Avui us presento una recepta tradicional força similar a les clàssiques patates emmascarades, que s'elaboren amb botifarra negra. El fredolic és de carn blanca i gustosa. Es fa servir en guisats i sopes. És un bolet tardà que surt a les pinedes, formant grups nombrosos, amb els primers freds (d'on li ve el nom popular), de manera que allarga la temporada boletaire. Se'l pot arribar a trobar congelat. Té un barret sovint irregular, amb el centre que sobresurt i la cutícula seca, amb diferents tonalitats de color gris, com de vellut.
1 kg de patates
400 g de fredolics
200 g de cansalada tallada a bocins
2 grans d'all trinxats
oli d'oliva
aigua
sal
Variants:
Es pot fer amb altres bolets
![patates fredolics pas1 patates fredolics pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/30/64/patates-fredolics-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients.
![patates fredolics pas2 patates fredolics pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/30/91/patates-fredolics-pas2.jpeg)
Netegeu els fredolics sota aixeta i eixugueu-los bé, amb compte que es trenquen.
![patates fredolics pas3 patates fredolics pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/31/18/patates-fredolics-pas3.jpeg)
Us recomano fer servir una patata gustosa per elaborar aquest plat.
![patates fredolics pas4 patates fredolics pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/31/45/patates-fredolics-pas4.jpeg)
Peleu les patates.
![patates fredolics pas5 patates fredolics pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/31/72/patates-fredolics-pas5.jpeg)
Talleu-les a bocins. No importa massa la mida ja que després l'aixafarem.
![patates fredolics pas6 patates fredolics pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/31/99/patates-fredolics-pas6.jpeg)
Podeu utilitzar cansalada del coll, salada o fumada. A mi m'agrada combinar-les.
![patates fredolics pas7 patates fredolics pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/32/26/patates-fredolics-pas7.jpeg)
Talleu la cansalada a daus.
![patates fredolics pas9 patates fredolics pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/32/80/patates-fredolics-pas9.jpeg)
Talleu també l'all.
![patates fredolics pas10 patates fredolics pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/33/07/patates-fredolics-pas10.jpeg)
Poseu a bullir les patates.
![patates fredolics pas11 patates fredolics pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/33/34/patates-fredolics-pas11.jpeg)
Un raig d'oli d'oliva.
![patates fredolics pas12 patates fredolics pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/33/61/patates-fredolics-pas12.jpeg)
I sal. Fins que estiguin cuites, uns 20-25 minuts segons la mida del tall.
![patates fredolics pas13 patates fredolics pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/33/88/patates-fredolics-pas13.jpeg)
Mentrestant, daureu la cansalada per decorar.
![patates fredolics pas14 patates fredolics pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/34/15/patates-fredolics-pas14.jpeg)
Que quedi ben torrada per totes dues bandes.
![patates fredolics pas15 patates fredolics pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/34/42/patates-fredolics-pas15.jpeg)
I la reserveu.
![patates fredolics pas16 patates fredolics pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/34/69/patates-fredolics-pas16.jpeg)
En el mateix greix, daureu l'all.
![patates fredolics pas17 patates fredolics pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/34/96/patates-fredolics-pas17.jpeg)
Afegiu-hi els daus de cansalada i deixeu que agafin color, remenant de tant en tant.
![patates fredolics pas18 patates fredolics pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/35/23/patates-fredolics-pas18.jpeg)
Ara, ja hi podeu afegir els bolets.
![patates fredolics pas19 patates fredolics pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/35/86/patates-fredolics-pas19.jpeg)
Un punt de sal.
![patates fredolics pas20 patates fredolics pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/36/13/patates-fredolics-pas20.jpeg)
Deixeu-ho fins que s'evapori l'aigua que deixen anar els bolets.
![patates fredolics pas21 patates fredolics pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/36/40/patates-fredolics-pas21.jpeg)
Un cop eixut, apagueu el foc i reserveu-ho.
![patates fredolics pas22 patates fredolics pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/36/67/patates-fredolics-pas22.jpeg)
Escorreu la patata i passeu-la a un recipient on poder aixafar-les.
![patates fredolics pas23 patates fredolics pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/36/94/patates-fredolics-pas23.jpeg)
Afegiu-hi la barreja de bolets i cansalada i reserveu uns quants bolets (els més macos) per decorar el plat.
![patates fredolics pas24 patates fredolics pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/37/45/patates-fredolics-pas24.jpeg)
Amb una forquilla mateix, aixafeu la barreja. Saleu-ho si cal.
![patates fredolics pas25 patates fredolics pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/37/90/patates-fredolics-pas25.jpeg)
Heu d'aconseguir una barreja de textura cremosa.
![patates fredolics pas26 patates fredolics pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/38/17/patates-fredolics-pas26.jpeg)
Ara, escalfeu una paella amb un raig d'oli i aboqueu-hi la barreja. Torreu el conjunt una estona.
![patates fredolics pas27 patates fredolics pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/38/44/patates-fredolics-pas27.jpeg)
Amb un cop de canell, podeu donar-li la volta com si es tractés d'una truita. Un cop sigui ben calent i lleugerament torrat, ja ho podeu servir.
![patates fredolics pas28 patates fredolics pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/38/71/patates-fredolics-pas28.jpeg)
Feu servir un motlle per garantir una bona presentació.
![patates fredolics pas29 patates fredolics pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/38/98/patates-fredolics-pas29.jpeg)
Finalment, decoreu amb la cansalada reservada (i escalfada de nou) i els bolets més macos. Que no falti un raig d'oli d'oliva en cru per sobre.
![patates fredolics pas30 patates fredolics pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/39/25/patates-fredolics-pas30.jpeg)
Bon profit!