/pastissets-tortosa-pas9.jpeg)
No cal ni pesar-la, un grapejat.
![pastissets tortosa pas10 pastissets tortosa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/80/10/pastissets-tortosa-pas10.jpeg)
Posem el ganxo...
![pastissets tortosa pas11 pastissets tortosa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/80/37/pastissets-tortosa-pas11.jpeg)
I a amassar a velocitat baixa.
![pastissets tortosa pas12 pastissets tortosa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/81/06/pastissets-tortosa-pas12.jpeg)
Només busquem barrejar tots els ingredients. Podeu fer la barreja a mà perfectament.
![pastissets tortosa pas13 pastissets tortosa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/81/33/pastissets-tortosa-pas13.jpeg)
Posem la massa sobre el taulell. Notareu que és força oliosa i, per tant, no se us enganxarà fàcilment.
![pastissets tortosa pas14 pastissets tortosa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/81/60/pastissets-tortosa-pas14.jpeg)
Agafeu-ne un tros, a ull i...
![pastissets tortosa pas15 pastissets tortosa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/81/87/pastissets-tortosa-pas15.jpeg)
Féu una bola.
![pastissets tortosa pas16 pastissets tortosa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/82/53/pastissets-tortosa-pas16.jpeg)
Amb un corró, estireu la bola fins que tingui el gruix d'una galeta.
![pastissets tortosa pas17 pastissets tortosa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/82/80/pastissets-tortosa-pas17.jpeg)
Jo he utilitzat un tallant d'uns 7-8 cm de diàmetre, però els podeu fer més grans.
![pastissets tortosa pas18 pastissets tortosa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/83/07/pastissets-tortosa-pas18.jpeg)
Un tallant és molt recomanable si voleu fer-los tots iguals.
![pastissets tortosa pas19 pastissets tortosa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/83/67/pastissets-tortosa-pas19.jpeg)
A continuació, i com el que fa unes empanades, aplicarem una petita quantitat de cabell d'àngel en el centre de la massa.
![pastissets tortosa pas20 pastissets tortosa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/83/94/pastissets-tortosa-pas20.jpeg)
La pleguem sobre si mateixa...
![pastissets tortosa pas21 pastissets tortosa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/84/21/pastissets-tortosa-pas21.jpeg)
Procurant, alhora, distribuir correctament el farciment.
![pastissets tortosa pas22 pastissets tortosa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/84/72/pastissets-tortosa-pas22.jpeg)
Per acabar, haurem de segellar les cantonades i...
![pastissets tortosa pas23 pastissets tortosa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/84/99/pastissets-tortosa-pas23.jpeg)
Recargolar-les sobre sí mateixes procurant donar aquest característic acabament que tenen els pastissets.
![pastissets tortosa pas24 pastissets tortosa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/85/26/pastissets-tortosa-pas24.jpeg)
Els anirem col·locant en una safata de forn amb paper tipus cuisson.
![pastissets tortosa pas25 pastissets tortosa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/85/53/pastissets-tortosa-pas25.jpeg)
Batem un ou.
![pastissets tortosa pas26 pastissets tortosa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/85/80/pastissets-tortosa-pas26.jpeg)
Pintem els pastissets i...
![pastissets tortosa pas27 pastissets tortosa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/86/07/pastissets-tortosa-pas27.jpeg)
Els ensucrem.
![pastissets tortosa pas28 pastissets tortosa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/86/34/pastissets-tortosa-pas28.jpeg)
Sense por.
![pastissets tortosa pas29 pastissets tortosa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/86/61/pastissets-tortosa-pas29.jpeg)
Només ens quedarà enfornar-los a uns 190º-200ºC durant uns 15 minuts.
![pastissets tortosa pas30 pastissets tortosa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/86/88/pastissets-tortosa-pas30.jpeg)
Vigileu-los bé, ja que cada forn és un món. Busqueu el punt torradet ideal.
![pastissets tortosa pas31 pastissets tortosa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/87/15/pastissets-tortosa-pas31.jpeg)
Deixeu reposar els pastissets fins que siguin completament freds.
![pastissets tortosa pas32 pastissets tortosa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/87/42/pastissets-tortosa-pas32.jpeg)
I ja els podeu servir. Per les seves característiques, aquest pastisset us aguantarà força dies en bones condicions, sempre que els reserveu en un lloc fresc i sec.
![pastissets tortosa pas33 pastissets tortosa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/87/69/pastissets-tortosa-pas33.jpeg)
Ummm.... Que si empeleguen? Doncs sí, una mica sí, no us negaré, però són molt bons.
![pastissets tortosa pas34 pastissets tortosa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/05/87/96/pastissets-tortosa-pas34.jpeg)
Bon profit!