No cal dir que és un plat contundent i no es pot abusar en quantitat, ja que atipa molt. El farciment es pot fer més o menys sòlid. Podeu optar per fer el farciment sense triturar, o com l'he fet jo, triturat, ja que m'ha semblat que li aportaria a aquestes patates un toc més fi al paladar. D'aquesta manera la pasta queda similar a la dels canelons.
1 kg. patates blanques d'Olot
2 cebes
molla de pa
un raig de llet
3 tomàquets
400gr. carn picada (vedella/porc)
1 got de vi ranci
un polsim de nou moscada
pebre negre
3 clares d'ou
1 branqueta de romaní
oli d'oliva
oli de girasol per fregir
aigua
sal
![patates dolot pas1 patates dolot pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/10/72/patates-dolot-pas1.jpeg)
Comencem per preparar tots els ingredients.
![patates dolot pas2 patates dolot pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/11/14/patates-dolot-pas2.jpeg)
Ratllem els tomàquets madurs.
![patates dolot pas3 patates dolot pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/11/56/patates-dolot-pas3.jpeg)
Ara, utilitzarem la molla de pa de dues llesques de pa de pagès gran... i les remullarem amb un raig de llet.
![patates dolot pas4 patates dolot pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/11/98/patates-dolot-pas4.jpeg)
Ho barregem bé fins fer una pasta.
![patates dolot pas5 patates dolot pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/12/40/patates-dolot-pas5.jpeg)
Ara barregem la carn picada amb aquesta pasta... ho podeu salar i empebrar ara o després. Ho reservem.
![patates dolot pas6 patates dolot pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/12/82/patates-dolot-pas6.jpeg)
En una cassola amb un raig d'oli d'oliva... hi posarem una rameta de romaní fresc.
![patates dolot pas7 patates dolot pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/13/24/patates-dolot-pas7.jpeg)
De seguida es fregirà. Ho retirem. Ja tindrem l'oli aromatitzat.
![patates dolot pas8 patates dolot pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/13/66/patates-dolot-pas8.jpeg)
En aquest mateix oli farem el sofregit. Hi posarem la ceba trinxada i la deixarem coure 12-15 minuts.
![patates dolot pas9 patates dolot pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/14/08/patates-dolot-pas9.jpeg)
Quan agafi coloret la ceba, incorporarem el tomàquet ratllat.
![patates dolot pas10 patates dolot pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/14/50/patates-dolot-pas10.jpeg)
Seguidament, la carn... i ho remenem tot plegat.
![patates dolot pas11 patates dolot pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/14/92/patates-dolot-pas11.jpeg)
Ho empebrem una mica...
![patates dolot pas13 patates dolot pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/15/76/patates-dolot-pas13.jpeg)
... i hi tirem un polsim de nou moscada. No massa ja que aromatitza molt.
![patates dolot pas14 patates dolot pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/16/18/patates-dolot-pas14.jpeg)
Remeneu-ho durant uns minuts... que es faci la carn.
![patates dolot pas15 patates dolot pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/16/60/patates-dolot-pas15.jpeg)
Ara hi posarem el vi ranci. Si no en teniu podeu posar brandi o vi blanc.
![patates dolot pas16 patates dolot pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/17/02/patates-dolot-pas16.jpeg)
Jo ho faig a ull, però més o menys una copeta.
![patates dolot pas17 patates dolot pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/17/44/patates-dolot-pas17.jpeg)
Ho tapem i ho deixem reduïr durant uns 15-20 minuts a foc mig-baix.
![patates dolot pas18 patates dolot pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/17/86/patates-dolot-pas18.jpeg)
Mentre, anirem preparant les patates, que pelarem amb cura.
![patates dolot pas19 patates dolot pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/18/28/patates-dolot-pas19.jpeg)
Les haureu de tallar a llesques... ni massa grosses ni massa primes.
![patates dolot pas20 patates dolot pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/18/70/patates-dolot-pas20.jpeg)
De tant en tant, vigileu la carn... que no s'enganxi i es cremi.
![patates dolot pas22 patates dolot pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/19/54/patates-dolot-pas22.jpeg)
Un cop feta la carn, a mi m'agrada triturar-la per donar-li una textura cremosa, però aquest pas no caldria fer-lo si no voleu.
![patates dolot pas23 patates dolot pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/19/96/patates-dolot-pas23.jpeg)
Ho triturem.
![patates dolot pas24 patates dolot pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/20/38/patates-dolot-pas24.jpeg)
Ens quedarà una mena de pasta com la dels canelons. Deixeu-ho refredar.
![patates dolot pas25 patates dolot pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/20/80/patates-dolot-pas25.jpeg)
Ara, amb oli de girasol net, fregirem les patates, però no del tot.
![patates dolot pas26 patates dolot pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/21/22/patates-dolot-pas26.jpeg)
Que es puguin menjar però que els falti un puntet de torrat. Les anirem reservant en un paper absorbent.
![patates dolot pas27 patates dolot pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/21/64/patates-dolot-pas27.jpeg)
Amb la pasta ja freda i les patates també... ens disposarem a farcir-les.
![patates dolot pas28 patates dolot pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/22/06/patates-dolot-pas28.jpeg)
Poseu una cullerada generosa a sobre d'una patata.
![patates dolot pas29 patates dolot pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/22/48/patates-dolot-pas29.jpeg)
... ho cobriu amb un altre patata de la mateixa mida.
![patates dolot pas30 patates dolot pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/22/90/patates-dolot-pas30.jpeg)
Apreteu lleugerament per assentar-ho.
![patates dolot pas31 patates dolot pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/23/32/patates-dolot-pas31.jpeg)
Farem el mateix amb la resta de patates.
![patates dolot pas32 patates dolot pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/23/74/patates-dolot-pas32.jpeg)
Ja només ens queda l'últim pas: arrebossar-les amb clara d'ou. Amb tres clares en farem. Batiu-les.
![patates dolot pas33 patates dolot pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/24/16/patates-dolot-pas33.jpeg)
Com si d'un arrebossat normal es tractés, mulleu les patates farcides amb molta cura no se us desmontin.
![patates dolot pas34 patates dolot pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/24/79/patates-dolot-pas34.jpeg)
Perfecte.
![patates dolot pas35 patates dolot pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/25/21/patates-dolot-pas35.jpeg)
I ara, oli ben calent i un minutet de cocció per cada banda.
![patates dolot pas36 patates dolot pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/25/63/patates-dolot-pas36.jpeg)
Ja tenim la primera.
![patates dolot pas37 patates dolot pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/26/05/patates-dolot-pas37.jpeg)
La reservem en paper absorbent.
![patates dolot pas38 patates dolot pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/26/86/patates-dolot-pas38.jpeg)
I fem la resta. Penseu que aquest arrebossat segellarà les patates i impedirà que surti el farciment.
![patates dolot pas39 patates dolot pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/27/52/patates-dolot-pas39.jpeg)
Ja les tenim totes.
![patates dolot pas40 patates dolot pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/28/39/patates-dolot-pas40.jpeg)
Ja les podem emplatar. Jo he posat unes mongetes saltades de guarnició.
![patates dolot pas41 patates dolot pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/29/23/patates-dolot-pas41.jpeg)
El toc de romaní li donarà un aroma excepcional al plat.
![patates dolot pas42 patates dolot pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/29/65/patates-dolot-pas42.jpeg)
Doncs no tenen més misteri... les patates d'Olot, però ben bones que són.
![patates dolot pas43 patates dolot pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/30/07/patates-dolot-pas43.jpeg)
A que en tastarieu un trosset ara?
Bon Profit!