Avui us presento una recepta senzillota. És un estofat de patates... sense més, però jo he volgut enriquir-lo una mica amb l'aportació d'uns bolets secs tipus carreretes o moixernons i ho he acompanyat d'un ou dur. Un plat molt econòmic que us resoldrà qualsevol àpat. Us recomano utilitzar patata vermella per bullir i si es ecològica i del país, millor. Espero que us agradi.
1,5 kg de patates
3 tomàquets trinxats
2 grans d'all
1 ceba trinxada
Per a la picada:
un grapadet d'ametlles
uns brins de safrà
julivert
Variants:
- Ho podeu acompanyar d'un ou dur
- S'hi poden posar bolets
Preparem tots els ingredients
Primer de tot, posarem els bolets secs en remull, s'hi estaran uns 20-30 minuts.
També posarem a coure els ous, tants com persones.
Ara, trinxem la ceba...
... l'all.
Ara, escapcem les patates, és a dir, les trenquem per fer sortir tot el midó. Feu un petit tall amb un ganivet i la resta del tall el forceu amb les mans... fins que es trenqui.
Ratllem els tomàquets...
... i hi tirem una mica de pebre vermell.
En una paella amb una mica d'oli... hi sofregirem la ceba poc a poc....
... fins que agafi coloret.
... llavors hi incorporem l'all picat i ho deixem uns minuts més.
A continuació, hi incorporem el tomàquet ratllat... que ha agafat un color més intens gràcies al pebre vermell.
Ho remenem una mica i deixem que caramel·litzi durant uns 10 minuts a foc baix. Compte, que no es cremi.
Mentrestant, anirem preparant la picadeta.
Hi posarem un grapat d'ametlles torrades i pelades...
... uns brins de safrà...
... una mica de julivert fresc...
... i una mica de sal.
Ho picarem tot ben petit.
Poc a poc notareu que el sofregit agafa textura de melmelada i que s'ha consumit tota l'aigua del tomàquet.
Serà el moment d'incorporar-hi les patates.
Ho deixarem torrar dos o tres minuts mentre ho remenem tot plegat.
Seguidament, hi posarem l'aigua que hem emprat per rehidratar els bolets....
... i més aigua fins a cobrir les patates.
Ho salem, ho tapem i ho deixem coure uns 15 minuts a foc mig-baix.
Quan a les patates els quedin uns cinc minuts de cocció, hi afegirem els bolets...
... i al mateix temps, la picada.
Rectificarem de sal, si cal.
Notareu com, gràcies al midó i la picada, la salsa s'espessirà força.
Ho tapem de nou i esperem els cinc minuts.
Les patates són perfectament cuites. Ja podem parar el foc. Com tots els guisadets, si reposa unes hores o un dia, encara estarà més bo.
Emplatem.
Ummm... quina flaire que fa.
Decorem amb l'ou dur... i si voleu, podeu aixafar-ho tot plegat amb la forquilla... que és com m'agrada menjar-ho. I la copeta de vi que no falti, és clar.
Bon profit!