Diuen que les patates Hasselback poden haver estat creades el 1953 per Leif Elisson, un xef en pràctiques en el restaurant Hasselbacken a Djurgården, Estocolm. Les patates Hasselback (en suec: hasselbackspotatis, o patates a l'estil Hasselbacken) es tallen a rodanxes fines fins a la meitat, o una mica més, amb mantega, pa ratllat i ametlles que s'afegeixen damunt de les patates durant la cocció.
Però trobaràs infinitat de variants, entre elles la que jo proposo avui: amb cansalada i formatge. Es poden servir com a plat principal o com a guarnició d'un altre plat. Com veuràs, aquesta recepta no és pas complicada, però sí que requereix paciència. Som-hi!
- 6 patates mitjanes
- 200 g de cansalada curada
- 200 g de formatge (Gouda i Cheddar)
- Coriandre fresc
- Sal en escates
Per fer l'adob:
- 1 cullerada d'all molt
- 1 cullerada d'orenga
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 cullerada de pebre negre
- 1/2 cullerada de xili picant en pols (o espècies mexicanes)
- 1/2 got d'oli d'oliva verge extra
- 1 cullerada de sal
Variants:
- Opcionalment, pots canviar l'oli per mantega desfeta.

És important escollir el tipus de patata, que sigui allargada i tingui bona cocció al forn. No cal pelar-la, però sí que cal rentar-la.

Jo utilitzo dos pals de sushi per tallar-la.

Primer de tot, retalla una mica la patata per un costat, que serveixi de base, per evitar que rodi.

I ara, a sobre dels palets, comença a tallar la patata a rodanxes, sense arribar mai a tallar-la del tot.

Amb paciència, t'ha de quedar així.

Seguidament, prepara l'adob. Barreja totes les espècies amb l'oli i la sal.

Utilitza un pinzell.

Pinta bé totes les patates, procura introduir adob entre els talls.

Col·loca les patates en una safata de forn.

Posa-les a coure a uns 180-190 graus durant uns 30-40 minuts, segons la mida de la patata. Fins que quedin toves.

A mitja cocció, procura regar les patates amb el mateix oli.

Ja tenen bona pinta!

Jo he utilitzat panxeta curada, però pots utilitzar bacon o pernil.

Unes pinces ajudaran a obrir la patata per introduir la panxeta i/o el formatge.

Jo he posat una capa de panxeta per un capa de formatge.

Unes patates amb gouda i unes altres amb cheddar.

Amb paciència, ves farcint totes les patates.

El toc final: una mica d'orenga per sobre.

I al grill, fins daurar-les bé.

I ja les pots servir, amb unes escates de sal i coriandre trinxat per sobre, que li aportarà un toc molt fresc.

Quinta pinta!

Les pots utilitzar per acompanyar carn o peix. Bon profit!