Avui us porto les braves de tota la vida que hem menjat a Catalunya, o almenys són les que més ens acostumen a servir. Trobo que són com les més universals. No he volgut anomenar-les a l'estil català...per què considero que no són gaire representatives de la cuina catalana. En tot cas, ho serien millor unes patates amb allioli. De fet, aquestes d'avui, es poden trobar per tota Espanya....però amb la capacitat de metamorfosi que tenen les patates braves (o la seva salsa) depenen d'allà on vagis (a cada bar les fan diferents).
2 patates de fregir
oli de girasol
sal
Per la salsa:
Maionesa, Ketchup, Mostassa, pebre negre, pebre vermell picant, salsa brava
Variants:
Les quantitats dels ingredients (i de picant) per a fer la salsa anirà en funció dels vostres gustos
![patates braves lestil sempre pas1 patates braves lestil sempre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/73/30/patates-braves-lestil-sempre-pas1.jpeg)
Netegem i pelem un parell de patates per fregir. Utilitzeu un pela-patates que va fantàsticament bé.
![patates braves lestil sempre pas2 patates braves lestil sempre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/73/69/patates-braves-lestil-sempre-pas2.jpeg)
Talleu-les en 3 trossos horitzontalment.
![patates braves lestil sempre pas3 patates braves lestil sempre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/74/08/patates-braves-lestil-sempre-pas3.jpeg)
Després, feu quadradets... que quedin més o menys així.
![patates braves lestil sempre pas4 patates braves lestil sempre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/74/47/patates-braves-lestil-sempre-pas4.jpeg)
Aquest són els components de la salsa brava. La marca de maionesa no importa massa... la resta sí.
![patates braves lestil sempre pas5 patates braves lestil sempre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/74/86/patates-braves-lestil-sempre-pas5.jpeg)
Posarem quatre culleradetes de maionesa.
![patates braves lestil sempre pas6 patates braves lestil sempre pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/75/25/patates-braves-lestil-sempre-pas6.jpeg)
Dues de ketchup.
![patates braves lestil sempre pas7 patates braves lestil sempre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/75/64/patates-braves-lestil-sempre-pas7.jpeg)
Mentre, anirem fregint les nostres patates.
![patates braves lestil sempre pas8 patates braves lestil sempre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/76/03/patates-braves-lestil-sempre-pas8.jpeg)
Si feu doble fregit, molt millor: una a foc lent per coure i la segona ben escalfat per fer-les cruixents.
![patates braves lestil sempre pas9 patates braves lestil sempre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/76/42/patates-braves-lestil-sempre-pas9.jpeg)
Tirarem la quantitat de salsa brava Orlando que vulguem. Proveu-la abans. Pica però és un picant que s'aguanta bé. Jo he posat com quatre cullerades. N'hi ha d'altres, però a mi m'agrada aquesta.
![patates braves lestil sempre pas10 patates braves lestil sempre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/76/81/patates-braves-lestil-sempre-pas10.jpeg)
Una cullerada de mostassa estil anglès. És molt diferent de les altres i sóc tot un fanàtic.
![patates braves lestil sempre pas11 patates braves lestil sempre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/77/20/patates-braves-lestil-sempre-pas11.jpeg)
Finalment, afegim el pebre negre i la quantitat de pebre vermell picant que vulguem (1 cullerada). Anem provant com està de picant fins arribar al punt ideal segons el nostre paladar.
![patates braves lestil sempre pas12 patates braves lestil sempre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/77/59/patates-braves-lestil-sempre-pas12.jpeg)
Acabem de fer la doble fregida...
![patates braves lestil sempre pas13 patates braves lestil sempre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/77/98/patates-braves-lestil-sempre-pas13.jpeg)
... i les reservem en un paper absorbent.
![patates braves lestil sempre pas14 patates braves lestil sempre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/78/37/patates-braves-lestil-sempre-pas14.jpeg)
Ara les salarem...
![patates braves lestil sempre pas15 patates braves lestil sempre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/79/18/patates-braves-lestil-sempre-pas15.jpeg)
... amb carinyo, que totes tinguin la seva ració de sal... ni molta ni poca...
![patates braves lestil sempre pas16 patates braves lestil sempre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/79/57/patates-braves-lestil-sempre-pas16.jpeg)
... les servirem en un plat metàl.lic o de fang...
![patates braves lestil sempre pas17 patates braves lestil sempre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/80/20/patates-braves-lestil-sempre-pas17.jpeg)
... tirem la salsa per sobre... que s'escalfarà amb la mateixa escalfor de les patates...
![patates braves lestil sempre pas18 patates braves lestil sempre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/80/65/patates-braves-lestil-sempre-pas18.jpeg)
... i llestos... a jalar...
![patates braves lestil sempre pas19 patates braves lestil sempre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/81/28/patates-braves-lestil-sempre-pas19.jpeg)
Són les que hem menjat en els bars de Catalunya... de tota la vida.
![patates braves lestil sempre pas20 patates braves lestil sempre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/81/85/patates-braves-lestil-sempre-pas20.jpeg)
Acostumen a agradar a tothom aquestes, tot depèn del nivell de picant.
![patates braves lestil sempre pas21 patates braves lestil sempre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/55/82/24/patates-braves-lestil-sempre-pas21.jpeg)
Bon Profit!