Per fer aquesta recepta es tractaria de fer un caldo de peix on bullirem patates i peces grans de peix que servirem amb allioli... i ho aixafarem tot barrejat dins el plat. Amb el caldo sobrant, i com a segon plat, servirem uns fideus rossejats que es menjaran sense allioli.

Ingredients

1,5 kg. de cap-roig 

1 kg. de lluerna

1 llenguado

10 llagostins o gambes vermelles

6 escamarlans

1 kg. de patates per bullir

1 l. de brou de peix vermell

allioli

oli d'oliva

sal

  

Per fer la picada:  

6 grans d'all  

5 grans de pebre negre

30 gr. ametlles/avellanes

2 nyores

3 tomàquets de penjar

uns brins de safrà

Preparació
1.
lo peix del caldo pas1

El dia anterior vaig preparar un brou de peix vermell... que fa una oloreta que no veas. El buidarem dins una olla fonda.

2.
lo peix del caldo pas2

Gairebé 3 litres de brou, he posat. L'escalfarem poc a poc.

3.
lo peix del caldo pas3

Ara tirarem uns brins de safrà.

4.
lo peix del caldo pas5

Tallarem les patates a trossos però que tinguin un gruix maco.

5.
lo peix del caldo pas6

Mentre s'escalfa el brou, prepararem una picada.

6.
lo peix del caldo pas7

Utilitzarem dues nyores i tres tomàquets de penjar.

7.
lo peix del caldo pas8

Afegim unes boletes de pebre negre.

8.
lo peix del caldo pas9

Escaldem les nyores i el tomàquets.

9.
lo peix del caldo pas10

Pelem els alls.

10.
lo peix del caldo pas11

Els afegim a la picada.

11.
lo peix del caldo pas12

Pelem els tomàquets i les nyores...

12.
lo peix del caldo pas13

... ja sabeu, aneu traient la carn de la pell amb una cullera. La pell es llença.

13.
lo peix del caldo pas15

Uns brins de safrà i ho piquem bé.

14.
lo peix del caldo pas16

Si us canseu (com jo), ho podeu passar pel turmix.

15.
lo peix del caldo pas17

Ara netegem bé el peix...

16.
lo peix del caldo pas18

... quins lloms més guapos de lluerna, eh?

17.
lo peix del caldo pas20

Com que el caldo ja bull... afegirem les patates..

18.
lo peix del caldo pas22

Netegem les gambes i els escamarlans.

19.
lo peix del caldo pas23

Afegim també el peix...

20.
lo peix del caldo pas24

... la lluerna...

21.
lo peix del caldo pas25

... l'escòrpora...

22.
lo peix del caldo pas26

... la picada...

23.
lo peix del caldo pas27

... ho remenem amb compte...

24.
lo peix del caldo pas28

... i hi incorporem el marisc...

25.
lo peix del caldo pas29

Una remenada... ho salem...

26.
lo peix del caldo pas30

... i ho taparem... s'ha de coure uns 10 minuts...

27.
lo peix del caldo pas31

Un cop fet, ho servirem en una safata gran... tot barrejat...

28.
lo peix del caldo pas32

A taula muntarem el plat...

29.
lo peix del caldo pas33

Una mica de patata, de gambes, d'escamarlà, de peix... i sobretot, de caldo.

30.
lo peix del caldo pas34

I finalment, si us agrada clar, un parell de cullerades d'allioli claret.

31.
lo peix del caldo pas35

Avui, he decidit acompanyar-ho amb un albarinyo Granbazán.

32.
lo peix del caldo pas36

Excel·lent combinació, nanos.

33.
lo peix del caldo pas37

Aquest plat es menja així, aixafant tot el peix (lliure d'espines) amb la patata i l'allioli.

34.
lo peix del caldo pas38

Fuass... aquesta foto ho descriu perfectament.

35.
lo peix del caldo pas39

Finalment, amb el caldo/brou sobrant... farem els fideus rossejats de segon.

36.
lo peix del caldo pas40

Bon Profit!