Avui us presentem una tapa molt coneguda al sud de la península. Allà s'acostuma a fer amb caçó, però també podeu fer servir altres peixos de carn similar, com el rap. La recepta és ben senzilla: només us cal preparar un fàcil adob el dia anterior. L'endemà, a fregir i a menjar! Trobeu diferents variants d'aquest adob, cada mestre té el seu llibret que diuen, però els ingredients sempre són força similars. Podeu adobar el peix, enfarinar-lo i congelar-ne una part també. Som-hi!
500-800 g de daus de caçó o rap
farina per fregir (barreja blat i cigró)
oli per fregir
sal en escates
Per fer l'adob:
1 got de tallat de vinagre de xerès
4 gots de tallats d'aigua
3 grans d'all aixafats amb pell
2 fulles de llorer
1 cullerada de postres de comí
2 cullerades de postres d'orenga
2 cullerades de postres de pebre vermell dolç
mitja cullerada de postres de sal
el suc d'una llimona
Variants:
Podeu posar una mica de pebre vermell picant
La quantitat de vinagre és variable al gust
Talleu i netegeu el peix. En aquest cas jo he utilitzat una cua de rap sencera d'uns 600 grams.
En un bol, poseu-hi el vinagre.
I l'aigua. És una part de vinagre per quatre d'aigua, en general.
Ara aixafeu els alls fent pressió amb la part plana del ganivet.
Us han de quedar així.
Poseu els alls dins el bol juntament amb les fulles de llorer tallades a trossets.
Seguidament, la sal.
Les dues cullerades de pebre vermell.
La cullerada de comí.
I les dues cullerades d'orenga.
Ara, poseu-hi el suc d'una llimona.
Remeneu-ho bé.
Poseu els trossos de peix dins de l'adob.
Tapeu el bol amb paper film i reserveu-lo a la nevera. Us recomano adobar el peix un mínim de 12 hores.
L'endemà, prepareu la farina. Jo he utilitzat meitat farina per fregir i meitat farina de cigró.
Retireu els trossos de peix de l'adob, descartant el llorer, llavors de la llimona... i poseu-los sobre un paper absorbent.
Amb més paper absorbent, procureu assecar el peix.
I ara ja el teniu a punt per ser enfarinat.
Amb paciència, enfarineu els trossos de peix.
Heu de procurar que no quedi cap tros sense enfarinar, ja que volem que el fregit encapsuli el peix, garantint que quedi sucós per dins i cruixent per fora.
Ara, amb oli ben roent (a 180 graus) fregiu els trossos de peix.
Els heu de tenir un parell de minuts, no gaire més. No volem coure excessivament el peix per dins. Tan bon punt siguin cruixents per fora, els retireu.
I els deixeu sobre un paper absorbent, per allò de l'oli de nou.
Mentre feu la resta, prepareu una salseta per acompanyar. Pot ser un allioli, o fins i tot un romesco. Jo he optat per fer una salsa rosa picantona.
Finalment, serviu-ho tot junt i, si us ve de gust, tireu-hi una mica de sal en escates per sobre.
Bon Profit!