No cal dir que és un plat contundent i no es pot abusar en quantitat, ja que atipa molt. El farciment es pot fer més o menys sòlid. Podeu optar per fer el farciment sense triturar, o com l'he fet jo, triturat, ja que m'ha semblat que li aportaria a aquestes patates un toc més fi al paladar. D'aquesta manera la pasta queda similar a la dels canelons.

Ingredients

1 kg. patates blanques d'Olot  

2 cebes  

molla de pa  

un raig de llet

3 tomàquets

400gr. carn picada (vedella/porc)

1 got de vi ranci  

un polsim de nou moscada  

pebre negre

3 clares d'ou  

1 branqueta de romaní  

oli d'oliva

oli de girasol per fregir  

aigua

sal

Preparació
1.
patates dolot pas1

Comencem per preparar tots els ingredients.

2.
patates dolot pas2

Ratllem els tomàquets madurs.

3.
patates dolot pas3

Ara, utilitzarem la molla de pa de dues llesques de pa de pagès gran... i les remullarem amb un raig de llet.

4.
patates dolot pas4

Ho barregem bé fins fer una pasta.

5.
patates dolot pas5

Ara barregem la carn picada amb aquesta pasta... ho podeu salar i empebrar ara o després. Ho reservem.

6.
patates dolot pas6

En una cassola amb un raig d'oli d'oliva... hi posarem una rameta de romaní fresc.

7.
patates dolot pas7

De seguida es fregirà. Ho retirem. Ja tindrem l'oli aromatitzat.

8.
patates dolot pas8

En aquest mateix oli farem el sofregit. Hi posarem la ceba trinxada i la deixarem coure 12-15 minuts.

9.
patates dolot pas9

Quan agafi coloret la ceba, incorporarem el tomàquet ratllat.

10.
patates dolot pas10

Seguidament, la carn... i ho remenem tot plegat.

11.
patates dolot pas11

Ho empebrem una mica...

12.
patates dolot pas13

... i hi tirem un polsim de nou moscada. No massa ja que aromatitza molt.

13.
patates dolot pas14

Remeneu-ho durant uns minuts... que es faci la carn.

14.
patates dolot pas15

Ara hi posarem el vi ranci. Si no en teniu podeu posar brandi o vi blanc.

15.
patates dolot pas16

Jo ho faig a ull, però més o menys una copeta.

16.
patates dolot pas17

Ho tapem i ho deixem reduïr durant uns 15-20 minuts a foc mig-baix.

17.
patates dolot pas18

Mentre, anirem preparant les patates, que pelarem amb cura.

18.
patates dolot pas19

Les haureu de tallar a llesques... ni massa grosses ni massa primes.

19.
patates dolot pas20

De tant en tant, vigileu la carn... que no s'enganxi i es cremi.

 

20.
patates dolot pas22

Un cop feta la carn, a mi m'agrada triturar-la per donar-li una textura cremosa, però aquest pas no caldria fer-lo si no voleu.

21.
patates dolot pas23

Ho triturem.

 

22.
patates dolot pas24

Ens quedarà una mena de pasta com la dels canelons. Deixeu-ho refredar.

23.
patates dolot pas25

Ara, amb oli de girasol net, fregirem les patates, però no del tot.

24.
patates dolot pas26

Que es puguin menjar però que els falti un puntet de torrat. Les anirem reservant en un paper absorbent.

25.
patates dolot pas27

Amb la pasta ja freda i les patates també... ens disposarem a farcir-les.

26.
patates dolot pas28

Poseu una cullerada generosa a sobre d'una patata.

27.
patates dolot pas29

... ho cobriu amb un altre patata de la mateixa mida.

28.
patates dolot pas30

Apreteu lleugerament per assentar-ho.

29.
patates dolot pas31

Farem el mateix amb la resta de patates.

30.
patates dolot pas32

Ja només ens queda l'últim pas: arrebossar-les amb clara d'ou. Amb tres clares en farem. Batiu-les.

31.
patates dolot pas33

Com si d'un arrebossat normal es tractés, mulleu les patates farcides amb molta cura no se us desmontin.

32.
patates dolot pas34

Perfecte.

33.
patates dolot pas35

I ara, oli ben calent i un minutet de cocció per cada banda.

34.
patates dolot pas36

Ja tenim la primera.

35.
patates dolot pas37

La reservem en paper absorbent.

36.
patates dolot pas38

I fem la resta. Penseu que aquest arrebossat segellarà les patates i impedirà que surti el farciment.

37.
patates dolot pas39

Ja les tenim totes.

38.
patates dolot pas40

Ja les podem emplatar. Jo he posat unes mongetes saltades de guarnició.

39.
patates dolot pas41

El toc de romaní li donarà un aroma excepcional al plat.

40.
patates dolot pas42

Doncs no tenen més misteri... les patates d'Olot, però ben bones que són.

41.
patates dolot pas43

A que en tastarieu un trosset ara?

42.

Bon Profit!