Un altre plat tradicional de casa nostra que, tot i competir amb el mític pescaíto frito del sud de la Península, sempre ha estat un plat que hem gaudit a la nostra manera. De fet, a Catalunya, penso que no és massa habitual servir diferents varietats de peix fregit alhora. Més aviat, som de fer-los i servir-los per separat, amb unes bones llesquetes de pa amb tomàquet... i oli d'oliva verge extra, eh?

No cal dir que podeu utilitzar tota mena de peixet, el que més us agradi, procurant utilitzar peces senceres, això sí. També podeu incorporar al plat unes potes de calamar... o uns trossets de sípia. Una amanida verda per acompanyar i un porronet de vi... i un bon català no necessita gaire més.

Ingredients

1 kg de peix petit variat (llucet, maires, seitó, palaies, burrets, mòlleres, sonso, molls, morralla)

farina  

sal

oli per fregir

Variants:

- Es pot servir amb grills de llimona

Preparació
1.
peix fregit pas1

Avui he utilitzat seitó, sonso, mòlleres i palaies. Segons el que trobeu al mercat.

2.
peix fregit pas2

Rentem bé els sonsos.

3.
peix fregit pas3

Per a les mòlleres, demaneu al vostre peixater que us les netegi.

4.
peix fregit pas4

Les palaies... el mateix.

5.
peix fregit pas5

... i el seitó, també, que hi ha res que faci més pudor de les escombraries que els budells de seitó.

6.
peix fregit pas7

Mentre s'escalfa, preparem un plat amb farina.

7.
peix fregit pas8

Començaré pel més petitet: el sonso. El salem.

8.
peix fregit pas9

Remeneu-lo sobre la farina.

9.
peix fregit pas10

Per extreure'n l'excés de farina, utilitzeu un colador.

10.
peix fregit pas11

Us quedaran amb la farina justa.

11.
peix fregit pas12

Salem les palaies... per totes dues bandes i les enfarinem.

12.
peix fregit pas13

Fem el mateix amb les mòlleres.

13.
peix fregit pas14

Com que l'oli ja és ben roent... hi anirem fregint el sonso.

14.
peix fregit pas15

Acabem de salar i d'enfarinar el seitó...

15.
peix fregit pas16

... i sembla que ja tenim el sonso fregidet. Ha d'estar ben cruixent.

16.
peix fregit pas17

Reserveu-lo sobre un paper absorbent.

17.
peix fregit pas18

En el mateix oli, fregim les palaies.

18.
peix fregit pas19

Les podeu girar de tant en tant.

19.
peix fregit pas20

Fins que també quedin cruixents.

20.
peix fregit pas21

També les reservem sobre un paper absorbent.

21.
peix fregit pas22

Les mòlleres...

22.
peix fregit pas23

... també torradetes.

23.
peix fregit pas24

Està perfecta.

24.
peix fregit pas25

I finalment, el seitó.

25.
peix fregit pas26

Quina oloreta!

26.
peix fregit pas27

A retirar l'excés d'oli.

27.
peix fregit pas28

Ara us explico com presentar la llimona amb una mica de gràcia. Tsch!... ja ho sé... això és més vell que l'anar a peu, però potser algú de vosaltres encara no ho sabia. Amb un ganivet prim i petit, feu incisions sobre una llimona... fins a la meitat, aproximadament.

28.
peix fregit pas29

Procureu anar fent talls amb biaix d'esquerra a dreta... provocant aquesta mena de "dents".

29.
peix fregit pas30

Quan feu tota la volta... només heu d'estirar la llimona...

30.
peix fregit pas31

... i almenys així, fa una mica de gràcia, que no costa gens.

31.
peix fregit pas32

Presentem tot el peix variat amb un tall de llimona.

32.
peix fregit pas33

Acompanyeu-lo de llesquetes de pa amb tomàquet... una mica de vi...

33.
peix fregit pas34

... i una "Amanida verda"... que contrarestarà molt bé el greix del fregit.