Hi ha tantes maneres de fer unes patates farcides com famílies. Tot i tractar-se d'un plat que de vegades es presenta amb suc avui no parlem de cap guisat i, per tant, aquestes patates queden una mica eixutes. Això sí, sempre es poden acompanyar de salsa maionesa, salsa brava o la salsa que més us convingui. Que vagi de gust.
8 patates mitjanes
100 g de carn de vedella picada
100 g de carn de porc picada
2 grans d'all trinxats
2 ous durs
1 ceba trinxada
1 got de vi ranci
oli d'oliva
aigua
sal
Per fer la picada:
oli d'oliva
safrà
julivert
Variants:
- Es poden farcir amb la carn de la pilota de l'Escudella i carn d'olla
- Podeu acabar el plat empolsant-hi farina de galeta i formatge ratllat pel damunt i gratinant-lo.
- La polpa que es treu en buidar les patates es pot barrejar amb la resta del farciment

Preparem els ingredients.

La carn picada és interessant que sigui vedella i porc al 50%, però podeu fer les vostres proporcions.

La patata, nova, la rentarem bé, ja que la bullirem i la consumirem amb pell.

Poseu-les a bullir uns 20-25 minuts, fins que siguin toves de dins.

Mentrestant, anirem tallant la ceba...

i la trinxarem ben petita.

Farem el mateix amb l'all.

En una paella amb un bon raig d'oli d'oliva daurarem l'all.

Seguidament, incorporarem la ceba i deixarem fer el sofregit uns minuts, fins que la ceba estigui feta.

i salem la carn picada.

I ja podem incorporar al sofregit.

Ho remenarem una estona procurant desfer bé tota la carn.

Quan la carn hagi canviat de color totalment...

...hi afegirem el vi ranci.

Aproximadament una copa de vi.

En aquest moment trinxarem una mica de julivert fresc.

El col·locarem dins un morter...

amb una mica d'oli d'oliva verge extra...

... i el safrà.

Amb una mà de morter farem la picada.

Fins que quedi tot més o menys integrat.

Ara trinxarem l'ou que teníem reservat. N'he fet dos per error, però només utilitzaré un.

El vi ja ha reduït.

Hi afegim l'ou.

Ho remenem tot plegat una estoneta més i ja ho podem reservar amb el foc apagat.

Per una altra banda, les patates ja són ben cuites.

Les reservem una estona fins que es puguin manipular.

Les tallarem per la meitat més ampla.

Perfecte.

Ara, amb l'ajuda d'una cullereta, anirem retirant la part central de les patates. No us passeu o se us poden trencar. Millor pecar de treure poc que de treure massa. La patata sobrant la podeu barrejar amb la carn o reservar per a fer altres elaboracions com podria ser una crema de verdura.

Ara col·locarem les patates buides en una safata de forn.

Les farcirem amb la carn que tenim reservada.

Feu una certa pressió sobre la carn per asseure-la i donar estabilitat al conjunt.

A poc a poc, aneu omplint-les totes.

Finalment, ruixarem les patates amb la picada de julivert que hem fet.

Així.

Si voleu, i com es comenta a les variants, podeu acabar cobrint-les amb una mica de formatge ratllat. Jo he cobert unes quantes només i així tindrem per triar.

Només ens queda gratinar-les al forn a uns 200 °C durant 15 minuts.

Fan molt bona oloreta.

I bona pinta també.

Les servim ben calentones.

I a gaudir d'unes tradicionals Patates farcides, amb un bon vi que les acompanyi.

Ummmm.

Les de formatge tenen un plus de sabor, és clar.

I en el meu cas he volgut servir-les amb una salsa brava feta amb maionesa, quètxup, mostassa, tabasc i pebre negre.

Bon profit!