Diuen que les patates Hasselback poden haver estat creades el 1953 per Leif Elisson,​ un xef en pràctiques en el restaurant Hasselbacken a Djurgården, Estocolm. Les patates Hasselback (en suec: hasselbackspotatis, o patates a l'estil Hasselbacken) es tallen a rodanxes fines fins a la meitat, o una mica més, amb mantega, pa ratllat i ametlles que s'afegeixen damunt de les patates durant la cocció.

Però trobaràs infinitat de variants, entre elles la que jo proposo avui: amb cansalada i formatge. Es poden servir com a plat principal o​ com a guarnició d'un altre plat. Com veuràs, aquesta recepta no és pas complicada, però sí que requereix paciència. Som-hi!

 

Ingredients
  • 6 patates mitjanes 
  • 200 g de cansalada curada
  • 200 g de formatge (Gouda i Cheddar)
  • Coriandre fresc
  • Sal en escates

Per fer l'adob:

  • 1 cullerada d'all molt
  • 1 cullerada d'orenga
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 cullerada de pebre negre
  • 1/2 cullerada de xili picant en pols (o espècies mexicanes)
  • 1/2 got d'oli d'oliva verge extra
  • 1 cullerada de sal

Variants:

  • Opcionalment, pots canviar l'oli per mantega desfeta.
Preparació
1.
IMG 5315

És important escollir el tipus de patata, que sigui allargada i tingui bona cocció al forn. No cal pelar-la, però sí que cal rentar-la.

2.
IMG 5321

Jo utilitzo dos pals de sushi per tallar-la. 

3.
IMG 5329

Primer de tot, retalla una mica la patata per un costat, que serveixi de base, per evitar que rodi. 

4.
IMG 5332

I ara, a sobre dels palets, comença a tallar la patata a rodanxes, sense arribar mai a tallar-la del tot.

5.
IMG 5328

Amb paciència, t'ha de quedar així. 

6.
IMG 5354

Seguidament, prepara l'adob. Barreja totes les espècies amb l'oli i la sal.

7.
IMG 5361

Utilitza un pinzell.

8.
IMG 5365

Pinta bé totes les patates, procura introduir adob entre els talls. 

9.
IMG 5377

Col·loca les patates en una safata de forn. 

10.
IMG 5382

Posa-les a coure a uns 180-190 graus durant uns 30-40 minuts, segons la mida de la patata. Fins que quedin toves.

11.
IMG 5456

A mitja cocció, procura regar les patates amb el mateix oli. 

12.
IMG 5521

Ja tenen bona pinta!

13.
IMG 5525

Jo he utilitzat panxeta curada, però pots utilitzar bacon o pernil. 

14.
IMG 5532

Unes pinces ajudaran a obrir la patata per introduir la panxeta i/o el formatge. 

15.
IMG 5539

Jo he posat una capa de panxeta per un capa de formatge.

16.
IMG 5541

Unes patates amb gouda i unes altres amb cheddar. 

17.
IMG 5548

Amb paciència, ves farcint totes les patates. 

18.
IMG 5553

El toc final: una mica d'orenga per sobre.

19.
IMG 5570

I al grill, fins daurar-les bé. 

20.
IMG 5585

I ja les pots servir, amb unes escates de sal i coriandre trinxat per sobre, que li aportarà un toc molt fresc.

21.
IMG 5592

Quinta pinta!

22.
IMG 5601

Les pots utilitzar per acompanyar carn o peix. Bon profit!