Per fer aquesta recepta es tractaria de fer un caldo de peix on bullirem patates i peces grans de peix que servirem amb allioli... i ho aixafarem tot barrejat dins el plat. Amb el caldo sobrant, i com a segon plat, servirem uns fideus rossejats que es menjaran sense allioli.
1,5 kg. de cap-roig
1 kg. de lluerna
1 llenguado
10 llagostins o gambes vermelles
6 escamarlans
1 kg. de patates per bullir
1 l. de brou de peix vermell
allioli
oli d'oliva
sal
Per fer la picada:
6 grans d'all
5 grans de pebre negre
30 gr. ametlles/avellanes
2 nyores
3 tomàquets de penjar
uns brins de safrà
![lo peix del caldo pas1 lo peix del caldo pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/93/34/lo-peix-del-caldo-pas1.jpeg)
El dia anterior vaig preparar un brou de peix vermell... que fa una oloreta que no veas. El buidarem dins una olla fonda.
![lo peix del caldo pas2 lo peix del caldo pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/93/73/lo-peix-del-caldo-pas2.jpeg)
Gairebé 3 litres de brou, he posat. L'escalfarem poc a poc.
![lo peix del caldo pas3 lo peix del caldo pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/94/12/lo-peix-del-caldo-pas3.jpeg)
Ara tirarem uns brins de safrà.
![lo peix del caldo pas5 lo peix del caldo pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/94/51/lo-peix-del-caldo-pas5.jpeg)
Tallarem les patates a trossos però que tinguin un gruix maco.
![lo peix del caldo pas6 lo peix del caldo pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/94/90/lo-peix-del-caldo-pas6.jpeg)
Mentre s'escalfa el brou, prepararem una picada.
![lo peix del caldo pas7 lo peix del caldo pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/95/29/lo-peix-del-caldo-pas7.jpeg)
Utilitzarem dues nyores i tres tomàquets de penjar.
![lo peix del caldo pas8 lo peix del caldo pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/95/68/lo-peix-del-caldo-pas8.jpeg)
Afegim unes boletes de pebre negre.
![lo peix del caldo pas9 lo peix del caldo pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/96/49/lo-peix-del-caldo-pas9.jpeg)
Escaldem les nyores i el tomàquets.
![lo peix del caldo pas10 lo peix del caldo pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/96/88/lo-peix-del-caldo-pas10.jpeg)
Pelem els alls.
![lo peix del caldo pas11 lo peix del caldo pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/97/27/lo-peix-del-caldo-pas11.jpeg)
Els afegim a la picada.
![lo peix del caldo pas12 lo peix del caldo pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/97/66/lo-peix-del-caldo-pas12.jpeg)
Pelem els tomàquets i les nyores...
![lo peix del caldo pas13 lo peix del caldo pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/98/05/lo-peix-del-caldo-pas13.jpeg)
... ja sabeu, aneu traient la carn de la pell amb una cullera. La pell es llença.
![lo peix del caldo pas15 lo peix del caldo pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/98/83/lo-peix-del-caldo-pas15.jpeg)
Uns brins de safrà i ho piquem bé.
![lo peix del caldo pas16 lo peix del caldo pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/99/22/lo-peix-del-caldo-pas16.jpeg)
Si us canseu (com jo), ho podeu passar pel turmix.
![lo peix del caldo pas17 lo peix del caldo pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/66/99/61/lo-peix-del-caldo-pas17.jpeg)
Ara netegem bé el peix...
![lo peix del caldo pas18 lo peix del caldo pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/00/00/lo-peix-del-caldo-pas18.jpeg)
... quins lloms més guapos de lluerna, eh?
![lo peix del caldo pas20 lo peix del caldo pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/00/78/lo-peix-del-caldo-pas20.jpeg)
Com que el caldo ja bull... afegirem les patates..
![lo peix del caldo pas22 lo peix del caldo pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/01/59/lo-peix-del-caldo-pas22.jpeg)
Netegem les gambes i els escamarlans.
![lo peix del caldo pas23 lo peix del caldo pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/01/98/lo-peix-del-caldo-pas23.jpeg)
Afegim també el peix...
![lo peix del caldo pas24 lo peix del caldo pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/02/37/lo-peix-del-caldo-pas24.jpeg)
... la lluerna...
![lo peix del caldo pas25 lo peix del caldo pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/02/76/lo-peix-del-caldo-pas25.jpeg)
... l'escòrpora...
![lo peix del caldo pas26 lo peix del caldo pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/03/15/lo-peix-del-caldo-pas26.jpeg)
... la picada...
![lo peix del caldo pas27 lo peix del caldo pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/03/54/lo-peix-del-caldo-pas27.jpeg)
... ho remenem amb compte...
![lo peix del caldo pas28 lo peix del caldo pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/03/93/lo-peix-del-caldo-pas28.jpeg)
... i hi incorporem el marisc...
![lo peix del caldo pas29 lo peix del caldo pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/04/32/lo-peix-del-caldo-pas29.jpeg)
Una remenada... ho salem...
![lo peix del caldo pas30 lo peix del caldo pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/04/71/lo-peix-del-caldo-pas30.jpeg)
... i ho taparem... s'ha de coure uns 10 minuts...
![lo peix del caldo pas31 lo peix del caldo pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/05/10/lo-peix-del-caldo-pas31.jpeg)
Un cop fet, ho servirem en una safata gran... tot barrejat...
![lo peix del caldo pas32 lo peix del caldo pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/05/49/lo-peix-del-caldo-pas32.jpeg)
A taula muntarem el plat...
![lo peix del caldo pas33 lo peix del caldo pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/05/88/lo-peix-del-caldo-pas33.jpeg)
Una mica de patata, de gambes, d'escamarlà, de peix... i sobretot, de caldo.
![lo peix del caldo pas34 lo peix del caldo pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/06/27/lo-peix-del-caldo-pas34.jpeg)
I finalment, si us agrada clar, un parell de cullerades d'allioli claret.
![lo peix del caldo pas35 lo peix del caldo pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/06/66/lo-peix-del-caldo-pas35.jpeg)
Avui, he decidit acompanyar-ho amb un albarinyo Granbazán.
![lo peix del caldo pas36 lo peix del caldo pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/07/05/lo-peix-del-caldo-pas36.jpeg)
Excel·lent combinació, nanos.
![lo peix del caldo pas37 lo peix del caldo pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/07/44/lo-peix-del-caldo-pas37.jpeg)
Aquest plat es menja així, aixafant tot el peix (lliure d'espines) amb la patata i l'allioli.
![lo peix del caldo pas38 lo peix del caldo pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/08/01/lo-peix-del-caldo-pas38.jpeg)
Fuass... aquesta foto ho descriu perfectament.
![lo peix del caldo pas39 lo peix del caldo pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/08/58/lo-peix-del-caldo-pas39.jpeg)
Finalment, amb el caldo/brou sobrant... farem els fideus rossejats de segon.
![lo peix del caldo pas40 lo peix del caldo pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/67/09/39/lo-peix-del-caldo-pas40.jpeg)
Bon Profit!