Avui us presentem una tapa molt coneguda al sud de la península. Allà s'acostuma a fer amb caçó, però també podeu fer servir altres peixos de carn similar, com el rap. La recepta és ben senzilla: només us cal preparar un fàcil adob el dia anterior. L'endemà, a fregir i a menjar! Trobeu diferents variants d'aquest adob, cada mestre té el seu llibret que diuen, però els ingredients sempre són força similars. Podeu adobar el peix, enfarinar-lo i congelar-ne una part també. Som-hi!

Ingredients

500-800 g de daus de caçó o rap

farina per fregir (barreja blat i cigró)

oli per fregir

sal en escates

Per fer l'adob:

1 got de tallat de vinagre de xerès

4 gots de tallats d'aigua

3 grans d'all aixafats amb pell

2 fulles de llorer

1 cullerada de postres de comí

2 cullerades de postres d'orenga

2 cullerades de postres de pebre vermell dolç

mitja cullerada de postres de sal

el suc d'una llimona

Variants:

Podeu posar una mica de pebre vermell picant

La quantitat de vinagre és variable al gust

Preparació
1.
peix adobat fregit pas1

Talleu i netegeu el peix. En aquest cas jo he utilitzat una cua de rap sencera d'uns 600 grams.

2.
peix adobat fregit pas2

En un bol, poseu-hi el vinagre.

3.
peix adobat fregit pas3

I l'aigua. És una part de vinagre per quatre d'aigua, en general.

4.
peix adobat fregit pas4

Ara aixafeu els alls fent pressió amb la part plana del ganivet.

5.
peix adobat fregit pas5

Us han de quedar així.

6.
peix adobat fregit pas6

Poseu els alls dins el bol juntament amb les fulles de llorer tallades a trossets.

7.
peix adobat fregit pas7

Seguidament, la sal.

8.
peix adobat fregit pas8

Les dues cullerades de pebre vermell.

9.
peix adobat fregit pas9

La cullerada de comí.

10.
peix adobat fregit pas10

I les dues cullerades d'orenga.

11.
peix adobat fregit pas11

Ara, poseu-hi el suc d'una llimona.

12.
peix adobat fregit pas12

Remeneu-ho bé.

13.
peix adobat fregit pas13

Poseu els trossos de peix dins de l'adob.

14.
peix adobat fregit pas14

Tapeu el bol amb paper film i reserveu-lo a la nevera. Us recomano adobar el peix un mínim de 12 hores.

15.
peix adobat fregit pas15

L'endemà, prepareu la farina. Jo he utilitzat meitat farina per fregir i meitat farina de cigró.

16.
peix adobat fregit pas17

Retireu els trossos de peix de l'adob, descartant el llorer, llavors de la llimona... i poseu-los sobre un paper absorbent.

17.
peix adobat fregit pas18

Amb més paper absorbent, procureu assecar el peix.

18.
peix adobat fregit pas19

I ara ja el teniu a punt per ser enfarinat.

19.
peix adobat fregit pas20

Amb paciència, enfarineu els trossos de peix.

20.
peix adobat fregit pas21

Heu de procurar que no quedi cap tros sense enfarinar, ja que volem que el fregit encapsuli el peix, garantint que quedi sucós per dins i cruixent per fora.

21.
peix adobat fregit pas22

Ara, amb oli ben roent (a 180 graus) fregiu els trossos de peix.

22.
peix adobat fregit pas23

Els heu de tenir un parell de minuts, no gaire més. No volem coure excessivament el peix per dins. Tan bon punt siguin cruixents per fora, els retireu.

23.
peix adobat fregit pas24

I els deixeu sobre un paper absorbent, per allò de l'oli de nou.

24.
peix adobat fregit pas25

Mentre feu la resta, prepareu una salseta per acompanyar. Pot ser un allioli, o fins i tot un romesco. Jo he optat per fer una salsa rosa picantona.

25.
peix adobat fregit pas26

Finalment, serviu-ho tot junt i, si us ve de gust, tireu-hi una mica de sal en escates per sobre.

26.
peix adobat fregit pas27

Bon Profit!